Σάββατο 9 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΤΕΙ
Εν αναμονή της χρηματοδότησης

Η αναμονή για την εκπλήρωση των κυβερνητικών υποσχέσεων περιγράφει το κλίμα που επικρατεί ανάμεσα στους Προέδρους των ΤΕΙ, μετά τη Σύνοδό τους που πραγματοποιήθηκε τις τρεις προηγούμενες μέρες στα Χανιά κι αφορούσε τα προβλήματα των ιδρυμάτων που συνεχίζουν να οξύνονται.

Χτες, παραβρέθηκε στη Σύνοδο ο υφυπουργός Παιδείας, Σ. Ταλιαδούρος που ανακοίνωσε στους προέδρους ότι εξασφαλίστηκε η πρώτη δόση της έκτακτης επιχορήγησης προς τα ΤΕΙ, ύψους 13 εκατομμυρίων ευρώ, μαζί με τη δυνατότητα να εκταμιευτεί άμεσα το υπόλοιπο 15% του τακτικού προϋπολογισμού προς τα ιδρύματα. Οι πρόεδροι, από την πλευρά τους, ζητούν να φτάσουν επιτέλους αυτά τα χρήματα στα ΤΕΙ και να συμπληρωθεί η έκτακτη χρηματοδότηση για το 2004 με άλλα 35 εκατομμύρια ευρώ το ταχύτερο δυνατό, καθώς επίσης και να αυξηθεί η χρηματοδότηση τον ιδρυμάτων από τον προϋπολογισμό του 2005.

Οι πρόεδροι θα ζητήσουν συνάντηση και από τον πρωθυπουργό, για να του εκθέσουν την κατάσταση των ιδρυμάτων και ζητούν ακόμα να διευθετηθεί το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων, να αυξηθεί το μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό των ΤΕΙ (που αποτελεί μόλις το 30% του συνόλου του εκπαιδευτικού προσωπικού και οι υπόλοιποι είναι έκτακτοι) και να δοθεί η δυνατότητα στα ιδρύματα να διεξάγουν έρευνα και αυτοτελή μεταπτυχιακά προγράμματα.

Ο Σ. Ταλιαδούρος υποσχέθηκε ότι θα προχωρήσουν άμεσα Προεδρικά Διατάγματα για τα επαγγελματικά δικαιώματα, ενώ ιδιαίτερη επιμονή έδειξε στο θέμα των εσωτερικών κανονισμών των ΤΕΙ, ζητώντας να καταρτιστούν άμεσα και να αποσταλούν στο υπουργείο. Μέχρι να γίνει αυτό, το υπουργείο θα προβεί σε ρύθμιση τέτοια, που να προβλέπει την καθολική ισχύ για όλα τα ΤΕΙ, του πρώτου εσωτερικού κανονισμού που θα κατατεθεί και για τον οποίο θα εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα. Ωστόσο, η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στα ΤΕΙ της χώρας έχει σαν αποτέλεσμα πολλά από αυτά να είναι στα όρια να καλύψουν ακόμη και τα στοιχειώδη λειτουργικά έξοδα. Γι' αυτό, και ανεξάρτητα από τις κυβερνητικές υποσχέσεις, που έτσι και αλλιώς δεν επαρκούν, απαιτείται ο συντονισμένος αγώνας των σπουδαστών, του εκπαιδευτικού προσωπικού και όλου του λαού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ