Σάββατο 9 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Η «ενοικίαση» εργαζομένων είναι δουλοπαροικία

Τους «δανείζουν» από εργοδότη σε εργοδότη έως και για 18 χρόνια...

Τον απαράδεκτο «θεσμό» της ενοικίασης εργαζομένων από εταιρία σε εταιρία, καταγγέλλει η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη». Χαρακτηριστικά επισημαίνει ότι πρόκειται για σύγχρονη μορφή δουλοπαροικίας, σημειώνοντας ότι οι εργαζόμενοι δέχονται αφόρητες πιέσεις από την εργοδοσία, προκειμένου να υποκύψουν και να υπαχθούν σε αυτό το είδος «απασχόλησης». Να απεμπολήσουν, δηλαδή, «οικειοθελώς» τα δικαιώματα τους - όπως προκύπτουν για τους εργαζόμενους αορίστου χρόνου - ακόμα και αν τους «δανείζουν» για 18 ολόκληρα χρόνια...

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της για τη δημοκρατία στους χώρους δουλιάς και σε συνέχεια προηγούμενης παρέμβασής της, η Δημοκρατική Συσπείρωση απέστειλε στην εταιρία IBM BTO HELLAS SA επιστολή, εκφράζοντας την αλληλεγγύη της με τους εργαζόμενους.

Στην επιστολή που κοινοποιήθηκε και στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, επικαλούμενη και πληροφορίες από το Συμβούλιο Εργαζομένων της εν λόγω επιχείρησης, κατακρίνει το γεγονός ότι ομάδα μισθωτών της ΙΒΜ ΒΤΟ HELLAS (περίπου 20) εμφανίζονται ως «δανειζόμενοι» στην εταιρία, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου από 2 μέχρι 18 έτη! Η σχετική «υποκατάσταση» των πραγματικών μερών στη σύμβαση εργασίας από 3/7/2003, εμφανίζεται με τον τύπο της ενοικίασης εργαζομένων.

«Στην πραγματικότητα», τονίζει η «Δημοκρατική Συσπείρωση», «η εργασιακή μορφή της ενοικίασης των εργαζομένων αποτελεί τέχνασμα, προκειμένου να απαλλαγεί η εργοδοσία από τις υποχρεώσεις της, που επιβάλλει η εργατική νομοθεσία για τους εργαζόμενους αορίστου χρόνου μια και τέτοιοι είναι κατ' ουσία οι εργαζόμενοι αυτοί».

Παράλληλα, σημειώνει ότι «η υπαγωγή των εργαζομένων στο απαράδεκτο αυτό εργασιακό καθεστώς έγινε καταχρηστικά και είναι ουσιαστικά παράνομη, αφού ασκήθηκαν αφόρητες πιέσεις στους εργαζόμενους, προκειμένου να αποδεχτούν το καθεστώς αυτό. Αυτό, εξάλλου, διαπιστώσαμε και σε παλαιότερη επιτόπια επίσκεψη στο χώρο εργασίας».

Μετά από αυτά η «Δημοκρατική Συσπείρωση»: «Καταγγέλλει τις απαράδεκτες και παράνομες πιέσεις που ασκούνται στους εργαζόμενους. Συμπαραστέκεται ολόθερμα στους εργαζόμενους και στη δίκαιη απαίτησή τους να εργαστούν ως αορίστου χρόνου. Αντιτάσσεται γενικότερα στο θεσμό της ενοικίασης των εργαζομένων που αποτελεί σύγχρονη μορφή δουλοπαροικίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ