Πέμπτη 4 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Συναίνεση «άνευ όρων» στην κυβέρνηση

Τη στρατηγική της συναίνεσης και του «μεσαίου χώρου» εφαρμόζει με συνέπεια η ηγεσία του κόμματος και θα επαναβεβαιώσει στο συνέδριο του κόμματος

«Εν λευκώ εξουσιοδότηση» στην κυβέρνηση να εφαρμόσει τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της, έχει δώσει η ηγεσία της ΝΔ, στο πλαίσιο της στρατηγικής της συναίνεσης και συνεννόησης και της προσέγγισης του «μεσαίου χώρου». Οσο περνά ο καιρός γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρο ότι η ηγεσία της ΝΔ θα «διαφοροποιείται» από την κυβέρνηση και θα ασκεί κριτική μόνο από πιο σκληρές νεοφιλελεύθερες θέσεις, τις οποίες βέβαια θα παρουσιάζει ως «μετριοπαθείς» και τις μόνες που ανταποκρίνονται στα «συμφέροντα της πλειοψηφίας». Τις τελευταίες μέρες η ηγεσία της ΝΔ, δίνοντας σαφή δείγματα γραφής σε αυτή την κατεύθυνση: Πρώτον, «χαιρέτισε» το περιεχόμενο της έκθεσης της Κομισιόν, βλέποντας σε αυτή τη δικαίωση για την πολιτική της. Δεύτερον, δε «βιάστηκε» να κάνει κανένα σχόλιο για τον «ελληνοτουρκικό διάλογο», που υπαγορεύουν οι ΗΠΑ αυτές τις μέρες στην Ουάσιγκτον. Τρίτον, δε βρήκε να πει ούτε μία λέξη για την απαράδεκτη και άθλια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την «τρομοκρατία», προφανώς γιατί συμμερίζεται τις «διαπιστώσεις» των ΗΠΑ, πλειοδοτώντας σε υποτέλεια έναντι της κυβέρνησης Σημίτη. Η μόνη που σχολίασε το θέμα ήταν η Ντ. Μπακογιάννη, η οποία, μιλώντας χτες στον «Φλας», επανέλαβε περίπου τις κυβερνητικές θέσεις περί «αδικίας», αλλά έσπευσε να συνηγορήσει στην «ανάγκη ότι υπάρχει κάποιο κενό στο νομοθετικό πλαίσιο» για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και ως τέτοιο ανέφερε τη σύνθεση των δικαστηρίων που ασχολούνται με τα θέματα του οργανωμένου εγκλήματος, όπως είναι η τρομοκρατία ή η διακίνηση ναρκωτικών. Παράλληλα, όμως, διευκρίνισε ότι δε θεωρεί ως τρομοκρατικές πράξεις «κάποιες διαδηλώσεις που γίνονται εναντίον της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής στο Κόσσοβο».

Συνέδριο επαναβεβαίωσης

Στο μεταξύ, επιταχύνονται οι προετοιμασίες για τη διεξαγωγή του έκτακτου συνεδρίου στις 3 και 4 Ιούνη, το οποίο, όπως όλα δείχνουν, απλά θα χρησιμοποιηθεί ως μια καλή ευκαιρία επαναβεβαίωσης της θέσης του Κ. Καραμανλή και της πορείας προς το «μεσαίο χώρο». Το θέμα του συνεδρίου συζητήθηκε σε χτεσινή σύσκεψη στελεχών υπό τον Κ. Καραμανλή, ενώ σήμερα ή την ερχόμενη Δευτέρα θα δοθεί στη δημοσιότητα η επιτροπή οργάνωσης του συνεδρίου, στην οποία θα συμμετέχουν πιθανότατα όλοι οι τομεάρχες υπό την προεδρία του Β. Μεϊμαράκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, στους σχεδιασμούς της ηγεσίας της ΝΔ είναι να κατατεθεί στο συνέδριο ένα πολιτικό κείμενο, με το οποίο θα επαναβεβαιώνεται η φυσιογνωμία του κόμματος και η βούλησή του να προχωρήσει στη στρατηγική του «μεσαίου χώρου», που δεν είναι τίποτα περισσότερο παρά η υλοποίηση των νεοφιλελεύθερων ιδεών με συναίνεση (πολιτική και κοινωνική). Ετσι, το βάρος του συνεδρίου θα ριχθεί στις οργανωτικές αλλαγές, οι οποίες, σύμφωνα με τις αρχικές σκέψεις, θα κινηθούν στην κατεύθυνση της κατάργησης και συγχώνευσης των τοπικών και κλαδικών οργανώσεων, με το διορισμό επαγγελματικών στελεχών στις οργανώσεις των μεγάλων πόλεων και στις ΟΚΕ, κ.α. Η πορεία της ΝΔ προς το συνέδριο δεν είναι άσχετη με τις εκτιμήσεις που κάνει για το εκλογικό αποτέλεσμα της 9ης Απρίλη. Ετσι, πέρα από διάφορες τεχνικού και οργανωτικού χαρακτήρα λεπτομέρειες, που θα αξιολογηθούν σε διάφορες εκθέσεις που ετοιμάζονται, η βασική εκτίμηση είναι ότι η πολιτική της συναίνεσης και του «μεσαίου χώρου» πρέπει να ενισχυθεί και εφαρμοστεί αποτελεσματικότερα. Για τα υπόλοιπα ανακοινώθηκε χτες απόφαση του προέδρου της ΝΔ, με την οποία συγκροτείται Επιτροπή Επεξεργασίας του εκλογικού αποτελέσματος, η οποία αποτελείται από τους Β. Μεϊμαράκη, Κ. Σημαιοφορίδη, Α. Ψαρούδα-Μπενάκη, Θ. Κασσίμη, Ευρ. Στυλιανίδη και Ν. Καραχάλιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ