Σάββατο 9 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΛΙΕΙΣ
Τους «πνίγει» το πλαγκτόν

Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή, ζητώντας την οικονομική ενίσχυση των αλιέων, οι οποίοι αδυνατούν να ψαρέψουν, λόγω της πρωτοφανούς εμφάνισης πλαγκτόν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές της χώρας

Τα σοβαρά προβλήματα που προκαλεί στους ψαράδες πολλών περιοχών της χώρας η εμφάνιση του πλαγκτόν, πρωτοφανής σε έκταση και διάρκεια, είναι το θέμα της Ερώτησης που κατέθεσαν προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Γκατζής, Αγγ. Τζέκης και Τ. Τσιόγκας.

Συγκεκριμένα, οι βουλευτές του ΚΚΕ τονίζουν: «Σε απόγνωση και οικονομικό αδιέξοδο βρίσκονται οι ψαράδες της Μαγνησίας, μετά την εμφάνιση του πλαγκτόν που φέτος έχει πρωτοφανή έκταση και διάρκεια. Τόσο τα γρι - γρι όσο και τα σκάφη της παράκτιας αλιείας βρίσκονται αγκυροβολημένα, αφού σε Μαγνησία, Αγιόκαμπο, Χαλκιδική, Καβάλα και αλλού η θάλασσα παρουσιάζει την εικόνα της λάσπης. Οσοι τόλμησαν να ψαρέψουν το μόνο που κατάφεραν ήταν να καταστρέψουν τα δίκτυα τους. Από τον Μάη που εμφανίστηκε το πλαγκτόν έως τον Ιούλη κάτι ψάρευαν, όμως, όλο το μήνα Αύγουστο η κατάσταση ήταν τελείως απαγορευτική».

Στη συνέχεια, στο κείμενο της Ερώτησης, επισημαίνεται ότι «την άσκημη οικονομική κατάσταση των ψαράδων της περιοχής από τα εισαγόμενα που πωλούνται για ντόπια, το λαθρεμπόριο ψαριών και τη μείωση του αλιεύματος, από την υπεραλίευση που συντελείται με καταστρατήγηση των παραδοσιακών τρόπων ψαρέματος, αλλά και την αύξηση του κόστους εργαλείων και προμηθειών, ήρθε να την επιβαρύνει το πλαγκτόν και να τους οδηγήσει σε τρομερά οικονομικά, επαγγελματικά και κοινωνικά αδιέξοδα. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να μένει απαθής μπροστά στα αδιέξοδα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο συγκεκριμένος κλάδος. Είναι αναγκαία η οικονομική ενίσχυση των ψαράδων, με ποσό που προτείνουν οι φορείς τους, ώστε να συμπληρωθεί το χαμένο εισόδημα των αλιέων της Μαγνησίας, αλλά και άλλων περιοχών».

Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης εάν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να δώσει άμεσα οικονομική ενίσχυση στους πληγέντες ψαράδες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ