Τρίτη 5 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
«Υγρός τάφος» για δεκάδες πρόσφυγες

ΡΩΜΗ.-

Για άλλη μια φορά, η Μεσόγειος έγινε «υγρή ταφόπλακα» για πρόσφυγες που αναζητούσαν την «Ιθάκη» τους σε κάποια γωνιά της Ευρώπης. Δεκαεφτά άνθρωποι, κυρίως τυνησιακής και μαροκινής καταγωγής, πνίγηκαν έξω από τις ακτές της Τυνησίας, όταν μόλις μία ώρα μετά την αναχώρησή τους από τις ακτές της Τυνησίας, βυθίστηκε το πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν, καθώς προσπαθούσαν να φτάσουν, παράνομα, στις ακτές της Ιταλίας. Μόνον 11 κατόρθωσαν να διασωθούν...

Και ενώ τόσες ζωές χάθηκαν μεμιάς... στη χώρα -προορισμό τους που φυσικά δεν έφτασαν ποτέ, την Ιταλία, τα μέτρα για τον οριστικό τερματισμό της άφιξης νέων κυμάτων οικονομικών προσφύγων άρχισαν να ισχύουν. Παράνομοι οικονομικοί πρόσφυγες επαναπροωθούνται πλέον αεροπορικώς - με αεροσκάφη της Πολεμικής και της Πολιτικής Αεροπορίας - στο σημείο αναχώρησής τους. Ηδη, εκατοντάδες πρόσφυγες «επιστρέφονται» στην Τρίπολη της Λιβύης από τη νήσο Λαμπεντούσα - μεταξύ Σικελίας και ακτών της βόρειας Αφρικής.

Το κέντρο υποδοχής στη Λαμπεντούσα - χωρητικότητας μόλις 200 ατόμων - φιλοξενεί περισσότερους από 1.200 λαθρομετανάστες, οι οποίοι προέρχονται από χώρες της Μέσης Ανατολής, της Ασίας και της Αφρικής. Μόνο το βράδυ του Σαββάτου, έφθασαν στη Λαμπεντούσα 600 παράνομοι μετανάστες.

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Τζουζέπε Πιζάνου δήλωσε τη Δευτέρα πως η νέα πολιτική θα συνεχιστεί, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η επείγουσα, όπως τη χαρακτήρισε, κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ιταλία. Η ιταλική αντιπολίτευση κατηγόρησε όμως την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι ότι η νέα πολιτική παραβιάζει τους νόμους της χορήγησης ασύλου.

Επίσης, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία εκφράζουν την άποψη ότι χρειάζεται περαιτέρω μελέτη το σχέδιο του υπουργού Εσωτερικών της Γερμανίας Οτο Σίλι για τη δημιουργία κέντρων «υποδοχής» μεταναστών στις χώρες της βόρειας Αφρικής. Πάντως, η Ρώμη δέχεται επί της αρχής τη γερμανική πρόταση για τη δημιουργία «προσωρινών στρατοπέδων», όπου θα μεταφέρονται οι πρόσφυγες, έως ότου εξεταστεί το αίτημά τους προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ