Τρίτη 12 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αντιδραστική η Συνταγματική Συνθήκη της ΕΕ

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γ. Τούσσα στην Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Τούσσας παρεμβαίνοντας στη συζήτηση που έγινε στην Επιτροπή Απασχόληοης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για το θέμα του Ευρωσυντάγματος τόνισε τα εξής:

«Αυτό που σήμερα αποκαλείται σχέδιο Συντάγματος της ΕΕ είναι μια νέα αντιδραστική συνθήκη που ενσωματώνει όλες τις προηγούμενες, προωθεί και νέες ρυθμίσεις, επιδεινώνοντας την, ήδη δύσκολη, κατάσταση για τους εργαζόμενους της Ευρώπης.

Εμφανίζεται παραπλανητικά ως Σύνταγμα, για να αποσπάσει, εκτός των άλλων, τη συγκατάθεση των λαών και τη δημοκρατική "νομιμοποίηση".

Οι πανηγυρισμοί για την προετοιμασία της Συνταγματικής Συνθήκης, γρήγορα πνίγηκαν στις αντιθέσεις που εμφανίστηκαν και αφορούν ιδιαίτερα συμφέροντα της άρχουσας τάξης στα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Με τη Συνταγματική Συνθήκη της ΕΕ διαμορφώνεται ένα πιο ολοκληρωμένο πλαίσιο για την εκμετάλλευση και καταπίεση των εργαζομένων, καθώς και διεύρυνση της ανισότητας υπέρ των πιο ισχυρών χωρών, με την επίσημη δημιουργία ενός σκληρού πυρήνα, που απαρτίζεται από τις ισχυρές ιμπεριαλιστικές χώρες.

Η Συνταγματική Συνθήκη είναι πολλαπλά επιζήμια, γιατί επιβάλλει τις δραστικές καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις σε βάρος της εργατικής τάξης για τη διασφάλιση και αύξηση των κερδών του κεφαλαίου και τη διαιώνιση της κυριαρχίας των πολιτικών του εκπροσώπων.

Βασικό στοιχείο του λεγόμενου "Ευρωσυντάγματος" είναι η στρατιωτικοποίηση της ΕΕ με αρνητικές επιπτώσεις για τους εργαζόμενους των κρατών - μελών της ΕΕ, αλλά και γενικότερα για τους λαούς.

Θεσμοθετούνται οι αντιδραστικές αντιλαϊκές επιλογές που έγιναν το προηγούμενο διάστημα στα θεμελιώδη εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, καθώς και τις δημοκρατικές - λαΐκές ελευθερίες.

Παρουσιάζεται σαν επίτευγμα η ενσωμάτωση στη συνταγματική συνθήκη της Χάρτας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, λες και η Χάρτα θα καταργήσει τις αρχές και τις κατευθύνσεις που καθιερώνει η Συνθήκη του Μάαστριχτ, καθώς και οι άλλες αντεργατικές Συνθήκες, που περιλαμβάνονται στο νομοθετικό οπλοστάσιο της ΕΕ για τη συνέχιση της άγριας εκμετάλλευσης των εργαζόμενων. Αυτή η Χάρτα περιλαμβάνει λιγότερα δικαιώματα κι από αυτά που περιέχονται σε πολλά συντάγματα των κρατών - μελών της ΕΕ και βρίσκεται πίσω ακόμη και από αυτή την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Είμαστε ριζικά αντίθετοι στο λεγόμενο Ευρωσύνταγμα ή Συνταγματική Συνθήκη, αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη παραλλαγή της.

Η αντίθεση στο λεγόμενο "Ευρωπαϊκό Σύνταγμα", πρέπει να πάρει ουσιαστικό ταξικό περιεχόμενο σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο με πολύμορφους αγώνες των εργαζομένων.

Συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να αναπτυχθούν μέτωπα κοινής δράσης και συνεργασίας για τα δικαιώματα των εργαζομένων, τα δημοκρατικά δικαιώματα, κατά του αστυνομικού κράτους, του Ευρωστρατού, της στρατιωτικοποίησης της ΕΕ που είναι αναπόσπαστο στοιχείο της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων, για το δικαίωμα του κάθε λαού να επιλέγει το δρόμο ανάπτυξης που θέλει, για τα κυριαρχικά δικαιώματα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ