Τετάρτη 6 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
«Δουλιά για όλους»!

Δυναμική διαδήλωση χτες στο κέντρο της Αθήνας

Από τη χτεσινή πορεία προς το υπουργείο Εργασίας
Από τη χτεσινή πορεία προς το υπουργείο Εργασίας
Μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις των εργατοτεχνιτών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης έγινε χτες στο κέντρο της Αθήνας, έξω από το υπουργείο Εργασίας. Μεταλλεργάτες και αμμοβολιστές, ναυπηγοξυλουργοί και ηλεκτρολόγοι, άλλοι με τις φόρμες της δουλιάς και άλλοι άνεργοι, ενωμένοι, κάτω από το κοινό πανό των ταξικών Συνδικάτων τους, διατράνωσαν την απόφασή τους να παλέψουν για το δίκιο τους, το δίκιο του εργάτη. «Οχι άλλα "θα" από τα υπουργεία, θέλουμε δουλιά και όχι ανεργία», «Στα 55 σύνταξη», «Φτιάχνετε καράβια στη Γερμανία και μας καταδικάζετε στην ανεργία», «Αμεση επιδότηση όλων των ανέργων», ήταν ορισμένα από τα συνθήματα που ακούγονταν ξανά και ξανά από τους διαδηλωτές, συνθήματα με τα οποία έδιναν ταυτόχρονα και το στίγμα των αιτημάτων τους.

Οι εργατοτεχνίτες στις 12 το μεσημέρι, και στο πλαίσιο στάσης εργασίας που είχαν κηρύξει τα Συνδικάτα, ξεκίνησαν ταυτόχρονα από την πύλη της Ζώνης στο Πέραμα και από την επισκευαστική βάση του μόλου της ΔΕΗ στο Κερατσίνι, άλλοι με τα πούλμαν που είχαν ναυλωθεί και άλλοι με δικά τους μέσα. Στη 1 το μεσημέρι όλοι συναντήθηκαν στην πλατεία Κουμουνδούρου, συγκροτώντας μια μεγάλη συγκέντρωση και αποφασισμένοι αυτή τη φορά να αποσπάσουν θετικές απαντήσεις στο διεκδικητικό τους πλαίσιο, του οποίου ο κεντρικός άξονας είναι «δουλιά για όλους» και περιλαμβάνει τακτική επιδότηση όλων των ανέργων μέχρι να βρουν δουλιά στο 80% του μεροκάματου, συνταξιοδότηση στα 55 χρόνια, έκτακτη επιδότηση 1.000 ευρώ, με προϋπόθεση τα 30 ένσημα την τελευταία διετία.

Από την πλατεία Κουμουνδούρου συγκροτημένα, συντεταγμένα και με σφιγμένες τις γροθιές τους έφτασαν έξω από το υπουργείο Εργασίας, το οποίο ήταν φρουρούμενο από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Αντιπροσωπεία των Συνδικάτων συναντήθηκε με τον υφυπουργό Εργασίας Γ. Γιακουμάτο.

Αμέσως μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά Σωτήρης Πουλικόγιαννης, ξεκινώντας την ενημέρωση για τα αποτελέσματα, το πρώτο πράγμα που επισήμανε ήταν: «Με αυτή τη μαζική συγκέντρωση σήμερα κάνουμε μια νέα αρχή των αγώνων μας και τέτοιες κινητοποιήσεις φέρνουν και θετικά αποτελέσματα, αποτελούν τη βάση για νέα ώθηση της μάχης, για νέες κατακτήσεις».

Οπως είπε, κατάφεραν να αποσπάσουν δέσμευση από τον Γ. Γιακουμάτο, ώστε με νομοθετική ρύθμιση, που θα γίνει στο τέλος του Οκτώβρη, όσοι εργατοτεχνίτες είναι 55 έως 60 ετών και δεν έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις για να συνταξιοδοτηθούν, τα ένσημα που τους λείπουν θα πληρωθούν (όλα βαρέα) από τον ΛΑΕΚ (τον ειδικό λογαριασμό του ΟΑΕΔ). Επίσης αύριο Πέμπτη θα έχουν την τελική απάντηση για την καταβολή της έκτακτης επιδότησης. Οσο για τα υπόλοιπα αιτήματα, ο υφυπουργός τους παρέπεμψε στο τέλος του Οκτώβρη... Ομως, όπως είπε ο συνδικαλιστής, οι εργάτες παραμένουν σε αγωνιστική ετοιμότητα και τις επόμενες μέρες θα καθορίσουν το αγωνιστικό τους πρόγραμμα. «Από εμάς - είπε - εξαρτάται αν θα αποσπάσουμε κατακτήσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ