Σάββατο 2 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αντιλαϊκός ο προϋπολογισμός του 2005

Ενας ακόμη αντιλαϊκός προϋπολογισμός, με τον οποίο δε δρομολογείται η αναπτυξιακή πορεία του νομού, αλλά συνεχίζεται η υπανάπτυξή του, κατατέθηκε προχθές από το νομάρχη Θεσσαλονίκης και ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από το Νομαρχιακό Συμβούλιο.

Οπως τόνισε ο νομαρχιακός σύμβουλος της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΝΑΣΥ) Μ. Σπυριδάκης, ο προϋπολογισμός για το 2005 που κατατέθηκε από την τωρινή διοίκηση της Νομαρχίας (τη στηρίζει η ΝΔ) είναι ίδιος με αυτόν που κατέθετε και η προηγούμενη διοίκηση της Νομαρχίας (τη στήριζε το ΠΑΣΟΚ). Είναι ένας προϋπολογισμός διαχείρισης, με αντιλαϊκό χαρακτήρα, καθώς προσπαθεί να καλύψει τα κενά της υποχρηματοδότησης με ανταποδοτικά τέλη.

Ακόμα, πρόσθεσε ότι ο νομάρχης, που προεκλογικά υποσχόταν πως θα κινηθεί στην κατεύθυνση της διεκδίκησης των παράνομα παρακρατηθέντων ποσών από την κεντρική εξουσία, κάνει ό,τι και οι προκάτοχοί του, έχει περιπέσει στην ίδια αδράνεια και περιορίζεται σε διαπιστώσεις. «Να επιστραφούν τα κλεμμένα, τα 400-600 δισ. που τα χρειάζεται ο νομός για τη σχολική στέγη, τις δαπάνες των προνοιακών ιδρυμάτων κλπ. Αυτό θα έπρεπε να διεκδικήσει το Νομαρχιακό Συμβούλιο κι όχι να έρχεται πάλι για ψήφιση ένας προϋπολογισμός που φέρνει τη σφραγίδα της υποχρηματοδότησης», είπε ο Μ. Σπυριδάκης, δηλώνοντας ότι η ΝΑΣΥ θα τον καταψηφίσει.

Τα έσοδα από την κρατική επιχορήγηση υπολογίζονται σε 20.487.957 ευρώ, δηλαδή πρόκειται μόνο για τις αναγκαίες πιστώσεις, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι υποχρεώσεις των κρατικών αρμοδιοτήτων που μεταβιβάστηκαν στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις. Οσον αφορά στα έσοδα από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους, οι πιστώσεις που διατίθενται για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών απέχουν κατά πολύ των πραγματικών λειτουργικών δαπανών, οι οποίες εξ ανάγκης καλύπτονται από τα έσοδα του Αναπτυξιακού Προϋπολογισμού.

Σημειώνεται ότι τα έσοδα από το υπουργείο Εσωτερικών και το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας είναι στα ίδια πολύ χαμηλά επίπεδα του τρέχοντος προϋπολογισμού, δηλαδή μόλις 701.394 ευρώ, για ένα επαρχιακό δίκτυο που χρειάζεται πολλαπλάσια ποσά για τη συντήρηση και τη λειτουργία του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ