Παρασκευή 8 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΤΡΙΚΟΛΑΝ» - ΝΑΟΥΣΑ
«Συνάδελφοι το νου σας! Δυναμώστε την αλληλεγγύη!»

Το εκτελεστικό όργανο του Λαναρά υποδέχτηκαν δυναμικά χτες στην πόλη οι εργαζόμενοι της «Τρικολάν». Πολύμορφες κινητοποιήσεις τις επόμενες μέρες, ενώ συνεχίζεται και η κατάληψη του εργοστασίου

ΝΑΟΥΣΑ (Του απεσταλμένου μας ΠΕΡΙΚΛΗ ΚΟΥΡΜΟΥΛΗ).--

Πολύμορφες κινητοποιήσεις, που θα διαδέχονται καθημερινά η μια την άλλη, σχεδιάζουν οι εργάτες και οι εργάτριες της «Τρικολάν», με στόχο να γίνει όλη η πόλη συμμέτοχη στη νέα μορφή πάλης που επέλεξαν οι εργαζόμενοι, καταλαμβάνοντας από την Τετάρτη το εργοστάσιο στη Νάουσα.

Χτες, δεύτερη μέρα της κατάληψης, την «τιμητική» τους είχαν τα διευθυντικά στελέχη της «Fanco ΑΕ» και συγκεκριμένα ο γενικός διευθυντής της εταιρίας Φώτης Μπαλόγιαννης, που θέλησε να επιστρέψει στον «τόπο του εγκλήματος», την ώρα που όλη η πόλη βράζει σαν καζάνι, αφού πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι το λουκέτο στην «Τρικολάν» ήταν μόνο η αρχή εκείνων που θα ακολουθήσουν στα εργοστάσια του ομίλου «Κλωνατέξ» στη Νάουσα.

Η φήμη ότι το στέλεχος της «Fanco AE» θα συμμετείχε σε σύσκεψη των υπευθύνων ποιοτικού ελέγχου στα «Κλωστήρια Γ'» κυκλοφορούσε από το πρωί στο προαύλιο της «Τρικολάν». Από μόνη της η παρουσία του τεχνοκράτη που ανέλαβε να οδηγήσει σταδιακά το εργοστάσιο στο λουκέτο, όταν πριν από μερικά χρόνια ανέλαβε γενικός διευθυντής της «Fanco AE», αποτέλεσε μαύρο πανί για τους 98 εργαζόμενους που βρίσκονται πλέον με το ένα πόδι στην ανεργία και την ανέχεια. Η διευθυντική σύσκεψη, κάθε άλλο παρά αθώα θα μπορούσε να ήταν, αφού, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, με πρόσχημα την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων ο Λαναράς φαίνεται τώρα πως επιχειρεί να βάλει χέρι και στο προσωπικό των Κλωστηρίων Ναούσης.

Αμεση κινητοποίηση

Χρυσοπληρωμένες από κρατήσεις στους μισθούς των εργατών οι μηχανές. Τους ανήκουν!

Motion Team

Χρυσοπληρωμένες από κρατήσεις στους μισθούς των εργατών οι μηχανές. Τους ανήκουν!
Η απόφαση για άμεση κινητοποίηση στην περίπτωση που οι φήμες επαληθεύονταν ήταν ομόφωνη. Λίγο μετά τις 10 το πρωί, το μήνυμα ότι ο γενικός διευθυντής της «Fanco AE» ήταν στα «Κλωστήρια», έφτασε. Με κάθε πρόσφορο μέσο οι εργάτριες και οι εργάτες της «Τρικολάν» κινήθηκαν προς τα «Κλωστήρια Γ'» και συγκεντρώθηκαν έξω από την κλειστή πύλη του εργοστασίου, απαιτώντας να βγει έξω ο Φ. Μπαλόγιαννης. Τα συνθήματά τους και η αιφνιδιαστική παρουσία τους στο χώρο του εργοστασίου ήταν αρκετά για να ξεσηκώσουν και τους εργαζόμενους των «Κλωστηρίων», οι οποίοι συντάχθηκαν με το αίτημα των συναδέλφων τους να διακοπεί αμέσως η σύσκεψη και να εγκαταλείψει το στέλεχος της «Κλωνατέξ» το κτίριο.

Μοναδική παραφωνία στο κλίμα γενικευμένης αντίδρασης που δημιουργήθηκε ήταν ο πρόεδρος του σωματείου των «Κλωστηρίων Γ'», ο οποίος όχι μόνο απέκρυψε από τους εργαζόμενους την παρουσία του Μπαλόγιαννη και τον πραγματικό χαρακτήρα της σύσκεψης, αλλά ακόμα και όταν τα παράθυρα του εργοστασίου γέμισαν από εργαζόμενους που ζητούσαν να σταματήσουν την παραγωγή και να βγουν στο προαύλιο, έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να αποτρέψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, συνιστώντας «ψυχραιμία».

«Τελείωσες μ' εμάς, έρχεσαι εδώ;»

Οι εργάτες και οι εργάτριες της «Τρικολάν» πέρασαν από ανοίγματα της περίφραξης και κατευθύνθηκαν στην αίθουσα όπου συνεδρίαζαν τα στελέχη της επιχείρησης. Λίγα λεπτά αργότερα βρέθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο με το γενικό διευθυντή της «Fanco AE» και αντλώντας πρωτόγνωρη δύναμη από το δίκιο που τους έπνιγε, κόλλησαν στην κυριολεξία στον τοίχο τον εκπρόσωπο της «Κλωνατέξ» με τα καταιγιστικά, γεμάτα οργή, ερωτήματά τους: «Τελείωσες μ' εμάς, τώρα έρχεσαι εδώ;», «Μας έταζες δουλιά και αύξηση της παραγωγής και έβαλες λουκέτο. Τα ίδια ήρθες να τάξεις και στους εργάτες των "Κλωστηρίων";». Ο γενικός διευθυντής φυγαδεύτηκε εσπευσμένα στο εσωτερικό του εργοστασίου, αφού πρώτα υποχρεώθηκε από τους εργαζόμενους να παραδεχτεί ότι η «Κλωνατέξ» ήδη εκπαιδεύει Βούλγαρους εργάτες στην κοπή, με στόχο να κλείσει τα κοπτήρια του ομίλου στην Ελλάδα και να μεταφέρει την παραγωγή στη γείτονα χώρα.

Ο Λαναράς έβαλε λουκέτο. Οι εργάτες μπορούν να του αφαιρέσουν και τη νομική ιδιοκτησία. Αυτοί το χτίσανε το εργοστάσιο

Motion Team

Ο Λαναράς έβαλε λουκέτο. Οι εργάτες μπορούν να του αφαιρέσουν και τη νομική ιδιοκτησία. Αυτοί το χτίσανε το εργοστάσιο
Το περιστατικό έδωσε αφορμή για μια πλατιά ενημέρωση των εργαζομένων στα «Κλωστήρια» για το τι τους περιμένει: «Συνάδελφοι», φώναζαν οι εργάτριες της «Τρικολάν» στο προαύλιο, «όλοι έξω, θα σας κλείσουν κι εσάς. Να έχετε το νου σας! Σας καλούμε να εκφράσετε έμπρακτα την αλληλεγγύη σας στον αγώνα μας, να φτάσουμε μέχρι τους συναδέλφους μας στην Κομοτηνή, να αποτρέψουμε από κοινού τις απολύσεις που έρχονται». Το κάλεσμα έπιασε τόπο. Μετά και από την αντίδραση των εργαζομένων στα «Κλωστήρια», ο Φ. Μπαλόγιαννης επιβιβάστηκε στο αυτοκίνητό του και αποχώρησε μέσα σε βροχή από αυγά, με τα οποία είχαν στο μεταξύ «εφοδιαστεί» οι εργαζόμενοι της «Τρικολάν».

Χτες, ξεκίνησε από δικαστικό επιμελητή και η διανομή των πρώτων απολύσεων στα σπίτια των εργαζομένων, αφού αρνήθηκαν την Τετάρτη να τις παραλάβουν από τα χέρια του διευθυντή του εργοστασίου.

Στη χτεσινή δυναμική κινητοποίηση συμμετείχε και ο Θύμιος Ευθυμίου, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της διοίκησης της ΟΕΚΙΔΕ. Το ΠΑΜΕ καταθέτει καθημερινά την έμπρακτη ταξική του αλληλεγγύη, καλώντας τους εργάτες, τους αγρότες, τους επαγγελματοβιοτέχνες και τη νεολαία της πόλης να αγκαλιάσουν των αγώνα της «Τρικολάν» για να μη χαθεί άλλη θέση εργασίας στην πόλη, και να στρέψουν τα πυρά τους στον πραγματικό υπεύθυνο, που δεν είναι άλλος από την πολιτική ενίσχυσης του κεφαλαίου που εφάρμοσαν και εφαρμόζουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Στο πλευρό των εργαζομένων, μπροστά και στο νέο γύρο των αγωνιστικών κινητοποιήσεων, που άνοιξε με την κατάληψη του εργοστασίου, βρίσκεται σταθερά και το Εργατικό Κέντρο Νάουσας, ο συνδετικός κρίκος και συντονιστής του κοινού αγώνα όλων των εργατών της πόλης.


Λουσμένος στ' αυγά έφυγε από το εργοστάσιο ο εκπρόσωπος του Λαναρά

Motion Team

Λουσμένος στ' αυγά έφυγε από το εργοστάσιο ο εκπρόσωπος του Λαναρά

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ