Τετάρτη 3 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΤΩΝ ΗΠΑ
Στη «λίστα υψηλής παρακολούθησης» η Ελλάδα

Η φετινή έκθεση της Υπηρεσίας Διεθνούς Εμπορίου των ΗΠΑ (Trade representative) επισημαίνει μεν «την επίτευξη μερικής προόδου σε ό,τι αφορά την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας στην Ελλάδα», αλλά ταυτόχρονα υπογραμμίζει με επικριτικό τρόπο την ανάγκη να ληφθούν περαιτέρω μέτρα.

«Το 1998, η Υπηρεσία Διεθνούς Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε την έναρξη διαβουλεύσεων, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, με σκοπό το διακανονισμό των διαφορών που υπήρχαν με την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ενωση, σε σχέση με το μεγάλο ποσοστό τηλε-πειρατείας στην Ελλάδα. Στη διάρκεια των διαβουλεύσεων αυτών, η ελληνική κυβέρνηση έκανε βήματα προς την αντιμετώπιση του προβλήματος, συμπεριλαμβανομένης και της υπερψήφισης επιπρόσθετων νομοθετικών ρυθμίσεων και το κλείσιμο αριθμού τηλεοπτικών σταθμών που συνέχισαν να εκπέμπουν χωρίς άδεια», αναφέρει η έκθεση. Προσθέτει, όμως, ότι «παρά ταύτα, η Ελλάδα δεν έχει ακόμη δώσει διαβεβαιώσεις ότι θα εφαρμόσει τη νέα διαδικασία με ισχυρό και σταθερό τρόπο, ενώ δεν έχει ακόμη πάρει μέτρα για τη διαχείριση των υποθέσεων πνευματικής ιδιοκτησίας στο δικαστικό σύστημα με σκοπό την επίλυση αυτής της διαφοράς. Κοιτάμε προς την ελληνική κυβέρνηση για να προσφέρει σύντομα διαβεβαιώσεις, έτσι ώστε να αφαιρεθεί από τη διμερή μας ατζέντα αυτή η μακρόχρονη ενόχληση».

Σημειώνεται ότι η εκπρόσωπος διεθνούς εμπορίου των ΗΠΑ κ. Μπαρσέφκσι (που φέρει βαθμό υπουργού) τοποθέτησε την Ελλάδα μαζί με άλλες 16 χώρες, μεταξύ αυτών και την ΕΕ, στη «λίστα υψηλής παρακολούθησης» (priority watch list) του Λευκού Οίκου, που σημαίνει ότι μπορούν να τους επιβληθούν κυρώσεις στο μέλλον. Αυτές οι χώρες είναι η Αργεντινή, η Δομινικανή Δημοκρατία, η Ελλάδα, η ΕΕ, η Αίγυπτος, η Γουατεμάλα, η Ινδία, η Ιταλία, το Ισραήλ, η Ν. Κορέα, η Μαλαισία, το Περού, η Πολωνία, η Ρωσία, η Τουρκία και η Ουκρανία. Επίσης, η κ. Μπαρσέφσκι ξεχώρισε και άλλες 39 χώρες στη λίστα απλής παρακολούθησης «Watch List», όπου για πρώτη φορά συμπεριλήφθηκαν το Καζαχστάν, η Λιθουανία και η Λετονία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ