Σάββατο 9 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΕΤΟΧΟΣ ΣΤΑ ΜΜΕ
Συμβιβασμό με τα διαπλεκόμενα «ψήνει» η κυβέρνηση

Το συμβιβασμό, παρά τη ρήξη με τους διαπλεκόμενους καναλάρχες και εκδότες, προετοιμάζει η κυβέρνηση, με το νομοσχέδιο για το βασικό μέτοχο, παρά τους λεονταρισμούς και την επίδειξη αποφασιστικότητας «για σύγκρουση», που χτες πέρασε και στην «ονοματολογία».

Οι μέχρι τώρα κινήσεις της κυβέρνησης υποδηλώνουν ότι βρίσκεται σε «σκληρό» παζάρι με τους διαπλεκόμενους καναλάρχες, με στόχο «να τα βρει» μαζί τους: Από τη μια επιβεβαιώνει ότι έχει ξεκινήσει επαφές μαζί τους, ενώ από την άλλη αποφεύγει να δηλώσει ευθέως ότι θα προχωρήσει στην ψήφιση ρυθμίσεων που είχε δεσμευτεί προεκλογικά.

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε «διάλογο» με τους εκδότες, λέγοντας ότι ο υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος «θα συναντηθεί με τα ενδιαφερόμενα μέρη» όσον αφορά στο νομοσχέδιο για το βασικό μέτοχο, το οποίο επανέλαβε ότι θα κατατεθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχουν πραγματοποιηθεί κάποιες πρώτες επαφές, αλλά δεν ανακοινώνονται για να «μη διαταραχτεί το καλό κλίμα».

Παράλληλα, η κυβέρνηση αποφεύγει συστηματικά να επιβεβαιώσει, αν στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται «αρχές» και διατάξεις, για τις οποίες είχε δεσμευτεί προεκλογικά. Ο Ευ. Αντώναρος αρνήθηκε να τοποθετηθεί αν στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται διατάξεις που θα προσδιορίζουν την ονομαστικοποίηση των μετοχών μέχρι φυσικού προσώπου ή θα καταργούν τις εξωχώριες (offshore) εταιρίες. «Περιμένετε το νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί έως το τέλος του χρόνου», περιορίστηκε να δηλώσει όταν ρωτήθηκε, αν στο νομοσχέδιο θα «ενσωματωθεί» η κριτική που ασκούσε η ΝΔ στην ισχύουσα νομοθεσία. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Απρίλη, ο Θ. Ρουσόπουλος είχε δηλώσει: «Η ισχύουσα νομοθεσία των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ όχι μόνον δεν καθιερώνει τη μέχρι φυσικού προσώπου ονομαστικοποίηση των μετοχών εταιριών, που κατέχουν ΜΜΕ, αλλά αντιθέτως επιτρέπει με θεσμικό μανδύα τη διείσδυση διαπλεκομένων offshore εταιριών στο μετοχικό του κεφάλαιο».

Τώρα, η κυβέρνηση «διαρρέει» ότι δεν είναι εφικτή η εφαρμογή αυτών των διατάξεων και ότι τυχόν θέσπισή τους θα ακυρωθεί από το ευρωπαϊκό δικαστήριο καθώς αντίκεινται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Το βέβαιο είναι ότι το παιχνίδι έχει ανοίξει για τα καλά και όλες οι πλευρές χρησιμοποιούν όλα τα «όπλα». Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Μ. Κεφαλογιάννης, δε δίστασε χτες να κατονομάσει «διαπλεκόμενους» μεγαλοεπιχειρηματίες - εκδότες, εκφράζοντας την τάση των υπουργών και βουλευτών της ΝΔ που προωθούν τη σύγκρουση με τα διαπλεκόμενα, με στόχο το ξαναμοίρασμα της πίτας. Μιλώντας χτες σε εκπομπή της ΝΕΤ ο Μ. Κεφαλογιάννης χαρακτήρισε «εθνικό εκδότη» τον Χρ. Λαμπράκη, «εθνικό εργολάβο» τον Γ. Μπόμπολα και «εθνικό προμηθευτή» τον Σωκράτη Κόκκαλη. Ολοι τους ξέρουν, τόνισε ο υπουργός, υπαινισσόμενος ότι αυτούς εννοούσε ο πρωθυπουργός, όταν μιλούσε για «πέντε νταβατζήδες που εξουσιάζουν τη χώρα».

Κι άλλη ανεξάρτητη αρχή

Παράλληλα, η κυβέρνηση προωθεί τη θέσπιση, ακόμα μιας, ανεξάρτητης αρχής που, υποτίθεται, θα ελέγχει τις προμήθειες στο Δημόσιο και την ανάθεση των δημοσίων έργων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα έρθει σχεδόν ταυτόχρονα, με αυτό το βασικό μέτοχο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στη νέα αρχή θα δοθεί η αρμοδιότητα να παρέχει πιστοποιητικό διαφάνειας, που έως σήμερα εκδίδεται από το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο». «Πρόκειται για προεκλογική δέσμευση, την οποία είχε αναλάβει η ΝΔ, όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση και η δέσμευση αυτή θα τηρηθεί», δήλωσε χτες ο Ευ. Αντώναρος και πρόσθεσε: «Αλλωστε, η ρύθμιση αυτή προβλέπεται και από τις οδηγίες της ΕΕ για τις 25 χώρες - μέλη και θα ισχύσει από το 2006».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ