Τρίτη 19 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ - ΚΟΥΒΑ
Πρόκληση για να δημιουργηθεί διπλωματική ένταση

ΜΑΔΡΙΤΗ - ΑΒΑΝΑ.--

Με τουριστική βίζα προσπάθησε να εισέλθει ο βουλευτής του Λαϊκού Κόμματος, Χόρχε Μοράγας, στην Κούβα, προκειμένου να έχει συναντήσεις με «αντιφρονούντες», ανάμεσα σε αυτούς και με τον Οσβάλντο Παγιά, «ώστε να τους δηλώσει τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους».

Τελικά, στον βουλευτή απαγορεύτηκε η είσοδος στην Αβάνα, ενώ σε ανακοίνωση της επαναστατικής κυβέρνησης αναφέρεται ότι προσπάθησε να εισέλθει «παρανόμως και δολίως», καθώς και ότι «οι δραστηριότητες που παρουσίασε ως στόχους του ταξιδιού αποτελούν κατάφωρη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και τιμωρούνται από τη νομοθεσία». Τέλος, τον χαρακτήρισε «εχθρό της κουβανικής επανάστασης», όπως αναφέρεται στο φύλλο της Κυριακής της εφημερίδας Granma.

Ανάλογη τύχη είχαν, σύμφωνα με το βρετανικό BBC, και δύο Ολλανδοί βουλευτές. Στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Κούβας σημειώνεται ότι οι δύο βουλευτές ήθελαν να συναντήσουν «μισθοφόρους των Ηνωμένων Πολιτειών που δρουν στο έδαφος της Κούβας».

Την οργή του για τη μεταχείριση των δύο Ολλανδών βουλευτών εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Μπέρναρντ Μποτ, ο οποίος κάλεσε τον πρεσβευτή της Κούβας στην Ολλανδία να δώσει εξηγήσεις.

Στην Ισπανία, ο υπουργός Εξωτερικών, Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος, χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός, ενώ ο πρεσβευτής της χώρας στην Αβάνα ανακλήθηκε στην Ισπανία για διαβουλεύσεις.

Πάντως, κατά την ισπανική εφημερίδα El Mundo, το ζήτημα προκάλεσε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Το Λαϊκό Κόμμα υποστηρίζει ότι το συγκεκριμένο περιστατικό αποδεικνύει το προβλήματα που δημιούργησε η αλλαγή εξωτερικής πολιτικής από πλευράς Θαπατέρο. Από την πλευρά του, το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα απάντησε ότι η στάση του συγκεκριμένου βουλευτή της αντιπολίτευσης ήταν προκλητική και είχε σαν στόχο να «δυναμιτίσει τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για αλλαγή συνολικά της πολιτικής της ΕΕ απέναντι στην Κούβα». Υπενθυμίζεται ότι η «αλλαγή πλεύσης» της ισπανικής κυβέρνησης έγινε γνωστή διά στόματος του Ισπανού πρέσβη στην Κούβα, κατά τη διάρκεια δεξίωσης όπου προανήγγειλε τη νέα πολιτική Θαπατέρο. Σημειώνεται, όμως, στη δεξίωση του Ισπανού πρέσβη ήταν παρόντες μόνο στελέχη της αντιπολίτευσης..!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ