Τρίτη 12 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ 9.10.2004
Ορμητικό ποτάμι

Ηταν χιλιάδες αυτοί που απλώθηκαν γύρω από το Πεδίον του Αρεως, δημιουργώντας μια πολύχρωμη λαοθάλασσα. Και όταν η συγκέντρωση έγινε πορεία, αντίκριζες ένα ατελείωτο ορμητικό ποτάμι με το κόκκινο χρώμα του αγώνα και της ελπίδας να κυριαρχεί. Μπλοκ εργατών, αγροτών, σπουδαστών, εργατών, ΕΒΕ, των οργανώσεων από τη Βόρεια Ελλάδα, τα νησιά, τη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο κ.α. πήραν τις θέσεις τους. Με πανό, σημαίες, συνθήματα, άρματα, δρώμενα, αλλά και τραγούδια και χορό από τους πρώτους στην κεφαλή της πορείας μέχρι τους τελευταίους έστησαν ένα πανηγύρι αγώνα, διεκδίκησης, καταδίκης και προοπτικής.

Με ταμπούρλα και γαϊτανάκια

Ηταν 12.35, όταν τα μεγάφωνα ανακοινώνουν ότι ξεκινάει η κεφαλή της πορείας και τα μπλοκ από τις περιοχές αρχίζουν να προετοιμάζονται. Την ίδια ώρα, φοιτητές με ταμπούρλα μπροστά από την κεντρική εξέδρα αρχίζουν να δίνουν «ρυθμό» και να χορεύουν, μεταδίδοντας τη ζωντάνια τους. Εργάτες με κράνη κάνουν αλυσίδα στην κεφαλή και ξεκινάνε. Ακολουθούν η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μαζί με τα στελέχη και τους βουλευτές του Κόμματος. Οι αντιπρόσωποι ξένων εργατικών και κομμουνιστικών κομμάτων στα βήματά τους μέχρι την πλατεία Κλαυθμώνος. Εκεί ανέβηκαν στην εξέδρα που είχε στηθεί, με πανό που έγραφε «ζήτω η διεθνιστική αλληλεγγύη». Από εκεί χαιρέτησαν όλους τους διαδηλωτές, οι οποίοι πέρναγαν από μπροστά τους με υψωμένες γροθιές.

Ιδιαίτερα μαζικά ακολουθούσαν τα μπλοκ της Βόρειας Ελλάδας, με το άρμα με το Λευκό Πύργο πλαισιωμένο από συνθήματα καταδίκης της αντιλαϊκής πολιτικής, με μουσικά όργανα να δίνουν το ρυθμό. Με παλμό, δυναμισμό ακούραστοι, αν και πολλοί ταξίδεψαν ώρες μέχρι να φτάσουν στην Αθήνα, ένωσαν την οργή και την ελπίδα τους, κάτω από τα συνθήματα που δόνησαν την Αθήνα.

Το ίδιο μαζικά και μαχητικά και τα μπλοκ της Θεσσαλίας κατήγγειλαν με ένα πρωτότυπο γαϊτανάκι, το οποίο στην κάθε του κορδέλα ήταν γραμμένο και ένα πρόβλημα που αφορούσε την αγροτιά, τους φοιτητές, τους εργάτες. Και κάθε κορδέλα την κράταγε ένας από τους υπηρέτες του μεγάλου κεφαλαίου, δείχνοντας και την αιτία των προβλημάτων που είναι η πολιτική που εφαρμόζουν.

Πλημμύρισε όλη η Αθήνα

Η πορεία προχωρούσε και όταν η κεφαλή έφτασε στο Σύνταγμα στις 13.05 όσοι έστρεψαν το κεφάλι στην οδό Σταδίου την είδαν απ' άκρη σ' άκρη πλημμυρισμένη από κόσμο. Οποιος παρέμενε βέβαια στην κεντρική εξέδρα θα καταλάβαινε πόσο μεγαλειώδης ήταν η πορεία, αφού, αν και η κεφαλή είχε ξεκινήσει αρκετή ώρα πριν, η συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως συνεχιζόνταν με πολλά μπλοκ να περιμένουν να ξεκινήσουν. Με ένα τηλεφώνημα έγινε γνωστό στις 13.20 ότι η κεφαλή της πορείας είχε ήδη φτάσει στη Βουλή. Εκείνη την ώρα, όμως, δεν είχε ξεκινήσει κανένα μπλοκ από αυτά που είχαν συνταχθεί στη Λ. Αλεξάνδρας και στην άνοδο της Πατησίων.

Λίγα λεπτά αργότερα ξεκίνησαν από τη Λ. Αλεξάνδρας οι οργανώσεις από τις συνοικίες Αθήνας. Ηταν, όμως, μόνο η αρχή, από πίσω περίμεναν ακόμα η Κρήτη και όλα τα νησιά του Αιγαίου, οι οργανώσεις της Αττικής και ολόκληρος ο Πειραιάς. Από την άλλη πλευρά της Πατησίων περίμενε και ξεκίνησε μετά την Αθήνα η Στερεά Ελλάδα με τα πανό της Εύβοιας και της Βοιωτίας, για να ακολουθήσει η Πελοπόννησος με μπροστάρη την Πάτρα. Σειρά πήρε η Ηπειρος και όλα τα νησιά του Ιονίου. Οι Κρητικοί μπήκαν στη συνέχεια της πορείας, με δύο φορτηγάκια φορτωμένα με σταφύλια και ακολούθησαν Σαμιώτες, Μυτιληνιοί και Χιώτες φέρνοντας αιγαιοπελαγίτικο αέρα. Η Αττική και ο Πειραιάς έκλειναν την πορεία και έφτασαν τελευταίοι στη βουλή στις 14.15, σηματοδοτώντας ουσιαστικά εφαλτήριο νέων αγώνων που ξεκινάνε με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ