Τετάρτη 6 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΜΦΙΣΣΑ
«Πλάτες» στην εργοδοσία αντί δικαίωσης των εργαζομένων

Το δρόμο της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και ασυδοσίας και την κατάργηση των όποιων συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, που έχουν κατακτήσει οι εργαζόμενοι, επέλεξε να δικαιώσει και η δικαστική εξουσία στην Αμφισσα, με την πρωτοδίκη κ. Βασιλειάδου και προεδρεύουσα της επιτροπής του άρθρου 15 του Ν. 1264/82. Η πρωτοδίκης συναίνεσε στην προσφυγή του εργοδότη και ιδιοκτήτη της επιχείρησης ιχθυοκαλλιέργειας ΣΕΛΟΝΤΑ ΑΕΓΕ και μαζί με τον εκπρόσωπο του Επιμελητηρίου Φωκίδας (εκπρόσωπος της εργοδοσίας στην τριμελή επιτροπή) συμφώνησε στην άρση της συνδικαλιστικής ιδιότητας των έξι από τα εφτά μέλη του διοικητικού συμβουλίου του σωματείου εργαζομένων, ανοίγοντας το δρόμο για την απόλυσή τους.

Κι αυτό γιατί οι συνδικαλιστές αποφάσισαν, ως ΔΣ του σωματείου, και συμμετείχαν σε επίσχεση εργασίας διεκδικώντας δεδουλευμένα δύο μηνών (23/4/04-20/6/04) που ο εργοδότης δεν είχε καταβάλει στους εργαζόμενους. Πρωτοφανές δηλαδή, γεγονός στα χρονικά του συνδικαλιστικού κινήματος, να χαρακτηρίζει, η πλειοψηφία της επιτροπής του άρθρου 15 παράνομη την επίσχεση εργασίας, όπως προβλέπει στο άρθρο 14, ο Ν. 1264/82. Σαν πάτημα επικαλέστηκαν «εξύβριση» του διευθυντή της εταιρίας, κάτι, όμως, που δεν επιβεβαίωσε κανένας άλλος μάρτυρας, εκτός από τον ίδιο το διευθυντή.

Μπροστά σ' αυτή την πραξικοπηματική μεθόδευση με το προαποφασισμένο αποτέλεσμα, όπως καταγγέλλουν, με ανακοίνωση - καταγγελία, τα Εργατικά Κέντρα Ναυπακτίας - Δωρίδας και Φωκίδας, ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στην τριμερή επιτροπή, οι συνδικαλιστές και οι συνήγοροί τους αποχώρησαν διαμαρτυρόμενοι, αφού εκτίμησαν ότι η επιτροπή δεν είναι αρμόδια να συζητήσει ένα τέτοιο θέμα περί νομιμότητας ή μη της επίσχεσης εργασίας.

Τα δύο Εργατικά Κέντρα επιρρίπτουν σοβαρές ευθύνες στο υπουργείο Απασχόλησης γιατί, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες των εργαζομένων να συζητηθεί το θέμα σε κοινή συνάντηση στο υπουργείο, με τις αναβολές που έδωσε στην εταιρία, αποποιήθηκε της ευθύνης και ουσιαστικά συνηγόρησε στην απόλυση των συνδικαλιστών.

Είναι προφανές, επισημαίνουν τα ΕΚ Ναυπακτίας - Δωρίδας και Φωκίδας, ότι το πρωτοφανές γεγονός της απόλυσης της διοίκησης ενός σωματείου, δεν μπορεί ν' αφήσει κανέναν αδιάφορο. Είναι σίγουρο πως η απόφαση πάρθηκε με «άνωθεν εντολές». Και είναι σίγουρο ότι μπαίνουμε, πλέον, σε μια περίοδο όπου η επίθεση στα δικαιώματά μας, στις συνδικαλιστικές και λαϊκές ελευθερίες, από κυβέρνηση και κεφάλαιο, θα είναι πολύ πιο έντονη απ' ό,τι μέχρι σήμερα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ