Κυριακή 3 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γερμανικά ελλείμματα

Το πρόβλημα των «υπερβολικών ελλειμμάτων» δεν απασχολεί μόνο την ελληνική κυβέρνηση ενόψει της συζήτησης του προϋπολογισμού για το 2005. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και αρκετές ακόμη κυβερνήσεις κρατών - μελών της ΕΕ. Σίγουρα, η γερμανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο.

Ρεκόρ θα καταρρίψει φέτος το έλλειμμα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού της Γερμανίας και σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις θα είναι το υψηλότερο στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας, όπως ανέφεραν αυτή την εβδομάδα κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο Βερολίνο, μεταξύ αυτών και ο υπουργός οικονομικών, Χανς Αϊχελ.

Τα αίτια της διεύρυνσης του ελλείμματος του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού στα 44 δισεκατομμύρια ευρώ, αποδίδονται στην υστέρηση των φορολογικών εσόδων και στις υψηλότερες - από ό,τι είχε αρχικώς υπολογιστεί - δαπάνες για επιδόματα ανεργίας.

Είναι χαρακτηριστικοί οι λόγοι που επικαλείται η γερμανική κυβέρνηση, αφού έτσι προσδιορίζονται και οι στόχοι της οικονομικής πολιτικής που θα ακολουθήσει. Δηλαδή, αύξηση της φορολογίας και μείωση των επιδομάτων ανεργίας.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών η κυβέρνηση του καγκελαρίου Σρέντερ πρόκειται να εγκρίνει την ερχόμενη εβδομάδα ένα συμπληρωματικό προϋπολογισμό για την εξασφάλιση δανεισμού φέτος 43,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, από τις αρχικές προβλέψεις περί 29,3 δισεκατομμυρίων ευρώ. «H μείωση των φορολογικών εσόδων και οι δαπάνες για την ανεργία συνεχίζουν να βαρύνουν τον προϋπολογισμό μας», δήλωσε χαρακτηριστικά σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο ο Χ. Αϊχελ. Πρόσθεσε δε, ότι «γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πρέπει να προσαρμόσει την οικονομική της πολιτική αναλόγως στη νέα κατάσταση».

Σημειώνεται ότι η Γερμανία εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης, οι συνέπειες της οποίας συνεχίζονται, παρουσιάζει από το 2002 δημοσιονομικό έλλειμμα μεγαλύτερο του 3%, όπως ορίζει το Σύμφωνο Σταθερότητος και Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ενωσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ