Πέμπτη 4 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
Στην Ευρώπη του Μάαστριχτ
ΕΥΡΩΒΟΛΕΣ
Μετά το Σιάτλ

Εντονος προβληματισμός επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση σχετικά με το μέλλον των διαπραγματεύσεων στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), μετά την αποτυχημένη συνάντηση του Σιάτλ τον περασμένο Νοέμβρη. Προβληματισμός και απαισιοδοξία χαρακτηρίζουν και την κατάσταση στον ίδιο τον ΠΟΕ, που μετράει τόσο τις εσωτερικές του αντιθέσεις, όσο και τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν με τη μορφή μαζικών και μαχητικών διαδηλώσεων στο Σιάτλ, στο Νταβός και πριν λίγες μέρες στην Ουάσιγκτον.

Στο τελευταίο ενημερωτικό φυλλάδιο που εκδίδεται απ' τον ΠΟΕ σημειώνεται ότι είναι πολύ δύσκολο να επαναληφθούν οι συζητήσεις μέσα στο 2000. Οι κυριότεροι λόγοι που προβάλλονται από τους συντάκτες του κειμένου είναι οι αντιθέσεις μεταξύ των «μεγάλων δυνάμεων», αλλά και οι προεδρικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ωστόσο κανείς απ' τους ιθύνοντες της «Νέας Οικονομικής Τάξης» δεν έχει παραιτηθεί από τα σχέδιά του. Ψάχνουν να βρουν την κατάλληλη στιγμή για να τα θέσουν σε εφαρμογή, ενώ διερευνούν και τις δυνατότητες συνεννόησης μεταξύ τους. Φυσικά, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αντιπαράθεση Ευρωπαϊκής Ενωσης - Ηνωμένων Πολιτειών. Στο επίκεντρό της βρίσκονται τα αγροτικά προϊόντα, αλλά και θέματα που αφορούν γενικότερα στο εμπόριο, τους δασμούς και τις κρατικές ενισχύσεις.

Οπως είναι γνωστό, οι Ηνωμένες Πολιτείες ασκούν πιέσεις στην ΕΕ για την κατάργηση των δασμών στα εισαγόμενα προϊόντα, των κρατικών και κοινοτικών επιδοτήσεων στην αγροτική οικονομία και την άρση των απαγορεύσεων για τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα. Η ικανοποίηση της δέσμης των αμερικανικών απαιτήσεων θα δώσει τη χαριστική βολή στην αγροτική οικονομία των κρατών - μελών της ΕΕ. Πολύ σκληρότερες θα είναι οι συνέπειες για τα μικρότερα κράτη - μέλη, όπως η Ελλάδα.

Οι νόμοι της «παγκοσμιοποίησης», η πλήρης και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των αγορών είναι τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούν και οι δυο πλευρές. Το γεγονός ότι τόσο οι Αμερικανοί, όσο και οι εκπρόσωποι της ΕΕ αναζητούν τη λύση των «διαφορών» τους σ' αυτό, το κοινό έδαφος, δείχνει ότι οι μικρομεσαίοι αγρότες, τα λαϊκά στρώματα και οι φτωχότερες χώρες του κόσμου θα είναι, ούτως ή άλλως, οι «χαμένοι». Εκτός αν πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους.

Οι διαδηλώσεις του Σιάτλ, του Νταβός, της Ουάσιγκτον δείχνουν ότι δημιουργούνται καθημερινά οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη ενός κινήματος με διεθνείς διαστάσεις που θα εμποδίσει την εφαρμογή των αποφάσεων του ΠΟΕ και των άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Ενα κίνημα που φαίνεται ότι από τώρα υπολογίζουν οι «ισχυροί».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ