Σάββατο 2 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΤΕΙΝΕΤΑΙ Ο ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΌΣ
Μαθήτρια υπό απέλαση, καθηγητές στο Τμήμα!!!
  • ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έστησαν το σκηνικό της κρατικής αυθαιρεσίας και της καταπάτησης θεμελιωδών λαϊκών δικαιωμάτων
  • Αστυνομικοί σουλατσάρουν μέσα κι έξω από σχολεία. Οδηγούν στο Τμήμα ακόμα και παιδαγωγούς, αγνοώντας έως και την ισχύουσα σχολική νομοθεσία και κρατώντας τους εκεί μέχρι τα ξημερώματα

Από την έκθεση παραδόσεως και κατασχέσεως του υπ. αριθμ. Α.Μ. 1459 φακέλου της μαθήτριας Αλίνα Κουσμίνα - Ρουσένκο
Από την έκθεση παραδόσεως και κατασχέσεως του υπ. αριθμ. Α.Μ. 1459 φακέλου της μαθήτριας Αλίνα Κουσμίνα - Ρουσένκο
Τη δόξα του Μπαϊρακτάρη ζήλεψαν αστυνομικοί και φρόντισαν να επιβεβαιώσουν την «εξουσία» τους απέναντι σε μαθήτρια και καθηγητές Νυχτερινού ΤΕΕ της Ν. Φιλαδέλφειας. Εκμεταλλευόμενοι το γενικότερο κλίμα αστυνομοκρατίας και καταπάτησης δημοκρατικών δικαιωμάτων - το οποίο εντέχνως καλλιεργούν οι κυβερνήσεις του δικομματισμού, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της «τρομοκρατίας» και της «εγκληματικότητας» - μπούκαραν στο σχολείο, παραβιάζοντας κάθε έννοια ασύλου. Συνέλαβαν αλλοδαπή μαθήτρια για να την απελάσουν. Δίχως παρουσία εισαγγελέα, κατάσχεσαν έγγραφα με ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα της. Οδήγησαν στο Τμήμα έως και καθηγητές του σχολείου, τους οποίους και κράτησαν εκεί μέχρι τις 3 τα ξημερώματα, φερόμενοι απέναντί τους με τρόπο σκαιό και απαράδεκτο.

Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλουν η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» (παρείχε νομική βοήθεια στη διωκόμενη μαθήτρια), η ΟΛΜΕ και ιδίως ο διευθυντής του 3ου Εσπερινού ΤΕΕ Ν. Φιλαδέλφειας Απ. Σκιαδάς, με υπόμνημα που απέστειλε και στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας:

Αστυνομικοί του Τμήματος Αλλοδαπών, το απόγευμα της Τρίτης 28 Σεπτέμβρη, συνέλαβαν τη μαθήτρια της Α΄ τάξης τομέα Υγείας - Πρόνοιας του 3ου ΤΕΕ, Αλίνα Κουσμίνα - Ρουσένκο, ενώ αυτή μετέβαινε στο σχολείο της, με τη δικαιολογία ότι δεν είχε άδεια παραμονής.

Στη συνέχεια, απαίτησαν να παραμείνουν στο σχολείο ο διευθυντής, οι υποδιευθυντές και ο υπεύθυνος Μητρώου Μαθητών για «επιτόπιο έλεγχο». Αν δε συμμορφώνονταν, τους απείλησαν ότι θα τους καλούσαν με Εισαγγελική Εντολή, επικαλούμενοι μάλιστα την ποινική δικονομία και τη νομοθεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Σημειωτέον ότι η μαθήτρια είχε εγγραφεί προσκομίζοντας όλα τα απαιτούμενα - από την ισχύουσα σχολική νομοθεσία - δικαιολογητικά εγγραφής.

Κουτσαβάκια

Η συνέχεια ήταν ακόμη πιο προκλητική, όπως σημειώνουν οι εκπαιδευτικοί του ΤΕΕ στο υπόμνημά τους:

Οι αστυνομικοί του Τμήματος Αλλοδαπών που ήρθαν στο σχολείο μετά τις 10 το βράδυ κατέσχεσαν επί τόπου και χωρίς παρουσία εισαγγελέα το φάκελο με τα δικαιολογητικά εγγραφής της μαθήτριας. Την «Εκθεση Παραδόσεως και Κατασχέσεως» υπογράφουν οι αστυνομικοί Κ. Πέτρου και Δ. Μπουροδήμος.

Παράλληλα προσπάθησαν να κατασχέσουν και το απουσιολόγιο της τάξης. Στη συνέχεια, απαίτησαν από το διευθυντή του σχολείου, τους υποδιευθυντές και τον υπεύθυνο για το Μητρώο Μαθητών καθηγητή να τους ακολουθήσουν στο Τμήμα Αλλοδαπών, όπου και τους κράτησαν μέχρι τις 3 τα ξημερώματα της Τετάρτης 29 Σεπτέμβρη. Εκεί, ούτε λίγο - ούτε πολύ, τους κατηγόρησαν ότι κακώς έγραψαν τη μαθήτρια στο σχολείο τους, καθότι δεν είχε άδεια παραμονής, καίτοι οι εκπαιδευτικοί είχαν ελέγξει όλα τα απαιτούμενα, από το νόμο, έγγραφα της αλλοδαπής πριν την εγγράψουν.

Ο διευθυντής του σχολείου σημειώνει χαρακτηριστικά στο υπόμνημά του προς την υπουργό Μ. Γιαννάκου: «Στα γραφεία του Τμήματος Αλλοδαπών η διαπροσωπική επικοινωνία του αστυνόμου υπηρεσίας και των άλλων αστυνομικών ως προς το λεκτικό ύφος, τον τρόπο, τα υπονοούμενα και το περιεχόμενο της επικοινωνίας χαρακτηρίζεται απαράδεκτη, όχι μόνο για έναν εκπαιδευτικό λειτουργό, αλλά από κάθε πολίτη που δικαιούται και απαιτεί το αναφαίρετο συνταγματικό δικαίωμα της προστασίας της προσωπικότητάς του».

Η διεύθυνση του ΤΕΕ απεύθυνε στην ηγεσία του υπουργείου ορισμένα εύλογα ερωτήματα:

- Με ποιο δικαίωμα η Εκτελεστική Εξουσία (Τμήμα Αλλοδαπών) κατάσχει χωρίς την παρουσία της Δικαστικής Εξουσίας (εισαγγελέας) φάκελο της μαθήτριας και ελέγχει προσωπικά δεδομένα;

- Με ποιο δικαίωμα κάνει επιτόπιους ελέγχους στο σχολείο μετά την 10η βραδινή ώρα, που απαιτείται συνταγματικά παρουσία εισαγγελέα όχι μόνο στο άσυλο του σχολείου, αλλά και σε οποιοδήποτε άσυλο;

- Με ποιο δικαίωμα προσάγει για κατάθεση εκπαιδευτικούς και τους αντιμετωπίζει ως παράνομους με τον ισχυρισμό ότι «κακώς επικαλούνται Εγκυκλίους του ΥΠΕΠΘ για εγγραφή αλλοδαπών μαθητών, γιατί υπερισχύει μόνο ο Νόμος 2910/2001 του Υπουργείου Εσωτερικών»;

- Με ποιο δικαίωμα προσάγει για κατάθεση εκπαιδευτικούς και τους κρατά στο Τμήμα μέχρι τα ξημερώματα, παραπέμποντας στη συνέχεια το διευθυντή του σχολείου για ανάκριση στον εισαγγελέα και στη συνέχεια στο Αστυνομικό Τμήμα Ν. Φιλαδέλφειας, όπου υπάγεται το σχολείο;

- Μπορεί ο δικηγόρος - συνήγορος της συλληφθείσας να την υπερασπιστεί με την ιδιότητα της μαθήτριας ή δε θεωρείται μαθήτρια του σχολείου;

Νέα «μηχανή»;

Το θέμα δεν περιορίζεται στην εν λόγω μαθήτρια, αλλά πιθανά να λειτουργήσει ως «δεδικασμένο» και μάλιστα κακό για όλους τους αλλοδαπούς μαθητές. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η διεύθυνση του ΤΕΕ ζητά με το υπόμνημά της από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, αν η τελευταία αποφανθεί ότι κακώς «έγραψαν» την εν λόγω μαθήτρια, να αποστείλει νέα σχετική οδηγία στο σχολείο. Οδηγία για το πώς και με τι στοιχεία να εγγράφουν πλέον αλλοδαπούς κι έτσι το ΤΕΕ να προβεί άμεσα στη διαγραφή περίπου 90 αλλοδαπών μαθητών που φοιτούν εκεί! Μαθητών που ίσως κριθούν κι αυτοί από την Αστυνομία ότι εγγράφηκαν με ελλιπή στοιχεία.

Αν δηλαδή παγιωθεί ότι για την εγγραφή στην Εκπαίδευση χρειάζεται και άδεια παραμονής, ανήλικοι ή ενήλικοι αλλοδαποί που θέλουν να μάθουν γράμματα ή μια τέχνη, κατά το κοινώς λεγόμενο, θα στερούνται ακόμα κι αυτό το θεμελιώδες για τον άνθρωπο δικαίωμα;

Σχετικά με την τύχη της μαθήτριας, οι τελευταίες διαθέσιμες πληροφορίες αναφέρουν ότι οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Αθηνών γιατί πράγματι στερείτο νομίμου αδείας παραμονής στην Ελλάδα. Ο εισαγγελέας διέταξε τη μη κράτησή της άνευ όρων και τη μη παραπομπή της σε δίκη με τη διαδικασία του αυτόφωρου. Κι όμως, παρότι ποινικά είναι ελεύθερη, φέρεται να κρατείται στο Τμήμα Μεταγωγών Αμυγδαλέζας, προκειμένου να εκδοθεί σε βάρος της διοικητική απέλαση...

Συμπαράσταση

Χτες το απόγευμα στο σχολείο μετέβη αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και της ΕΣΑΚ - ΔΕΕ, προκειμένου να εκφράσει τη στήριξή της στους καθηγητές και τους μαθητές.

Παράλληλα, με ανακοίνωσή της, η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη» καταγγέλλει ως απαράδεκτη, βαθιά ρατσιστική και αντιδημοκρατική την ενέργεια των αστυνομικών. Τονίζει ότι «αποτελεί σύμπτωμα ενός γενικότερου κλίματος αστυνομοκρατίας που καλλιεργείται με διάφορα προσχήματα (τρομοκρατία, εγκληματικότητα κλπ.). Αποτελεί συνέχεια του ευρωτρομονόμου, της Σένγκεν, των καμερών παρακολούθησης και στόχο έχουν τον εκφοβισμό και την υποταγή του λαού».

Ξεκαθαρίζει ότι «την ευθύνη για τα γεγονότα φέρει ακέραια η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και η κυβέρνηση». Τέλος, καλεί τον ελληνικό λαό και τους μαζικούς του φορείς να αντισταθούν στις πρακτικές αυτές και να υπερασπιστούν τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Τέλος, το ΔΣ της ΟΛΜΕ προχώρησε σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την υπουργό Παιδείας, καταγγέλλοντας την αστυνομική αυθαιρεσία και απαιτώντας να μην απελαθεί η μαθήτρια, αλλά να συνεχίσει κανονικά τη φοίτησή της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ