Τετάρτη 6 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ
Ανταγωνιστικότητα με μείωση πληρωμάτων

Νέα υπερπρονόμια προς τους εφοπλιστές με ταυτόχρονο σφοδρό χτύπημα σε βάρος του κλάδου των ναυτεργατών είναι ό,τι σχεδιάζεται αυτές τις μέρες από την κυβέρνηση της ΝΔ, μέσα από το «μπαράζ» απανωτών συναντήσεων και συσκέψεων με τις μεγαλύτερες εφοπλιστικές Ενώσεις και συγκεκριμένα την Ελληνική Επιτροπή Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου (ΚΟΜΙΤΙ) και την Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών. Μετά την προχτεσινή συνάντηση των Ενώσεων με τον πρωθυπουργό, ακολούθησε χτες το μεσημέρι συνάντηση των Ενώσεων με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Κεφαλογιάννη. Δηλώσεις δεν έγιναν, όμως οι εφοπλιστές φρόντισαν πριν τη συνάντηση με τον υπουργό να δώσουν το στίγμα των αξιώσεών τους, καθώς εκδόθηκε από τις δύο εφοπλιστικές Ενώσεις κοινή ανακοίνωση, στην οποία χαρακτηρίζουν ως «επείγον πρόβλημα» «την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού πλοίου», που σημαίνει παραπέρα αύξηση των ήδη αστρονομικών υπερκερδών τους.

Στο ίδιο κείμενο διευκρινίζουν ότι η «ανταγωνιστικότητα» «πρέπει να ανακτηθεί με τη βοήθεια συγκεκριμένου, σταθερού και συγχρόνως ευέλικτου στην εφαρμογή του, σχήματος μέτρων, προκειμένου να ενθαρρυνθεί η στροφή της ελληνόκτητης ναυτιλίας στο εθνικό νηολόγιο». Τα μέτρα αυτά συνοψίζονται στην ακόμα μεγαλύτερη μείωση του αριθμού των Ελλήνων ναυτεργατών από τα ποντοπόρα πλοία, σε επιδοτήσεις ακόμα και για τα έξοδα του επαναπατρισμού των Ελλήνων ναυτεργατών!

Οσον αφορά την κυβέρνηση, όπως όλα δείχνουν, έχει ήδη αποδεχτεί τις αξιώσεις των εφοπλιστών και προσπαθεί να βρει τρόπους να τα εφαρμόσει, ώστε να φαίνονται... ότι είναι «συναινετικά». Σε αυτή, ακριβώς, τη μεθόδευση οφείλονται και οι συναντήσεις με τη διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας τόσο χτες το απόγευμα με τον Κεφαλογιάννη, συνάντηση που διήρκεσε πάνω από 4 ώρες(!), όσο και η σημερινή με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, που έχει καθοριστεί για τις 6 το απόγευμα.

Τη μεθόδευση αυτή κατήγγειλαν στη διάρκεια της χτεσινής συνάντησης της ΠΝΟ με τον Κεφαλογιάννη, οι ταξικές δυνάμεις του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος που εκπροσωπούνται από τα σωματεία ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ