Σάββατο 9 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ιδού οι υπονομευτές!

Σύντομη αναδρομή, από την ίδρυση της συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας της Ηπείρου (1963), τις συντονισμένες μεθοδεύσεις για την ιδιωτικοποίησή της και τη σθεναρή αντίσταση εργαζομένων και αγροτοκτηνοτρόφων

H γαλακτοβιομηχανία «ΔΩΔΩΝΗ» ιδρύθηκε το 1963 από τις 6 Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών των τεσσάρων νομών της Ηπείρου και την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας. Φτιάχτηκε για να βελτιώσει το εισόδημα των κτηνοτρόφων οργανώνοντας καλύτερα την παραγωγή των γαλακτοκομικών τους προϊόντων και για να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες του λαού της Ηπείρου.

Οι μεθοδεύσεις για να περάσει η «ΔΩΔΩΝΗ» στα χέρια λίγων μεγαλοτσιφλικάδων και βιομηχάνων, με το ξεπούλημα των μετοχών της είτε στην ΑΤΕ είτε σε ιδιωτικούς οργανισμούς, ξεκίνησαν εδώ και 15 χρόνια περίπου, από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Στις μεθοδεύσεις τους οι κυβερνώντες είχαν τη στήριξη από τις ξεπουλημένες «γαλαζοπράσινες» ηγεσίες των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΣΥΔΑΣΕ, ΓΕΣΑΣΕ μαζί με τα τοπικά, πολιτικά και συνδικαλιστικά, στελέχη τους στους νομούς της Ηπείρου, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις τους προς το λαό της περιοχής. Οι μεθοδεύσεις αυτές, μέχρι στιγμής, έχουν «βρει τοίχο» στη σθεναρή αντίσταση των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, των εργαζομένων και των μικροεπαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων της περιοχής, μαζί και του ΚΚΕ.

Οι μεθοδεύσεις του ξεπουλήματος

Η κυβέρνηση της ΝΔ το 1990-1993 κάνει νύξη για το ξεπούλημα. Το Δεκέμβρη του 1999 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προτείνει τη σύσταση ενός ανταγωνιστικού ομίλου (holding), στον οποία θα συμμετέχουν η «ΑΓΝΟ», η «ΔΩΔΩΝΗ», η «ΡΟΔΟΠΗ» και ενδεχομένως και άλλες επιχειρήσεις από τον κλάδο των τροφίμων. Μέσα στο 2000 ψηφίζεται ο νόμος για τις πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες συνεταιριστικές οργανώσεις, που, ανάμεσα σε άλλα, μετατρέπει τους συνεταιρισμούς σε Ανώνυμες Εταιρίες (νόμος 2810/2000). Αρχές Δεκέμβρη του 2001, ο υπουργός Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης και η διοίκηση της ΑΤΕ εξαγγέλλουν ότι οι θυγατρικές της θα ιδιωτικοποιηθούν μέσα στο 2002. Ειδικά για τη «ΔΩΔΩΝΗ» αποφασίστηκε η σταδιακή ιδιωτικοποίησή της.

Αρχές του 2002 στη Βουλή ο υφυπουργός Β. Αργύρης και βουλευτής Ιωαννίνων υπογραμμίζει ότι το ιδιοκτησιακό καθεστώς της «ΔΩΔΩΝΗΣ» παραμένει ανοιχτό και ότι θα πρέπει να λειτουργεί με τους νόμους της αγοράς (ανταγωνισμός, κατάργηση δραστηριοτήτων, πώληση περιουσιακών στοιχείων, απολύσεις, κλπ.). Το Φλεβάρη του 2002, με σκοπό την ίδρυση μιας ελεγχόμενης υδροκέφαλης οργάνωσης που θα είναι μακριά από τους αγρότες και τα προβλήματά τους, οι πρόεδροι των Ενώσεων της Ηπείρου και η Ενωση της Αρτας που συμμετέχει παράνομα (χωρίς απόφαση Γενικής Συνέλευσης) συνδιοργανώνουν φιέστα στα Γιάννενα.

Στη φιέστα συμμετέχουν, επίσης, εκπρόσωποι της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, βουλευτής της ΝΔ, των διοικήσεων των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΣΥΔΑΣΕ και ΓΕΣΑΣΕ, το ΝΑΡ καθώς και κάποιοι εργαζόμενοι της «ΔΩΔΩΝΗΣ» (χωρίς απόφαση οργάνου). Σ' αυτή τη φιέστα, «αποφασίστηκε» να ιδρυθεί εταιρία συμμετοχών από τις Ενώσεις, που θα αποκτήσει το 51% των μετοχών της «ΔΩΔΩΝΗΣ», καθώς και η συγχώνευση των Ενώσεων σε έναν Πανηπειρωτικό Συνεταιριστικό Οργανισμό με αμιγώς ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Λίγες μέρες μετά τη φιέστα (πάλι Φλεβάρης 2002), σε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών αποφασίστηκε να «απεμπλακεί» η ΑΤΕ από τις θυγατρικές της. Τον Απρίλη του 2002 η κυβέρνηση ανακοινώνει ότι προετοιμάζει την εισαγωγή του 25% της «ΔΩΔΩΝΗΣ» στη Σοφοκλέους. Η «γαλαζοπράσινη» ΠΑΣΕΓΕΣ κάνει πως καταγγέλλει το ξεπούλημα και ζητά να συσταθεί μια πανελλαδική συνεταιριστική εταιρία συμμετοχών, με σκοπό την εξαγορά μετοχών της ΑΤΕ σε εταιρίες μετοχικού ενδιαφέροντος, την οποία ονόμασαν «Συνεταιριστική Εταιρία Ανάπτυξης και Συμμετοχών ΑΕ» (ΣΥΝΕΤΑΣ ΑΕ).

Το Φλεβάρη του 2003 ο υπουργός Οικονομικών ανακοινώνει πως έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αποτίμησης της «ΔΩΔΩΝΗΣ» και σχεδιάζεται η εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο. Αρχές Δεκέμβρη του 2003, σε σύσκεψη με αντιπροσώπους των Ενώσεων Ιωαννίνων, θεσπρωτίας και Πρέβεζας, το διοικητή της ΑΤΕ, Π. Λάμπρου, και εκπροσώπους του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων «Πίνδος», αποφασίστηκε να αγοράσουν με δάνειο η «Πίνδος» και η ΑΣΗΚ ΑΕ το 51% των μετοχών της «ΔΩΔΩΝΗΣ» που έχει η ΑΤΕ. Συγκεκριμένα, η «Πίνδος» (λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια) το 45% και η ΑΣΗΚ ΑΕ το 15%.

Το Γενάρη του 2004, λίγο πριν τις βουλευτικές εκλογές, δημιουργείται μία κόντρα μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στην περιοχή των Ιωαννίνων, όπου ο «ένας ρίχνει το μπαλάκι στον άλλο» για μεθοδεύσεις ιδιωτικοποίησης της «ΔΩΔΩΝΗΣ». Αρχές Αυγούστου του 2004 η ΕΑΣ Κόνιτσας πουλάει στην ΑΤΕ τις μετοχές της (0,4%). Η ΓΣ του σωματείου της «ΔΩΔΩΝΗΣ» στα μέσα του Σεπτέμβρη του 2004 βγάζει απόφαση κατά της ιδιωτικοποίησης. Στις 27 του Σεπτέμβρη 2004 η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΑΣ Αρτας- Φιλιππιάδας χωρίς να έχει απόφαση της ΓΣ των αντιπροσώπων παίρνει, κατά παράβαση του Καταστατικού και του νόμου, απόφαση να πουλήσει το 5,02% των μετοχών της (έχει συνολικά 6,02% των μετοχών της «ΔΩΔΩΝΗΣ») στην ΑΤΕ, με πλαστογραφημένη εξουσιοδότηση της ΓΣ των αντιπροσώπων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εδώ και αρκετό καιρό «γίνεται παζάρι» και για τις μετοχές της Ενωσης του Πωγωνίου (4,80%). Σε αυτή την περίπτωση η ΑΤΕ θα ξεπεράσει το 67% που θέλει για να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο και να πουληθεί η «ΔΩΔΩΝΗ».


Μαρία ΠΕΡΓΑΝΤΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ