Τρίτη 19 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Κλιμάκωση, και πάλι, στο Ραμαζάνι
  • Σε κλοιό ανηλεών βομβαρδισμών και πάλι η Φαλούτζα, ενισχύσεις από τις βρετανικές δυνάμεις στο σουνιτικό τρίγωνο ζητά ο αμερικανικός στρατός
  • «Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ιράκ στοχεύουν στην υπονόμευση του Προέδρου Μπους ενόψει των εκλογών» εκτιμά ο Ρώσος Πρόεδρος

Μετά από κατοχικό βομβαρδισμό στη Φαλούτζα

Associated Press

Μετά από κατοχικό βομβαρδισμό στη Φαλούτζα
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΦΑΛΟΥΤΖΑ.--

Αλλεπάλληλες ήταν οι αεροπορικές επιδρομές των Αμερικανών, το Σαββατοκύριακο, κατά της Φαλούτζα, ενώ δεν έλειψαν και οι σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ ανταρτών και Αμερικανών στρατιωτών στα περίχωρα της πόλης, που καταλάγιαζαν, τη νύχτα, με τη μερική υποχώρηση των πεζοναυτών στις βάσεις τους. Μόνο την Κυριακή, σκοτώθηκαν 4 Ιρακινοί πολίτες, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί, ενώ τραυματίστηκαν 12, στην πλειοψηφία τους γυναικόπαιδα. Αργά το βράδυ της Κυριακής, ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε στρατόπεδο των πεζοναυτών στα ανατολικά της πόλης, χωρίς, όμως, να ανακοινωθούν θύματα.

Χτες ο δοτός πρωθυπουργός Ιγιάντ Αλάουι, σε ομιλία του προς το μεταβατικό Κοινοβούλιο, επέρριψε τις ευθύνες για την κλιμάκωση της βίας στην πόλη «στους ξένους τρομοκράτες και στα στοιχεία του προηγούμενου καθεστώτος». Λόγο περί «τρομοκρατών» έκανε χτες και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος εκτίμησε ότι «οι επιθέσεις τρομοκρατών στο Ιράκ έχουν στόχο να υπονομεύσουν τον Πρόεδρο Μπους ενόψει των εκλογών».

Ο Αλάουι, από την πλευρά του, κάλεσε, εκ νέου, τους πολίτες της Φαλούτζα «να συνεργαστούν στην αποκατάσταση της ασφάλειας στην πόλη, παραδίδοντας τον Μούσαμπ αλ Ζαρκάουι (που φέρεται να είναι στέλεχος της αλ Κάιντα) και τους μαχητές του». Σε μια προσπάθεια πιθανώς να κατευνάσει την οργή των κατοίκων της Φαλούτζα εξαιτίας των απειλών του την περασμένη βδομάδα «για ευρύτατες στρατιωτικές επιχειρήσεις» εναντίον τους, που οδήγησαν και σε κατάρρευση των διαπραγματεύσεων, διέταξε χτες την αποστολή έκτακτης ανθρωπιστικής βοήθειας προς την πόλη, ύψους 2 εκατομμυρίων δολαρίων.

Επίσης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο «εξεύρεσης λύσης διά των συνομιλιών», ενώ προανήγγειλε την προκήρυξη γενικής αμνηστίας, σε όλη τη χώρα, για όλους όσοι καταθέσουν τα όπλα, τονίζοντας ότι μέχρι τις εκλογές «θα έχει επικρατήσει, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, ηρεμία». Ανθρωπιστική και φαρμακευτική βοήθεια απέστειλε στην πόλη, αλλά και σε όσους κατοίκους έχουν στήσει πρόχειρους καταυλισμούς στην περίμετρό της για να γλιτώσουν, και ο Ιρακινός Ερυθρός Σταυρός.

Το ενδεχόμενο, πάντως, αποκλιμάκωσης στη Φαλούτζα δε μοιάζει ιδιαίτερα πιθανό. Χτες αφέθηκε ελεύθερος από τις αμερικανικές δυνάμεις ο Σέικ Χάλεντ αλ Τζουμάιλι, επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας που είχε συλληφθεί την περασμένη Πέμπτη. Ο Τζουμάιλι εκτίμησε ως εξαιρετικά δύσκολη την επανέναρξη συνομιλιών «με το λαό της Φαλούτζα εξαιτίας της αμερικανικής πολιτικής και των συνεχόμενων βομβαρδισμών».

Στην προοπτική της στρατιωτικής κλιμάκωσης φαίνεται ότι «κλίνουν» και οι κατοχικές δυνάμεις. Ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Τζεφ Χουν, επιβεβαίωσε χτες ότι υπάρχει αμερικανικό αίτημα προώθησης μικρής βρετανικής δύναμης, στα νότια της Βαγδάτης, προκειμένου να αποδεσμευτούν επιπλέον αμερικανικές δυνάμεις για τις επιχειρήσεις στο σουνιτικό τρίγωνο.

Κύμα επιθέσεων

Εκτός από τη Φαλούτζα, σειρά επιθέσεων σημειώνονται σε ολόκληρο το Ιράκ. Στη Βαγδάτη, την Κυριακή, όλμος έπληξε τοποθεσία κατάθεσης όπλων στο Σαντρ Σίτι, κοντά σε γήπεδο όπου θα μιλούσε ο Αλάουι, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 2 Ιρακινοί εθνοφρουροί, 1 πολίτης και να τραυματιστούν 9. Ωρες αργότερα, ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε καφενείο που συχνάζουν Ιρακινοί αστυνομικοί στην πρωτεύουσα, όπου σκοτώθηκαν 7 αστυνομικοί και τραυματίστηκαν 20. Χτες, σε δύο εκρήξεις, στα νότια και στα δυτικά της Βαγδάτης, σκοτώθηκαν 2 Ιρακινοί.

Στη Μοσούλη, την Κυριακή, σκοτώθηκαν 5 Ιρακινοί και τραυματίστηκαν 15 από παγιδευμένο αυτοκίνητο. Τα ξημερώματα της Κυριακής, στην Καρμπάλα, ένοπλοι σκότωσαν 9 Ιρακινούς αστυνομικούς που επέστρεφαν από εκπαίδευση στην Ιορδανία. Χτες στη Μπαακούμπα από συγκρούσεις ανταρτών και Ιρακινών αστυνομικών τραυματίστηκαν 7 αστυνομικοί, 1 Ιρακινή και ο 3χρονος γιος της. Τέλος, μέχρι χτες, δεν είχαν γνωστοποιηθεί τα αίτια της συντριβής 2 αμερικανικών ελικοπτέρων, δυτικά της Βαγδάτης, το Σάββατο, όπου σκοτώθηκαν 2 Αμερικανοί στρατιώτες και τραυματίστηκαν άλλοι 2.

Και... ανταρσία

Σε στρατοδικείο αναμένεται να παραπεμφθούν οι 18 άνδρες και γυναίκες στρατιώτες επιμελητειακής μονάδας του αμερικανικού στρατού που αρνήθηκαν να μεταφέρουν καύσιμα και εφόδια βορειοδυτικά της Βαγδάτης. Οπως οι ίδιοι καταγγέλλουν, αρνήθηκαν εξαιτίας του ότι δεν τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας και τα οχήματά τους δεν είναι θωρακισμένα, με αποτέλεσμα κάθε αποστολή τους να ισούται με απόπειρα αυτοκτονίας.

Τεράστια κενά στον τομέα της επιμελητείας έχουν επισημανθεί από πολλούς Αμερικανούς αξιωματικούς, επανειλημμένως. Επισήμως, ο αμερικανικός στρατός, χτες, μίλησε για «μεμονωμένο περιστατικό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ