Κυριακή 10 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πατριδογνωμόνιο
Ο Πάπας και το κόκκινο κακόν...

Γυρνάω στην Αθήνα ξημερώματα από τη ...δημοκρατία της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Τώρα, τι σόι δημοκρατία είναι αυτή όταν μιλάνε μόνο 10 στους 800 κι αυτοί μόνον αν δεν ταράξουν την κυρίαρχη αστική υποκρισία κι αφήσουν, ας πούμε, τον κ. Ερντογάν στην ησυχία του; Με το πετρέλαιο στα ύψη, τον Πάπα να δηλώνει ότι «ο κομμουνισμός ήταν αναγκαίο κακό σταλμένο απ' το Θεό» κι έναν καυγά για τα σουβλάκια, τους νταβατζήδες κι άλλα τέτοια «επικοινωνιακά» τρικ, προσγειώνομαι στη χώρα της ...Ευρώπης που λέγεται Ελλάς και συνηθίζει να ξεγελάει τον πεινασμένο με σουβλάκι, παραγεμισμένη πίτα με ολίγη από τίποτα σε γεύση αλά κρεμ!

Θα μου πείτε, μωρέ σύντροφοι, ότι ο Πάπας έχει το αλάθητο κι ότι το τίποτα, όσο να 'ναι, λίγο καλύτερο γίνεται με ευρωπαϊκές κρέμες και σάλτσες. Οσο να 'ναι, και να πνιγεί στην πρώτη βροχή η πρωτεύουσα έχει το κατιτίς της να επιδείξει, ένα «Ζέπελιν» να καταγράφει τα βουλωμένα φρεάτια και τ' ανοιχτά στόματα.

Επειδή όμως την ώρα που γράφω τούτες τις γραμμές το αναγκαίο κόκκινο ποτάμι των ανθρώπων μαζί μ' όλα του τα χρώματα κατεβαίνει στο Πεδίον του Αρεως για να διεκδικήσει, να προειδοποιήσει, να συνειδητοποιήσει, να κατακτήσει όλα όσα του ανήκουν του λαού, το αλάθητο του Πάπα κολλάει στο ...«κακό» και δεν ξανασηκώνεται. Ριζώνει, μαυρίζει και καρπίζει τόσο ώστε η ...Αγία Εδρα να ετοιμάζεται να αγιοποιήσει έναν Αυστριακό παπά ναζιστή του κερατά!

Μια κι είμαι αναγκαστικά στα σύννεφα, λέω να του στείλω «άνωθεν» μήνυμα του κάθε πάπα που τολμάει να φέρνει την ιστορία στα μέτρα της δικής του περπατησιάς και τα όνειρα των λαών για ειρήνη κι ευημερία, τους αγώνες τους, στα μέτρα των συμβιβασμών που δεν έχουν ποτέ το θεό τους... Στ' αλήθεια, αρκεί μια ερώτηση απλού προβάτου, ούτε καν ποιμνίου, προς τον αλάθητο: «Αναγκαίο κακό» ο κομμουνισμός» ή «απόλυτο κακό ο βάρβαρος κι ανθρωποκτόνος καπιταλισμός» που «γέννησε» την ανάγκη των πολλών ν' αφαιρέσουν για πάντα το α...αλάθητο των αφεντικών τους;

Οχι, μια μέρα μετά το συλλαλητήριο που θα διαβάζονται τούτες οι γραμμές, όχι σύντροφοι, δεν είναι το ζήτημα τι είπε ο Πάπας. Ζήτημα είναι ότι όλοι έγραψαν κι είπαν τι είπε. Αλλά για τη φωνή του λαού, δυο ψίθυροι εδώ, μια νύξη πιο κει, σιωπή παραπέρα. Το λαϊκό αλάθητο δεν αναγνωρίστηκε ποτέ. Ούτε όταν η ζωή χυνόταν ποτάμι αίματος για να βουλεύονται λεύτερα οι επόμενες γενιές, να κρίνουν και να επαναστατούν όποτε το απαιτούν οι περιστάσεις.

Καλύτερα να λαθεύει κανείς, κι όλοι μαζί, και να διδάσκεται παρά να παραμένει αλάθητος στην άγνοια των πραγματικών ανθρώπων.

Ως μέλος, κομματάκι, κόκκος άμμου αυτού του μοναδικού «αναγκαίου κακού» από δω ψηλά, από τ' αεροπλάνο, σας βλέπω τους συντρόφους και τους φίλους και τους αμαρτωλούς συνοδοιπόρους, τεράστιους με τα μάτια του Πάπα. Και ξέρω γιατί φοβάται τελικά και να ζήσει και να πεθάνει έξω από την ιδιόκτητη ιστορία του. Γιατί το ...αναγκαίο κακό είναι ο παράδεισος της εργατικής τάξης. Και δεν απαιτείται πορτιέρης. Αμήν.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ