Παρασκευή 1 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΙΤΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ
Η κυβέρνηση απλά ... εποπτεύει

Στο έλεος της ασυδοσίας των εμποροβιομηχάνων βρίσκονται οι αγρότες παραγωγοί σιτηρών, αλλά η κυβέρνηση δε δείχνει την πολιτική βούληση να παρέμβει, παρά το γεγονός ότι μένουν απούλητοι ένα εκατομμύριο τόνοι σιταριού και η τιμή του είναι χαμηλότερη κατά 25% σε σχέση με πέρσι. Το θέμα έφερε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης.

Ομως ο αρμόδιος υφυπουργός Α. Κόντος δεν έδωσε κάποια συγκεκριμένη απάντηση για τη λύση, αποδίδοντας το πρόβλημα στη μεγάλη φετινή παραγωγή, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να συμπιεστούν οι τιμές. Ως μέτρο ανακούφισης των αγροτών ανέφερε μόνο τους περιορισμούς στις εισαγωγές σιτηρών από τρίτες χώρες και αρκέστηκε να πει γενικά και αόριστα ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί πολύ προσεκτικά την κατάσταση και πιέζει προς όλες τις κατευθύνσεις.

Από την απάντηση του υφυπουργού, είπε ο Α. Τζέκης, προκύπτει ότι η κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική βούληση να χτυπήσει προς το μέρος των εμπόρων και των βιομηχάνων, οι οποίοι αφήνονται να εκμεταλλεύονται τον μικρομεσαίο αγρότη. Ανέφερε ότι παρόμοιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι παραγωγοί άλλων προϊόντων (ρύζι, καλαμπόκι, πατάτα) και η κυβέρνηση στην πράξη τους λέει να αρκεστούν στις τιμές παρέμβασης της ΕΕ, που είναι 34,5 δρχ. ή σε αυτά που δίνει το εμπόριο, που κατά μέσο όρο είναι 40 δρχ.

Αυτή η έλλειψη ενδιαφέροντος, συνέχισε, πηγάζει από συγκεκριμένη κατεύθυνση που ορίζει ότι πρέπει να απελευθερωθούν οι αγορές και ο έμπορος ή ο μεταποιητής βιομήχανος ή να παίρνει από εδώ τα αγροτικά προϊόντα σε χαμηλές τιμές ή να του δίνεται το δικαίωμα να παίρνει από έξω όσες ποσότητες θέλει.

Ο Α. Τζέκης έθεσε και το θέμα του κυκλώματος του ψωμιού, καταγγέλλοντας ότι το σιτάρι αγοράζεται με 40 δρχ. και το ψωμί φτάνει στον καταναλωτή οκτώ φορές ακριβότερο. Αυτό δείχνει, είπε, ότι έχουμε συμπίεση της πρώτης ύλης και του αγροτικού εισοδήματος και στη συνέχεια αύξηση προς τα πάνω προς όφελος είτε του εμπόρου είτε του μεταποιητή βιομηχάνου.

Καταλήγοντας, ο βουλευτής κάλεσε και τους αγρότες να πάρουν μέρος στο πανελλαδικό συλλαλητήριο που οργανώνει το ΚΚΕ στις 9 Οκτώβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ