Τρίτη 5 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ
Δικαίωμα για όλους η μόνιμη και σταθερή δουλιά

Την πολιτική ομηρία που συντηρεί η διατήρηση του καθεστώτος των εκτάκτων και των συμβασιούχων κατήγγειλε χτες στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης Επερώτησης του ΠΑΣΟΚ για το θέμα των συμβασιούχων του υπουργείου Πολιτισμού ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Πατσιλινάκος.

«Ο αγώνας των εργαζομένων είναι αυτός που μπορεί να δώσει λύση», τόνισε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι «σημαία» για τους εργαζόμενους πρέπει να είναι η «κατάργηση του θεσμού των εκτάκτων» και «ενιαία, μόνιμη δουλιά για όλους». Ο Γιάννης Πατσιλινάκος τόνισε παράλληλα ότι απαιτείται η «άμεση επαναπρόσληψη των απολυμένων συμβασιούχων», καθώς και η «μονιμοποίηση των εκτάκτων χωρίς προϋποθέσεις».

Η ΝΔ δεν κινείται σε αυτή την κατεύθυνση, σημείωσε, αφού «έτσι θα αρνούνταν τον εαυτό της», ενώ «το ΠΑΣΟΚ είναι ανίκανο να κάνει αντιπολίτευση, γιατί έχει εκθρέψει αυτή την κατάσταση». Ειδικά δε για το υπουργείο Πολιτισμού, ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι «το υπουργείο είναι ανίκανο να προχωρήσει σε μονιμοποιήσεις, αφού δεν έχει καθοριστεί πόσα κομμάτια θα πάρει ο ιδιωτικός τομέας», οπότε «αφού κομμάτια του υπουργείου "παίζονται" ακόμη το ποιος θα τα πάρει και πότε», σημειώνει πως «δεν έχουμε καμιά πρόθεση από κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση να προχωρήσουν σε αποκατάσταση των συμβασιούχων». Συνολικά για το θέμα των συμβασιούχων ο Γιάννης Πατσιλινάκος τόνισε ότι «η κοινοτική οδηγία εφησύχαζε και εφησυχάζει ακόμη εργαζόμενους», «συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες και πολλοί άλλοι έταζαν ότι θα μας λύσει το πρόβλημα η οδηγία», ενώ, σημείωσε, μόνη λύση είναι οι αγώνες των ίδιων των συμβασιούχων.

Στο υπουργείο Πολιτισμού

Με 48ωρη απεργία την Τετάρτη 6 και την Πέμπτη 7 Οκτώβρη, διεκδικούν το δικαίωμα στη δουλιά οι εργαζόμενοι συμβασιούχοι στο υπουργείο Πολιτισμού. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, συμβασιούχοι θα πραγματοποιήσουν την Πέμπτη απεργιακή συγκέντρωση. Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο καλεί τους συμβασιούχους να συμμετάσχουν στην απεργία και στην προσυγκέντρωση που διοργανώνει την Πέμπτη, στις 9.30 το πρωί στην Ομόνοια. Σε σχετική ανακοίνωσή του καταγγέλλει τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, καθώς όπως τονίζει, μετέτρεψαν το δικαίωμα του κάθε εργαζόμενου στη σταθερή και με πλήρη δικαιώματα εργασία, σε αντικείμενο συναλλαγής και σε δεσμά πολιτικής και εργασιακής ομηρίας.

«Από κοντά - σημειώνει - και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, αφού συμφώνησαν στην ουσία του Προεδρικού Διατάγματος και αφού πρόβαλαν την ευρωενωσιακή οδηγία απάτη, έρχονται τώρα και κάνουν "συσκέψεις" για να φτιάξουν "σχέδιο νόμου" όχι για τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, αλλά για να ανοίξουν τα όρια για τακτοποίηση πέντε - έξι χιλιάδων ακόμα, στη λογική των πάγιων αναγκών που η υπηρεσία, δηλαδή η κυβέρνηση, θα καθορίσει».

Οι ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ καλούν τους συμβασιούχους να δώσουν νέα δυναμική συνέχεια στο συντονισμένο αγώνα, διεκδικώντας: Αμεση επαναπρόσληψη των απολυμένων συμβασιούχων και σταμάτημα των απολύσεων. Μονιμοποίηση όλων των εκτάκτων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Ενιαία, μόνιμη, πλήρη, σταθερή και με πλήρη δικαιώματα εργασία για όλους, κατάργηση του θεσμού των εκτάκτων. Κατάργηση των νόμων της μερικής απασχόλησης και των άλλων ευέλικτων μορφών εργασίας.

Απόφαση συμμετοχής στην απεργία πήρε η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Επιτροπών Αγώνα και Συνδικαλιστών στους ΟΤΑ Αττικής και καλεί τα σωματεία του κλάδου να πάρουν αντίστοιχες αποφάσεις συμμετοχής στην απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια.

Σε σχετική ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή προειδοποιεί τους εργαζόμενους ότι «οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στη Λισαβόνα, αλλά και η πρόσφατη των Βρυξελλών που τις στηρίζει και τις υλοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ όπως και το ΠΑΣΟΚ, αποτελούν βάση για την εξαπόλυση σφοδρότερης επίθεσης σε βάρος των εργαζομένων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ