Τετάρτη 20 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Θα δημοσιεύονται τα πρακτικά των συνεδριάσεων

Την πλήρη δημοσιοποίηση των πρακτικών των συνεδριάσεών της αλλά όχι και την τηλεοπτική κάλυψη, αποφάσισε χτες ομόφωνα η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά τις προμήθειες εξοπλισμών επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ.

Η κοινή αυτή συνισταμένη βρέθηκε αφού υπήρχαν αντιτιθέμενες απόψεις για το θέμα. Το ΚΚΕ διά του Γ. Πατσιλινάκου ζήτησε την πλήρη δημοσιοποίηση των συνεδριάσεων και με τηλεοπτική κάλυψη (συμφώνησε και ο Γ. Παπαγεωργίου του ΠΑΣΟΚ), το ΠΑΣΟΚ ήθελε τηλεοπτική κάλυψη μόνο όταν θα κατέθεταν τα πολιτικά πρόσωπα, ενώ ο πρόεδρος της επιτροπής Γ. Τραγάκης με προχτεσινές του δηλώσεις είχε ταχθεί υπέρ των κλειστών συνεδριάσεων. Με την αρχή της χτεσινής συνεδρίασης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Β. Πολύδωρας πρότεινε την πλήρη δημοσιοποίηση των συνεδριάσεων και τελικά η Επιτροπή κατέληξε στην προαναφερθείσα απόφαση για τη δημοσιοποίηση των πρακτικών εκτός από ειδικές περιπτώσεις που αφορούν θέματα ασφάλειας των ενόπλων δυνάμεων.

Σήμερα και αύριο η Επιτροπή θα ασχοληθεί με τη μελέτη της υπόθεσης προκειμένου να καθορίσει τα ερωτήματα που θα απευθυνθούν στους μάρτυρες καθώς και τη σειρά κλήσης τους. Θα ζητηθούν δε από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας οι σχετικοί φάκελοι αφού κατά την εκτίμηση κάποιων μελών της Επιτροπής υπάρχουν έγγραφα που αφορούν την υπόθεση και δε βρίσκονται στη σχετική δικογραφία που απέστειλαν στη Βουλή οι εισαγγελείς. Η απόφαση αυτή ερμηνεύτηκε από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ως εκ των πραγμάτων χρονική διεύρυνση της υπόθεσης αφού η πρώτη μελέτη για την προμήθεια των δύο συγκεκριμένων όπλων (ραντάρ και αντιαεροπορικά) είχε γίνει το 1992 επί κυβερνήσεων της ΝΔ. Ωστόσο ο πρόεδρος της Επιτροπής Γ. Τραγάκης διευκρίνισε ότι θα ζητηθούν τα έγγραφα που αφορούν μόνο τις δύο συγκεκριμένες συμβάσεις που υπέγραψαν οι πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ.

Από την Επιτροπή επίσης αποφασίστηκε να υπάρχει ενημέρωσή της για την εξέλιξη της σχετικής δικογραφίας που αφορά την εμπλοκή των μη πολιτικών προσώπων για την ίδια υπόθεση ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο να ζητηθεί και η συνδρομή των εισαγγελικών αρχών της Ρωσίας από όπου έγινε η προμήθεια του ενός από τα δύο όπλα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ