Κυριακή 3 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
ΠΡΟΣΩΠΟ
Τζον Νεγκροπόντε

Αν και συνηθισμένος σε δύσκολες καταστάσεις, ο Τζον Νεγκροπόντε αναμφίβολα θα έχει μεγάλο πονοκέφαλο, ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες. Ο Αμερικανός διπλωμάτης, που έγινε γνωστός από τη θέση του πρέσβη στον ΟΗΕ που προώθησε με επιμονή την εισβολή στο Ιράκ, είναι, πλέον, επικεφαλής της πολυπληθέστερης «διπλωματικής αποστολής» της Ουάσιγκτον. Ηγείται των 1.700 ατόμων που αποτελούν το «προσωπικό» της αμερικανικής πρεσβείας στο Ιράκ και βρίσκονται εγκαταστημένοι ως «ειδικοί σύμβουλοι» σε όλα τα υπουργεία και σε όλες τις υπηρεσίες της δοτής ιρακινής κυβέρνησης.

Ο Νεγκροπόντε ανέλαβε καθήκοντα αμέσως μετά την υποτιθέμενη μεταβίβαση της εξουσίας από τον κατοχικό διοικητή Πολ Μπρέμερ στον «πρωθυπουργό» Ιγιάντ Αλάουι. Οπως, όμως, και ο προκάτοχός του βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα κλιμακούμενο κύμα αντίστασης και αντικατοχικών επιθέσεων, που δε φαίνεται να μπορεί να αντιμετωπίσει με τους συνήθεις διπλωματικούς ελιγμούς που είχε συνηθίσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Κανείς πλέον δε φαίνεται να πείθεται από τις διαβεβαιώσεις της Ουάσιγκτον και των συνεργατών της στο Ιράκ ότι «γίνονται βήματα προόδου» και ότι η «ασφάλεια της χώρας προοδεύει». Αντίθετα, ακόμη και ερευνητικά ιδρύματα, που σχετίζονται με το Πεντάγωνο, συμπεραίνουν ότι ο στόχος του Λευκού Οίκου να αποτραβήξει τα στρατεύματά του και να ελέγχει, από απόσταση ασφαλείας, τη χώρα διά μέσου της δοτής κυβέρνησης και του στρατού που θα έχει φτιάξει, έχει αποτύχει παταγωδώς. Η απεμπλοκή των αμερικανικών στρατευμάτων από την κατοχή κάθε άλλο παρά πλησιάζει και τα προβλήματα του Νεγκροπόντε διογκώνονται.


Ε. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ