Τρίτη 12 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Μακεδονία » η ΠΓΔΜ για τις ΗΠΑ

Στην αναγνώριση, με κάθε επισημότητα, της ΠΓΔΜ με το όνομα «Μακεδονία» προχώρησε η κυβέρνηση των ΗΠΑ, προκαλώντας αμηχανία στην ελληνική κυβέρνηση, που ζητά διάλογο για εξεύρεση «μιας κοινά αποδεκτής λύσης» στο θέμα του ονόματος.

Η αναγνώριση έγινε από τον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ Ντ. Ράμφσελντ, ο οποίος συναντήθηκε χτες στα Σκόπια με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβενκόβσκι, τον πρωθυπουργό Χάρι Κόστοβ, και τον υπουργό Αμυνας, Βλάντο Μπουτσκόβσκι.

Κατά τη συνάντηση των υπουργών Αμυνας των δύο χωρών, υπογράφηκε διμερής συμφωνία για τη μη διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής και την προώθηση της συνεργασίας στον τομέα της άμυνας και των ενόπλων δυνάμεων.

Στη συμφωνία τα δύο συμβαλλόμενα μέρη αναφέρονται ως «Κυβέρνηση των ΗΠΑ» και «Κυβέρνηση της Μακεδονίας». Η χτεσινή συμφωνία, είναι η δεύτερη διμερής συμφωνία που υπογράφουν οι δύο χώρες, στην οποία η ΠΓΔΜ αναφέρεται ως «Μακεδονία». Είχε προηγηθεί η υπογραφή της συμφωνίας για την εξαίρεση των Αμερικανών πολιτών από τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, τον Ιούνη του 2003.

Παράλληλα, ο Ντ. Ράμσφελντ εξέφρασε την υποστήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες που καταβάλει η ΠΓΔΜ για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ. Παράλληλα σημείωσε ότι η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την πορεία υλοποίησης της διεθνοτικής συμφωνίας της Αχρίδας, ιδιαίτερα, όπως τόνισε «από τη δημιουργία ισχυρών οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης στη χώρα».

«Η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι πρέπει να γίνει ουσιαστικός και όχι προσχηματικός διάλογος, για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης του ονόματος», δήλωσε ο Θ. Ρουσόπουλος κληθείς να σχολιάσει την αναγνώριση με το όνομα «Μακεδονία» της ΠΓΔΜ από τις ΗΠΑ. «Περιμένουμε, πρόσθεσε, την τοποθέτηση και την ουσιαστική αντίδραση της άλλης πλευράς», ενώ για την αναγνώριση από τις ΗΠΑ είπε ότι «θα προβούμε σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες, στα επίπεδα που απαιτείται να κινηθούμε»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ