Σάββατο 2 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Τιμήθηκε η επέτειος της Ανεξαρτησίας

Η Κύπρος τίμησε χθες την επέτειο της Ανεξαρτησίας, αλλά 44 χρόνια μετά συνεχίζει να αγωνίζεται για την κατοχύρωση και διασφάλιση της κρατικής της υπόστασης. Η Μέρα της Ανεξαρτησίας είναι μεταχρονολογημένη, αφού η ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε γίνει στις 16 Αυγούστου 1960. Η μετάθεση της Μέρας της Ανεξαρτησίας έγινε με κοινή πράξη του τότε Προέδρου, αρχιεπισκόπου Μακαρίου, και του τότε αντιπροέδρου, Φαζίλ Κουτσιούκ, επειδή η περίοδος του Αυγούστου δε θεωρήθηκε, λόγω ζέστης και μαζικών απουσιών, βολική για εορτασμούς.

Τα πολιτικά κόμματα, με διακηρύξεις τους για την επέτειο της ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφέρονται στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού και αποτίουν φόρο τιμής σε όσους θυσιάστηκαν για την ελευθερία, τη δημοκρατία και την ανεξαρτησία της Κύπρου.

Το ΑΚΕΛ, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι δε θεωρεί το δημοψήφισμα ως το τέλος των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού και τονίζει ότι πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, όσο πιο σύντομα γίνεται, για μια νέα κινητικότητα που να οδηγήσει στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Το ΑΚΕΛ απορρίπτει την επάνοδο του σχεδίου Ανάν ως έχει, καθώς και την προσέγγιση που θεωρεί το σχέδιο, γιατί, όπως αναφέρει, και οι δύο αυτές τοποθετήσεις οδηγούν στη διαιώνιση της διχοτόμησης.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός αναφέρει πως «σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, χρειαζόμαστε στρατηγική για τη λύση του Κυπριακού, γιατί η διχοτόμηση κτυπά απειλητικά την πόρτα μας». Είναι η ώρα, προσθέτει, να δημιουργήσουμε νέες εξελίξεις και να προσφέρουμε πραγματική ελπίδα στο λαό.

Το Δημοκρατικό Κόμμα αναφέρει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, ως ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έχει στη διάθεσή της νέα δεδομένα, νέες ευκαιρίες και νέα ερείσματα για να δώσει συνέχεια στην πορεία της και να υπερασπιστεί ακόμα πιο αποτελεσματικά την κρατική της οντότητα και τα δικαιώματα του λαού της.

Το κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ τονίζει την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό. Προσθέτει, επίσης, ότι το ζητούμενο είναι η αναδιαμόρφωση της στρατηγικής στη βάση της λαϊκής ετυμηγορίας, όπως εκφράστηκε στο δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν.

Η Ευρωπαϊκή Δημοκρατία τονίζει στην ανακοίνωσή της πως θεωρεί ότι η Κύπρος μπορεί πλέον ενεργητικά να κινηθεί για να κτίσει θέσεις και να αποδείξει τη σύγκλιση των συμφερόντων του λαού της με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αλλά και γενικότερα με τις απαράγραπτες πολιτικές αρχές του ευρωπαϊκού κοινοτικού χώρου.

Οι Ενωμένοι Δημοκράτες σημειώνουν ότι πρέπει να αναληφθούν αμέσως πρωτοβουλίες για λύση του Κυπριακού, ενόψει και του ορόσημου του Δεκέμβρη, ώστε να μη χαθεί οριστικά η σημερινή συγκυρία.

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών αναφέρει ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση δημιουργεί νέες προοπτικές για ολοκλήρωση της ανεξαρτησίας της Κύπρου, η οποία μπορεί να επιτευχθεί με σύμπνοια, ενότητα, διορατικότητα και κοινούς αγώνες του κυπριακού λαού.

Το ΑΔΗΚ αναφέρει ότι στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, οι παράνομες πραγματικότητες της εισβολής και κατοχής δεν μπορεί να βαραίνουν περισσότερο από την απαίτηση για εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου, τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και τα διεθνώς αναγνωρισμένα ανθρώπινα δικαιώματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ