Παρασκευή 1 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ 9.10.2004
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΔΟΠΟΙΪΑΣ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
«Θα κατέβουμε στο συλλαλητήριο»...

Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Σπύρο Χαλβατζή, μέλος του ΠΓ της ΚΕ

«Εμείς εδώ, θα κατεβούμε στο συλλαλητήριο. Εχουμε πολλά προβλήματα. Ολοι έχουμε προβλήματα, αλλά κάποιοι κάθονται στην τηλεόραση. Ετσι, όμως, δε γίνεται δουλιά». «Με 550 ευρώ το μήνα, δε βγαίνει ούτε το νοίκι, πόσο μάλλον να ταΐσεις την οικογένεια». «Δώσαμε ένα σωρό λεφτά για τα στάδια - και καλά κάναμε, αφού έπρεπε να γίνουν - άλλα όχι να μην έχουμε να φάμε γι' αυτά!»

Αυτά, ήταν μερικά από τα λόγια των εργαζομένων στη Διεύθυνση Οδοποιΐας του Δήμου Αθηναίων, όπου περιόδευσε χτες κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Σπύρο Χαλβατζή, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, καλώντας τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στο πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 9 Οκτώβρη.

Συζήτησε μαζί τους, για πολλά θέματα: Την ακρίβεια. Την εμπορευματοποίηση της Παιδείας, της Υγείας και της Πρόνοιας. Την ανεργία και τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης. Ακόμη όμως, και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που γίνεται μοχλός επιπλέον φορολόγησης τους ενώ οι υπηρεσίες της ιδιωτικοποιούνται. Και όλα αυτά, τη στιγμή που οι φόροι - έμμεσοι και άμεσοι - ολοένα και αυξάνονται.

Ο Σπ. Χαλβατζής, μιλώντας στους εργάτες, τόνισε την ανάγκη να σηκώσουν το κεφάλι τους και ν' αντισταθούν σε αυτή την πολιτική που χτυπά τα εργασιακά τους δικαιώματα. Στην πολιτική που με το ένα χέρι δίνει 25 ευρώ αύξηση - «λεφτά που δε φτάνουν ούτε για ένα καφέ τη μέρα», όπως σημείωσε - και από την άλλη τα παίρνει πίσω στο πολλαπλάσιο μέσω της άδικης υπερφορολόγησης. «Το μεγάλο κεφάλαιο είτε φοροδιαφεύγει, είτε φοροαπαλλάσσεται», και επιπλέον - σα να μην έφτανε αυτό - «ζητά και επιπλέον κίνητρα για τις επιχειρήσεις του». «Χρειάζεται αγώνας και σύγκρουση απέναντι στην εφαρμοζόμενη πολιτική», τόνισε.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα της εφαρμοζόμενης πολιτικής, ο Σπ. Χαλβατζής, ανέφερε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία μετατρέπεται σε επιχείρηση: «Πριν λίγα χρόνια - τόνισε - οι μόνες υπηρεσίες που λειτουργούσαν ανταποδοτικά, ήταν ο ηλεκτροφωτισμός και τα τέλη καθαριότητας και αποχέτευσης. Σήμερα ο αθλητισμός, οι παιδικοί σταθμοί, ο πολιτισμός, όλα αυτά, λειτουργούν ανταποδοτικά». Αυτές οι παροχές θα έπρεπε να είναι δωρεάν και να καλύπτουν τις ανάγκες των εργαζομένων.

Οι κυβερνήσεις από το 1991 και μετά, επισήμανε ο ομιλητής, σταμάτησαν να αποδίδουν τους φόρους που συγκέντρωνε το κράτος και προορίζονταν για την Αυτοδιοίκηση - συγκεκριμένα τους Κεντρικούς Αυτοτελής Πόρους - οδηγώντας στο σημερινό οικονομικό στραγγαλισμό της. «Οι πλειοψηφίες των ανώτερων οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, βγάζουν ανακοινώσεις αλλά δεν προχωρούν σε αγώνες» με αποτέλεσμα, τόνισε, να «δίνουν τομείς στο ιδιωτικό κεφάλαιο και να έχουν εργαζόμενους με πολλές εργασιακές σχέσεις, χωρίς σταθερή εργασία».

Ο Σπ. Χαλβατζής τόνισε πως το ΚΚΕ είναι αντίθετο με αυτή την πολιτική. Αγωνίζεται για μόνιμη σταθερή και πλήρη δουλιά με δικαιώματα. Για 7ωρο - 5μερο - 35ωρο. Για υπηρεσίες που θα παρέχονται από το κράτος δωρεάν στο λαό. «Οταν εμείς απαιτούμε 1.200 ευρώ κατώτερος μισθός και 960 ευρώ κατώτερη σύνταξη, δε λαϊκίζουμε. Οταν λέμε να μη γίνουν ιδιωτικοποιήσεις, πάλι δε λαϊκίζουμε». Απλώς, τόνισε, είναι οι βασικές προϋποθέσεις που θα ικανοποιούν τις ανάγκες του σύγχρονου εργαζόμενου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ