Σάββατο 9 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Σταγόνα στον ωκεανό...

Αύξηση των ασθενειών που οφείλονται στον αμίαντο παρατηρείται στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία που προέρχονται από δημόσια νοσοκομεία.

«Τα περιστατικά εργαζομένων που νοσούν εξαιτίας του αμιάντου αναμένουμε ότι θα αυξηθούν τα επόμενα χρόνια. Αλλωστε, κάθε χρόνο παρατηρούμε μικρή, αλλά σταθερή αύξηση. Κι αυτό διότι μόλις τώρα εκδηλώνονται τα συμπτώματα της έκθεσης στον αμίαντο, αφού παλαιότερα δε λαμβάνονταν μέτρα ασφαλείας», δήλωσε χτες στα «Νέα» ο Μιχάλης Παντελακάκης, πνευμονολόγος και διευθυντής στη Μονάδα Επαγγελματικών Νόσων και Φυματίωσης του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου, όπου και καταγράφτηκαν οι περισσότερες αμιαντώσεις (31 το 2003 και 26 μέχρι το Σεπτέμβρη του 2004). Οι εργαζόμενοι που παθαίνουν αμιάντωση (και μια άλλη αρρώστια, το μεσοθηλίωμα) είναι οικοδόμοι, αμμοβολιστές, εργάτες σε ναυπηγεία και πρώην εργάτες σε εργοστάσια αμιαντοτσιμέντου. «Οι ασθένειες που οφείλονται στον αμίαντο θα χρειαστούν περισσότερο από έναν αιώνα για να εξαλειφθούν», υπογράμμισε ο Μιχάλης Παντελακάκης.

Τα παραπάνω, βέβαια, είναι σταγόνα στον ωκεανό των επαγγελματικών νόσων, για τις οποίες δε γίνεται καμία καταγραφή. Με άλλα λόγια, αλίμονο τι υφίστανται - χωρίς να ξέρουν οι εργάτες - και τι έχουν να αντιμετωπίσουν μετά από μια ή δυο δεκαετίες οι επιστήμονες...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ