Πέμπτη 7 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
Νέα διεθνή άλματα στις τιμές

Νέα «ρεκόρ» ανόδου στις τιμές του πετρελαίου χτες στα διεθνή χρηματιστήρια, συνεχίζουν να προσφέρουν προσχήματα για παιχνίδια με τις τιμές των προϊόντων. Αυτή τη φορά οι λόγοι που προβάλλονται για την αύξηση είναι τα μειωμένα αποθέματα αργού πετρελαίου των ΗΠΑ σε σχέση και με τον... τυφώνα «Ιβάν», οι συνεχιζόμενες δολιοφθορές στις εγκαταστάσεις του Ιράκ και η επερχόμενη απεργία στον πετρελαϊκό τομέα στη Νιγηρία. Πίσω από όλα αυτά κρύβονται όμως τα κερδοσκοπικά παιχνίδια με τα προθεσμιακά συμβόλαια πώλησης.

Ετσι, στις ΗΠΑ για το Νοέμβρη η τιμή του ελαφρού αργού έφτασε τα 51,48 δολάρια το βαρέλι. «Ιστορική» χαρακτηρίζεται και η τιμή του Μπρεντ στο Λονδίνο που διαμορφώθηκε στα 47,60 δολάρια το βαρέλι.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα αμερικανικά αποθέματα προϊόντων διύλισης και του πετρελαίου θέρμανσης θα μειωθούν κατά 900.000 βαρέλια. Στη Νιγηρία από την άλλη πλευρά, που είναι η έβδομη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο και ο πέμπτος μεγαλύτερος εξαγωγέας στις ΗΠΑ, έχει κηρυχτεί γενική απεργία τη Δευτέρα και ενδέχεται οι συνδικαλιστικές οργανώσεις να «κλείσουν» τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις από την Κυριακή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ