Παρασκευή 8 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συνεχίζονται οι αιματηρές «Ημέρες Μεταμέλειας»

«Τρομοκράτες» νεαροί Παλαιστίνιοι στην πόρτα του σπιτιού τους, που εβλήθη από πυρά του ισραηλινού στρατού

Associated Press

«Τρομοκράτες» νεαροί Παλαιστίνιοι στην πόρτα του σπιτιού τους, που εβλήθη από πυρά του ισραηλινού στρατού
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

«Οσο εκτοξεύονται ρουκέτες κατά ισραηλινών στόχων, τόσο θα συνεχίζονται οι επιχειρήσεις στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας» διαμήνυσαν, χτες, Ισραηλινοί αξιωματούχοι. Οι «Ημέρες Μεταμέλειας» του ισραηλινού στρατού εισήλθαν, χτες, στην 9η ημέρα επιχειρήσεων και οι νεκροί Παλαιστίνιοι ξεπερνούν, ήδη, τους 84, ενώ οι τραυματίες είναι εκατοντάδες.

Δύο έφηβοι Παλαιστίνιοι, ένας 14χρονος και 15χρονος, ήταν τα τελευταία θύματα, χτες το απόγευμα, του ισραηλινού στρατού. Οι δύο νεαροί έπαιζαν στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλιγια με ένα σωλήνα, όταν δέχτηκαν τα πυρά ισραηλινών τεθωρακισμένων. Την ώρα εκείνη πάνω από την περιοχή πετούσε ένα μη επανδρωμένο ισραηλινό κατασκοπευτικό αεροσκάφος, το οποίο προφανώς κατέγραψε το παιχνίδι των παιδιών.

Νωρίτερα, στη γειτονική Μπέιτ Χανούν, από ισραηλινά πυρά σκοτώθηκε ένα 11χρονο κοριτσάκι ενώ βρισκόταν στην πόρτα του σπιτιού του, ενώ υπέκυψε, τελικά, στα τραύματά του και ένας 14χρονος που είχε τραυματιστεί την περασμένη εβδομάδα. Το πρωί, στον καταυλισμό Κχαν Γιούνις, στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας, Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ κατά 2 «υπόπτων», με αποτέλεσμα να ακολουθήσει σφοδρή ανταλλαγή πυρών με Παλαιστινίους μαχητές και να σκοτωθεί 1 Παλαιστίνιος.

Θρήνος για το χαμό του δεκατετράχρονου αδελφού

Associated Press

Θρήνος για το χαμό του δεκατετράχρονου αδελφού
Αργά το απόγευμα, 3 ρουκέτες τύπου «Κασάμ» έπληξαν την ισραηλινή πόλη Σντερότ, καταστρέφοντας ένα σπίτι, χωρίς, όμως, να προκληθούν θύματα. Η νέα αυτή επίθεση αναμένεται να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα από τις ισραηλινές δυνάμεις για να παρατείνουν περαιτέρω τις επιχειρήσεις τους. Ηδη, έχουν εισέλθει περίπου 9 χιλιόμετρα μέσα στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Την επόμενη εβδομάδα, επίσης, αναμένεται να τοποθετηθεί στο Σντερότ ειδικό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τη ρίψη ρουκετών, προκειμένου οι κάτοικοι να πηγαίνουν στα καταφύγια.

Ο ισραηλινός στρατός, παράλληλα, έχει απαγορεύσει την είσοδο στη Λωρίδα όλων των οργανώσεων αρωγής και των υπηρεσιών του ΟΗΕ, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Χτες, ο ΟΗΕ προειδοποίησε ότι επίκειται τεράστια ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς μέσα στους επόμενους μήνες εκτιμάται ότι το 72% των κατοίκων της θα ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας. Ο ΟΗΕ κάλεσε το Ισραήλ να σεβαστεί τις ανθρωπιστικές του υποχρεώσεις με βάση τις διεθνείς συνθήκες και να επιτρέψει την ελεύθερη διέλευση των ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Μετά και από τις χτεσινές απώλειες, ο αριθμός των νεκρών κατά τη διάρκεια των τεσσάρων χρόνων της δεύτερης Ιντιφάντα έχει φθάσει τους 4.453, εκ των οποίων οι 3.425 είναι Παλαιστίνιοι και οι 954 Ισραηλινοί. Εκτιμάται ότι το 2004, κατά μέσο όρο 45 Παλαιστίνιοι έχαναν τη ζωή τους από ισραηλινά πυρά κάθε μήνα, ενώ μόνο το Σεπτέμβρη στη Λωρίδα της Γάζας, ο ισραηλινός στρατός κατεδάφισε 133 σπίτια, αφήνοντας τουλάχιστον 807 Παλαιστινίους αστέγους.

Συνεχίζεται ο θόρυβος με τον Βάισγκλας

«Ικανοποιημένη» από τις διαβεβαιώσεις του Αριέλ Σαρόν ότι παραμένει προσηλωμένος στον «οδικό χάρτη» εμφανίστηκε η Ουάσιγκτον. Παρ' όλα αυτά, ο θόρυβος που έχει δημιουργηθεί με τις δηλώσεις του Ντοβ Βάισγκλας, στενού συνεργάτη του Αριέλ Σαρόν, στη «Γιεντότ Αχρονότ» συνεχίζεται. Ο Βάισγκλας υποστηρίζει ότι το σχέδιο αποχώρησης του Ισραήλ από τη Γάζα δεν είναι παρά ο καλύτερος τρόπος να «παγώσει» επ' αόριστον η δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, αφού δεν πρόκειται το Ισραήλ να αποχωρήσει από πολλά εδάφη της Δυτικής Οχθης.

«Αυτό που συμφωνήσαμε με τους Αμερικανούς είναι μέρος των εποικισμών να μη γίνουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης και κάποιοι άλλοι να μη θιχτούν καν ως θέμα μέχρις ότου οι Παλαιστίνιοι να γίνουν Φινλανδοί» υποστηρίζει ο Βάισγκλας, συμπληρώνοντας ότι έχουν, επίσης, αποκλειστεί επ' αόριστον οι διαπραγματεύσεις για οποιοδήποτε άλλο κρίσιμο ζήτημα, όπως οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες, τα σύνορα και το καθεστώς της Ιερουσαλήμ. Ο ίδιος ο Βάισγκλας δεν αναίρεσε τις δηλώσεις του, αλλά υπογράμμισε ότι όλα όσα είπε ισχύουν «μέχρις ότου να καταπολεμηθεί πλήρως η τρομοκρατία». Από την πλευρά τους, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωναν ότι ο Βάισγκλας είπε ανοιχτά αυτό που η παλαιστινιακή πλευρά έχει συνειδητοποιήσει εδώ και καιρό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εισβολές και επιθέσεις «εκεχειρίας» (2005-06-08 00:00:00.0)
Αιματοκύλισμα διαρκείας ετοιμάζεται στο Τζαμπαλίγια (2004-10-02 00:00:00.0)
Αιματηρές εκκαθαρίσεις στη Γάζα (2004-09-30 00:00:00.0)
Συνεχίζονται, επιλεκτικά, πλήγματα και «εκκαθαρίσεις» (2004-08-20 00:00:00.0)
Αιματοβαμμένη Κυριακή (2003-01-14 00:00:00.0)
Ο ήχος των όπλων (2001-04-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ