Τετάρτη 20 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
Χαράτσι και δημαγωγία

Επιμένει η κυβέρνηση να καλύπτει την κούρσα αυξήσεων, στην οποία έχουν επιδοθεί τα διυλιστήρια και οι εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών. Ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφης, επανέλαβε χτες μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, όπου συζητήθηκε και αυτό το θέμα, ότι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης είναι η χαμηλότερη δυνατή, αποδίδοντας αυτό το... «γεγονός» στην παρέμβαση της κυβέρνησης, ώστε να περιορίσουν τα περιθώρια κέρδους τους οι εταιρίες! Κι όλα αυτά στο όνομα της υπερβολικής τιμής του πετρελαίου διεθνώς, η οποία μπορεί να συνδέεται με τις πραγματικές τιμές και να τις επηρεάζει, ταυτόχρονα όμως δεν έχει και καμία σχέση με αυτές. Εξάλλου το πόσο «περιόρισαν» οι εταιρίες τα περιθώρια κέρδους τους θα φανεί όταν παρουσιαστούν τα κέρδη τους για το 2004.

Παρ' όλα αυτά οι κερδοσκόποι χρημάτων και... πολιτικών εντυπώσεων, εταιρίες και κυβέρνηση, κάνουν πως δεν ξέρουν τι συμβαίνει, καθώς η διεθνής τιμή είναι ιδανικό πρόσχημα για την επιβολή υπέρογκων αυξήσεων, που κυμαίνονται από 40-50%, στο πετρέλαιο θέρμανσης, που έκανε χτες το «ντεμπούτο» του.

Παράλληλα, γίνεται πολύς θόρυβος γύρω από το αν θα δοθεί ή όχι επίδομα θέρμανσης, που παρουσιάζεται λίγο - πολύ σαν η «σωτηρία» εργαζομένων, ανέργων και συνταξιούχων. Ο Γ. Αλογοσκούφης δήλωσε ότι «παρακολουθούμε την κατάσταση και, αν χρειαστεί να ληφθούν και άλλες πρωτοβουλίες, θα τις αναλάβουμε». Ετσι το θέμα του επιδόματος - που σε κάθε περίπτωση η χορήγησή του δε θα... βλάψει τους δικαιούχους του - ανάγεται σε δημαγωγικό εργαλείο αποκόμισης φτηνών εντυπώσεων από την κυβέρνηση. Ωστόσο, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ε. Αντώναρος, δήλωσε σχετικά χτες ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες δυνατότητες στο πλαίσιο των δημοσίων οικονομικών, οι οποίες οριοθετούν τις δυνατότητες της κυβέρνησης».

  • Στο μεταξύ εγκύκλιος του ΣΔΟΕ προς τις υπηρεσίες του ορίζει ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στους ελέγχους των πετρελαιοειδών προϊόντων, να συσταθεί «ικανός» αριθμός συνεργείων ελέγχου και να ενταθούν οι έλεγχοι ιδιαίτερα το δεύτερο 15ήμερο του Οκτώβρη κατά τη διάθεση και χρήση των προϊόντων σε όλα τα οχήματα που μεταφέρουν και χρησιμοποιούν πετρέλαιο. Εάν εντοπιστεί κάποιο κρούσμα παρανομίας ο έλεγχος θα επεκτείνεται και σε επιχειρήσεις από πρατήρια υγρών καυσίμων έως και νοσοκομεία, ξενοδοχεία, βιομηχανίες, βιοτεχνίες. Επισημαίνεται επίσης ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα και στον τομέα διακίνησης - διάθεσης των ναυτιλιακών καυσίμων, τα οποία δε βαρύνονται με ειδικό φόρο κατανάλωσης, για να μη δυσαρεστηθούν οι εφοπλιστές...

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ