Παρασκευή 1 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Δυσχεραίνει τις μετεγγραφές

Με τον περιορισμό του δικαιώματος των φοιτητών και σπουδαστών για μετεγγραφές απαντά το υπουργείο Παιδείας στο σάλο που δημιουργήθηκε το τελευταίο διάστημα, με τις παράτυπες μετεγγραφές παιδιών πολιτικών. Χτες η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας παρουσίασε το σχετικό σχέδιο νόμου, το οποίο παρά τους ισχυρισμούς του υπουργείου ότι έχει έντονο «κοινωνικό και ακαδημαϊκό χαρακτήρα», στερεί το δικαίωμα μετεγγραφής από αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη, στο όνομα της διαφάνειας των κριτηρίων. Μάλιστα, απαλείφει εντελώς τα προβλήματα υγείας από τις προϋποθέσεις μετεγγραφής.

Ουσιαστικά το δικαίωμα για μετεγγραφή διατηρείται για τις οικογένειες με τρία τουλάχιστον παιδιά και για τα παιδιά θυμάτων τρομοκρατίας. Σε ποσοστό που δε θα ξεπερνά το 8%, μπορούν να μετεγγράφονται τα παιδιά οικογενειών των οποίων ο μέσος όρος του οικογενειακού εισοδήματος των τριών τελευταίων οικονομικών ετών δεν υπερβαίνει το ποσό των 35.000 ευρώ. Αυτή η διάταξη θα ισχύει μόνο για όσους βρίσκονται ήδη στο τρίτο εξάμηνο των σπουδών τους και εφόσον έχουν πετύχει σε όλα τα υποχρεωτικά μαθήματα των δύο πρώτων εξαμήνων του ενδεικτικού προγράμματος σπουδών ή σε ίσο τουλάχιστον αριθμό μαθημάτων του ατομικού προγράμματος σπουδών του υποψηφίου για μετεγγραφή φοιτητή ή σπουδαστή.

Για τη συγκεκριμένη κατηγορία ορίζεται ποσοστό 8% του αριθμού των εισακτέων στο τμήμα υποδοχής, ειδικά όμως για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ του Λεκανοπεδίου και του Νομού Θεσσαλονίκης το ποσοστό των μετεγγραφών αυτών δεν επιτρέπεται να ξεπερνά το 5%. Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης ότι ο φοιτητής ή σπουδαστής που υποβάλει ανακριβή δικαιολογητικά ή αναληθή δήλωση, πέρα από τις προβλεπόμενες κυρώσεις, διαγράφεται από τα μητρώα του τμήματος προέλευσης και υποδοχής και δεν έχει δικαίωμα επανεγγραφής σε κανένα πανεπιστήμιο και ΤΕΙ.

Παράλληλα, η ευθύνη για τις μετεγγραφές μεταφέρεται από τις πρυτανικές αρχές στη γενική συνέλευση των τμημάτων υποδοχής, η οποία είναι και αρμόδια να αποφασίσει σε ποια μαθήματα, τα οποία κρίνεται ότι δε διδάχτηκαν πλήρως οι φοιτητές στο τμήμα προέλευσης, θα εξεταστούν. Η υποβολή των δικαιολογητικών για μετεγγραφή θα γίνεται από 1 μέχρι και 15 Νοέμβρη, ενώ ειδικά φέτος η υποβολή των αιτήσεων παρατείνεται μέχρι 30 Νοέμβρη 2004.

«Πρέπει να γίνουμε Ευρώπη»

Η υπουργός Παιδείας, Μ. Γιαννάκου, παρουσίασε τις παραπάνω ρυθμίσεις που ουσιαστικά στερούν το δικαίωμα για μετεγγραφή, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι τα κοινωνικά κριτήρια που ισχύουν σήμερα αντί για κοινωνική αλληλεγγύη οδηγούσαν «σε δυσμενή διάκριση», αφού χρησιμοποιήθηκαν για μετεγγραφές ατόμων που δεν τις είχαν πραγματικά ανάγκη. Δηλαδή το υπουργείο ούτε λίγο ούτε πολύ, στο όνομα της «διαφάνειας», «τσουβαλιάζει» όλες τις περιπτώσεις παιδιών που δεν μπορούν να σπουδάσουν μακριά από τον τόπο διαμονής τους για τα οποία η δυνατότητα μετεγγραφής αποτελούσε διέξοδο. Ενώ κατηγορηματική ήταν σε ό,τι αφορά την κατάργηση των μετεγγραφών για λόγους υγείας, λέγοντας ότι δε θα υπάρξουν εξαιρέσεις.

Ειδικότερα σε μία περίοδο όξυνσης της λιτότητας και των ταξικών φραγμών, με την ανυπαρξία ουσιαστικά δημόσιας και δωρεάν φοιτητικής στέγης που ήδη στερούν το δικαίωμα στη μόρφωση από χιλιάδες παιδιά, η κυβέρνηση καταργεί και αυτό το δικαίωμα με το... αδιάσειστο μάλιστα επιχείρημα ότι οι μετεγγραφές είναι ελληνικό φαινόμενο και ότι «πρέπει να γίνουμε Ευρώπη», όπως δήλωνε χαρακτηριστικά η υπουργός.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να λάβουν άμεσα μετεγγραφή όλοι όσοι την έχουν ανάγκη (2021-11-10 00:00:00.0)
Αόριστες υποσχέσεις από την κυβέρνηση που πετάει φοιτητές εκτός σπουδών (2016-01-22 00:00:00.0)
Για τις μετεγγραφές φοιτητών - σπουδαστών (2016-01-16 00:00:00.0)
Αυξημένη θα είναι η ζήτηση για μετεγγραφές (2010-08-19 00:00:00.0)
Επουσιώδεις αλλαγές μετά τις αντιδράσεις (2004-10-06 00:00:00.0)
Τροπολογία για τις μετεγγραφές φοιτητών εξωτερικού (1997-09-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ