Σάββατο 9 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ Β. ΚΥΠΡΟΥ
Συνεχίζεται η λεηλασία της

Σύμβολα κυπρομινωικής γραφής (13ος αιών. π.Χ.) από τον κατεχόμενο αρχαιολογικό χώρο της προϊστορικής Εγκώμης
Σύμβολα κυπρομινωικής γραφής (13ος αιών. π.Χ.) από τον κατεχόμενο αρχαιολογικό χώρο της προϊστορικής Εγκώμης
Συνεχίζονται συστηματικά και ανεμπόδιστα οι παράνομες ανασκαφές στην κατεχόμενη Κύπρο, παραβιάζοντας, ταυτόχρονα, κάθε διεθνή επιστημονική δεοντολογία και πρακτική και τη Συμφωνία της Χάγης για τη διεξαγωγή αρχαιολογικών ανασκαφών σε κατεχόμενες χώρες.

Αυτό προκύπτει και από την ανακοίνωση της Επιτροπής για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κύπρου, η οποία παρουσίασε νέα στοιχεία για την πολιτισμική λεηλασία της Β. Κύπρου, μετά την ενημέρωση που είχε από τον διαπρεπή Κύπριο αρχαιολόγο, καθηγητή Β. Καραγιώργη.

Από την ενημέρωση ξεχωρίζει η περίπτωση της Μονής του Αγ. Παντελεήμονα στη Μύρτου, η οποία κινδυνεύει από ολοσχερή κατάρρευση, ενώ, για πολλοστή φορά, ο καθηγητής Ozgunel του Πανεπιστημίου της Αγκυρας συνέχισε τις παράνομες ανασκαφές του στη Σαλαμίνα της Κύπρου. Η Επιτροπή σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι «η παρέμβαση "τρίτων" σε έναν αρχαιολογικό χώρο, ο οποίος ανεσκάπτετο συστηματικά επί δεκαετίες από Γάλλους και Κύπριους αρχαιολόγους (σε συνεργασία) μέχρι το 1974, οπότε και διεκόπησαν βιαίως οι εργασίες μετά την τουρκική εισβολή και κατοχή, αποτελεί πρωτοφανή παραβίαση της διεθνούς επιστημονικής δεοντολογίας και πρακτικής και κατάφωρη παραβίαση της Συμφωνίας της Χάγης, σχετικά με τη διεξαγωγή αρχαιολογικών ανασκαφών σε κατεχόμενες περιοχές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ