Τρίτη 12 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ
Αυξήσεις... πενταπλάσιες του πληθωρισμού

Τσουχτερές ανατιμήσεις που φτάνουν και - σε 2 περιπτώσεις ξεπερνούν - το 15% επέβαλε η κυβέρνηση στα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων για το 2005. Σύμφωνα, μάλιστα, με τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και κατ' επιταγή κοινοτικής ντιρεκτίβας τέλη κυκλοφορίας και μεταβίβασης θα πληρώνουν από το 2005 και ορισμένες κατηγόριες «δικύκλων» κάτω από τα 50 κ.ε. που στο εξής χαρακτηρίζονται «μοτοσικλέτες». Η αύξηση είναι πέντε φορές πάνω από τον επίσημο πληθωρισμό και δίνει το «καλό παράδειγμα» στους ιδιώτες επιχειρηματίες που θα ακολουθήσουν.

Σύμφωνα με τη συνοδευτική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) η εκτιμώμενη αύξηση των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού θα φτάσει στα 70 εκατ. ευρώ. Στο ποσό αυτό πρέπει να προστεθούν και 6.000 ευρώ από την επιβολή τελών κυκλοφορίας και μεταβίβασης και σε «ελάχιστο αριθμό μοτοσικλετών» κάτω από τα 50 κυβικά εκατοστά, τα οποία «αναπτύσσουν ταχύτητα εκ κατασκευής πάνω από 50 χλμ. την ώρα». Με βάση τη νομοθετική ρύθμιση τα ΙΧ ρυμουλκούμενα και ημιρυμουλκούμενα (τροχόσπιτα) θα πληρώσουν τέλος 93 ευρώ από 81 ευρώ πέρσι (αύξηση περίπου 15%). Ο πίνακας με τα τέλη κυκλοφορίας αφορά και στα αυτοκίνητα τύπου «τζιπ», ανεξάρτητα από το χαρακτηρισμό τους ως επιβατικών ή φορτηγών.

Η σχετική εγκύκλιος εφαρμογής του νόμου αναμένεται να κοινοποιηθεί από το υπουργείο Οικονομικών στις προσεχείς βδομάδες. Οι προθεσμίες πληρωμής, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αναμένονται να ξεκινήσουν από την 1η Νοέμβρη. Πέρσι, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να δώσει στις τράπεζες και πρόσθετη προμήθεια ύψους 1,10 ευρώ για κάθε σήμα που θα διαθέσουν, κάτι που αναμένεται να επαναλάβει και η κυβέρνηση της ΝΔ. Με το δεδομένο ότι ο αριθμός των οχημάτων φτάνει περίπου σε 4,5 εκατ. ο μποναμάς στους τραπεζίτες φτάνει σε περίπου 5 εκατ. ευρώ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ