Σάββατο 9 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΒΟΛΟΥ
Οι «συνήθεις ύποπτοι», «ξαναχτυπούν»!

Συλλαλητήριο χτες των εργαζομένων του περιφερειακού δρόμου.

Την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα τους, διεκδικώντας το δίκιο τους διεμήνυσαν προς κάθε κατεύθυνση οι εργαζόμενοι του περιφερειακού δρόμου Βόλου, συμμετέχοντας στο χτεσινό συλλαλητήριο, στην πλατεία Ελευθερίας. Απαίτησαν τη συνέχιση του έργου, να μην απολυθεί ούτε ένας εργαζόμενος, την καταβολή των δεδουλευμένων τους, την εφαρμογή κλαδικής σύμβασης εργασίας και κατήγγειλαν ότι ο εργοδότης τους, μεγαλοεργολάβος Κ. Μπαλάφας, ασυδοτεί με ευθύνη της κυβέρνησης. Υπενθυμίζουμε ότι ο Κ. Μπαλάφας κοινοποίησε την απόλυση 54 ατόμων, ανάμεσά τους και τα μέλη της διοίκησης του Σωματείου των Εργαζομένων, ανακοινώνοντας ότι θα διώξει άλλα 120.

Βεβαίως, υπάρχουν κάποιοι που ενώ φαίνονται, δήθεν, ότι ενδιαφέρονται για τους εργαζόμενους του περιφερειακού, στην πραγματικότητα κάνουν ό,τι μπορούν για να τους «τραβήξουν» στο δρόμο του συμβιβασμού και της υποχωρητικότητας. Είναι, γνωστό, άλλωστε, ότι αυτή η λογική ήταν κυρίαρχη στο πολύχρονο διάστημα της «κεντροαριστερής» συμμαχίας και στο Εργατικό Κέντρο Βόλου και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Οι συνήθεις ύποπτοι, λοιπόν, τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ στο ΕΚΒ και του ΣΥΝ, σε συνεργασία με νεοδημοκράτες συνδικαλιστές κι άλλους παράγοντες, οι οποίοι έχουν και τη στήριξη της κυβερνητικής εξουσίας, προχώρησαν σε πολλές ενέργειες, άλλες κρυφές κι άλλες φανερές, στοχεύοντας στο κοντρολάρισμα της κατάστασης. Κάποιες απ' αυτές τις ενέργειες εξ αντικειμένου υπονόμευαν την αποτελεσματικότητα του αγώνα, καθώς κινήθηκαν στη λογική του διαλόγου, των επισκέψεων στα υπουργεία Απασχόλησης και ΠΕΧΩΔΕ, των συζητήσεων με τον εργοδότη.

Μεταξύ των άλλων, η συμβιβασμένη πλειοψηφία του ΕΚΒ δεν κατήγγειλε το μπαράζ των απολύσεων στον περιφερειακό, δεν έθιξε καν το θέμα της απόλυσης όλων των μελών της διοίκησης του Σωματείου και δεν έκανε λόγο για τη διασφάλιση των εργατικών δικαιωμάτων. Κι όσον αφορά στο χτεσινό συλλαλητήριο που αναγκάστηκαν, μαζί με το Δήμο Νέας Ιωνίας να συνδιοργανώσουν κάτω από την πίεση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων των εργαζομένων, οι συμβιβασμένοι «γαλαζοπράσινοι» συνδικαλιστές του προεδρείου του ΕΚΒ απαγόρευσαν προκλητικά να μιλήσει εκπρόσωπος των ταξικών δυνάμεων στη διοίκηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΠΑΜΕ είχε προτείνει ενάμιση μήνα πριν από τη διοργάνωση συλλαλητηρίου, κάτι που η πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου αρνήθηκε.

Το ΠΑΜΕ, από την πρώτη στιγμή, όχι μόνο έχει εκφράσει τη συμπαράστασή του, αλλά πρωτοστατεί στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων του περιφερειακού. Οπως τονίζει με δήλωσή του στο «Ρ», ο Τ. Τριανταφυλλάκος, μέλος της Γραμματείας Μαγνησίας του ΠΑΜΕ, «οι εργαζόμενου του περιφερειακού πρέπει να παραμερίσουν όλους όσοι λειτουργούν σε βάρος τους, για να διεκδικήσουν με ξεκάθαρο ταξικό διεκδικητικό πλαίσιο τα δικαιώματά τους». Υπογραμμίζει, δε, ότι «το ΕΚΒ και η Νομαρχία Μαγνησίας με την τακτική τους υπονομεύουν τον αγώνα των εργαζομένων», προσθέτοντας πως «σ' αυτή την τακτική συνηγορούν οι Δήμοι Βόλου και Νέας Ιωνίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ