Σάββατο 9 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Σε ... «κλοιό» και η περιφέρεια

Την ελληνική περιφέρεια έβαλε στο πολιτικό της στόχαστρο η κυβέρνηση, με επίσημο στόχο τη δρομολόγηση μέτρων στήριξής της και πραγματικό την εξασφάλιση ότι η πολιτική που εφαρμόζει υπέρ του κεφαλαίου θα υλοποιηθεί και στο πιο απομακρυσμένο σημείο της επικράτειας. Με δεδομένο ότι το Δ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης έχει ως βάση την περιφέρεια, η κυβέρνηση έχει έναν επιπρόσθετο λόγο να δώσει βάρος στις δομές που θα διαχειριστούν σημαντικά ποσά τα επόμενα χρόνια. Ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας, μιλώντας στη σύσκεψη που συγκάλεσε μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών Π. Παυλόπουλο, των γενικών γραμματέων των 13 Περιφερειών της χώρας, τόνισε ενδεικτικά ότι «βασικός στόχος της νέας διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή είναι η στροφή προς την περιφέρεια, την ξεχασμένη ελληνική περιφέρεια». Τη σχετική ...πρωτοβουλία εξήρε και ο υπουργός Εσωτερικών.

Ο υπουργός Ανάπτυξης αναφέρθηκε σε κοινά αποδεκτές διαπιστώσεις για την καθυστέρηση της περιφέρειας (όχι όμως και στις ευθύνες των γαλαζοπράσινων κυβερνήσεων) και επανέλαβε κεντρικούς κυβερνητικούς στόχους για την αγροτική, τουριστική, βιομηχανική ανάπτυξη. Στο «διά ταύτα» και πέρα από τις αναμενόμενες γενικότητες, στη σύσκεψη συζητήθηκαν:

  • Ενδυνάμωση του ρόλου των Περιφερειών.
  • Αναδιοργάνωση των «πολυπληθών οργάνων και υπηρεσιών». (Στο πλαίσιο της πολιτικής του λιγότερου κράτους και της ιδιωτικοποίησης τομέων του Δημοσίου).
  • Θεσμική αναμόρφωση των ΚΕΤΑ - ΚΥΕ, των υπηρεσιών που ενημερώνουν τους νέους επιχειρηματίες και διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις τους.
  • Οργανωτικές αλλαγές στις νομαρχίες για τις αδειοδοτήσεις επιχειρήσεων.
  • Χρηματοδοτήσεις βιομηχανικών περιοχών και πάρκων. (Τα οποία από τη γέννησή τους αποκλείουν τους μικρούς επιχειρηματίες λόγω κόστους).
  • Πρόγραμμα αντιμετώπισης των ενεργειακών αναγκών κάθε περιφέρειας. (Με δεδομένη την αγωνιώδη επιδίωξη της κυβέρνησης να επιβάλει τους ιδιώτες παραγωγούς).

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ