Τρίτη 5 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΕΡΤ
Αθρόες προσλήψεις...

Προβληματισμοί για συρρίκνωση της κρατικής ραδιοτηλεόρασης

Μπαράζ, κομματικών στην πλειοψηφία τους, προσλήψεων έγινε τον τελευταίο ενάμισι μήνα στην ΕΡΤ, ενώ αδιευκρίνιστος παραμένει ο γενικότερος σχεδιασμός της κυβέρνησης για τη δομή, τη φυσιογνωμία αλλά και το μέλλον της κρατικής ραδιοτηλεόρασης.

Αυτό του «έργο» όλοι το έχουμε ξαναδεί, αφού μαζί με τις κυβερνήσεις αλλάζουν οι διοικήσεις της ΕΡΤ. Η κρατική ραδιοτηλεόραση που πληρώνεται από τους Ελληνες πολίτες εξακολουθεί να χρησιμοποιείται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις σαν «μαγαζάκι» τους και όχι ως δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας. Συγχρόνως τα δύο μεγάλα κόμματα που εναλλάσσονται στην εξουσία «φροντίζουν» και τα δικά τους «παιδιά» με νέες προσλήψεις στην κρατική ραδιοτηλεόραση. Η ΝΔ συνεχίζει την παράδοση που βάφτισε την ΕΡΤ «αμαρτωλή» λόγω του ομφάλιου λώρου της με τις εκάστοτε κυβερνήσεις και από την πρώτη στιγμή που έγινε κυβέρνηση, ξεκίνησε τις αλλαγές πρώτα στην ηγεσία και το τελευταίο διάστημα στο ειδησεογραφικό δυναμικό της ΕΡΤ με δεκάδες προσλήψεις δημοσιογράφων.

Ηδη έχουν υπογραφεί για το τμήμα ειδήσεων και για ενημερωτικές εκπομπές 35 συμβάσεις, ενώ σε εκκρεμότητα βρίσκονται και άλλες που σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να ξεπεράσουν τις 50 προσλήψεις. Στο δυναμικό της Γενικής Διεύθυνσης Ενημέρωσης της κρατικής ραδιοτηλεόρασης έχουν ενταχθεί μεταξύ άλλων οι Γιάννης Πολίτης, Αννα Παναγιωταρέα, Πηνελόπη Γαβρά, Μανώλης Κοττάκης, Κωνσταντίνος Ζούλας, Μ. Κεφαλογιάννης, Β. Λεβέντης, Πρόδρομος Παπαηλιόπουλος και Σωτήρης Τριανταφυλλόπουλος.

Στο μεταξύ η κυβέρνηση διέρρευσε την περασμένη Παρασκευή την είδηση πως αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΡΤ αναλαμβάνει ο Χρήστος Παναγόπουλος, διευθυντής σύνταξης της «Καθημερινής». Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΡΤ που ορίζεται αναπληρωτής πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, αναμένοντας ουσιαστικά την επίσημη παραίτηση του προέδρου της κρατικής ραδιοτηλεόρασης Αγγελου Στάγκου. Η κυβέρνηση δε, ουσιαστικά πριν ακόμη τηρηθούν οι τυπικές διαδικασίες που προβλέπουν την προκήρυξη διαγωνισμού για τη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ, έσπευσε ν' ανακοινώσει το νέο πρόεδρο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης. Ο Αγγελος Στάγκος αναμένεται να έχει συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας Θοδωρή Ρουσσόπουλο, ενώ τις αμέσως επόμενες μέρες ο Χρήστος Παναγόπουλος θα πάει στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής.

Να υπενθυμίσουμε ότι από την πρώτη στιγμή που η ΝΔ έγινε κυβέρνηση έκανε παρεμβάσεις με αλλαγές προσώπων στον «καυτό» για την εκάστοτε κυβέρνηση ειδησεογραφικό τομέα. Απομάκρυνε το γενικό διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Ειδήσεων και Ενημέρωσης Β. Θωμόπουλο και τοποθέτησε στη θέση του τον Γ. Λεβεντογιάννη. Στη Διεύθυνση Ειδήσεων τοποθέτησε τον Τάκη Χατζή. Παράλληλα, διόρισε και νέο ΔΣ που απαρτίζεται από μέλη προσκείμενα φυσικά στην κυβερνητική παράταξη.

Μελέτες.. σκοπιμότητας

Η κυβέρνηση όμως δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της και για το τι σχεδιάζει για το μέλλον της κρατικής ραδιοτηλεόρασης. Σύμφωνα όμως με πληροφορίες, αβέβαιο είναι το μέλλον της αφού δεν αποκλείεται να υπάρχει σκέψη και για κλείσιμο όχι μόνο ραδιοφωνικών σταθμών αλλά και τηλεοπτικών σταθμών. Σύμφωνα με ίδιες πληροφορίες, η κυβέρνηση σχεδιάζει ν' αναθέσει σε εταιρία του εξωτερικού, μετά από διαγωνισμό, το «μέλλον» της ΕΡΤ. Φυσικά εκθέσεις και μελέτες για την ΕΡΤ έχουν γίνει και στο παρελθόν. Σημασία όμως έχει πως η κυβέρνηση θα ζητήσει μελέτες σκοπιμότητας που θα θέτουν σοβαρά ερωτήματα, όπως για παράδειγμα εάν χρειάζεται η ΕΡΤ να έχει τρεις τηλεοπτικούς σταθμούς, εάν χρειάζεται να έχει 19 περιφερειακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς και πέντε προγράμματα της ΕΡΑ. Η κυβέρνηση επίσης όπως φαίνεται θα θέσει θέμα και για την ενοποίηση κάποιων Διευθύνσεων των τηλεοπτικών σταθμών, καθώς και ζήτημα αξιοποίησης της περιουσίας της κρατικής ραδιοτηλεόρασης.

Το μεγάλο ζητούμενο είναι προς ποια κατεύθυνση θα γίνουν οι αλλαγές στο τοπίο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης. Τα σενάρια περί συρρίκνωσης όχι μόνο της ραδιοφωνίας αλλά και των τηλεοπτικών σταθμών της κρατικής τηλεόρασης με το κλείσιμο συγκεκριμένα της ΕΤ1, παραμένουν ανοιχτά και απασχολούν την κυβέρνηση όπως ανεπίσημα παραδέχονται κύκλοι της ΝΔ. Ομως η σημερινή κυβέρνηση δεν πρέπει να ξεχνά ότι μια τέτοια προκλητική κίνηση θα τη φέρει αντιμέτωπη όχι μόνο με τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ αλλά και με το κοινό αίσθημα. Χαρακτηριστικό είναι ότι όταν η προηγούμενη κυβέρνηση αποτόλμησε ένα πρώτο βήμα με στόχο τη συρρίκνωση των περιφερειακών ραδιοφωνικών σταθμών, προσέκρουσε σε έντονες αντιδράσεις και υποχρεώθηκε να αναδιπλωθεί.

Η διέξοδος για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΕΡΤ δε βρίσκεται στη συρρίκνωση των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, αλλά στην απαλλαγή της από τις κυβερνητικές εξαρτήσεις, που υπονομεύουν την αξιοπιστία της και ακυρώνουν το ρόλο της ως δημόσιου φορέα ικανού να αναδείξει τις πολιτιστικές μας αξίες και να προσφέρει αντικειμενική και πολυφωνική ενημέρωση.


Κoύλα ΑΝΤΩΝΙΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ