Πέμπτη 21 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Παρέμβαση για τα ναυπηγεία

...από τον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη

Η συρρίκνωση της ναυπηγικής βιομηχανίας στην Ελλάδα οδηγεί στη η μείωση των θέσεων εργασίας και στην αύξηση της ανεργίας

Eurokinissi

Η συρρίκνωση της ναυπηγικής βιομηχανίας στην Ελλάδα οδηγεί στη η μείωση των θέσεων εργασίας και στην αύξηση της ανεργίας
Παρέμβαση κατά της ιδιωτικοποίησης, της δραστικής συρρίκνωσης της ναυπηγικής βιομηχανίας στην Ελλάδα, της μείωσης των θέσεων εργασίας και της αύξησης της ανεργίας, έκανε με Ερώτησή του στην Κομισιόν ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.

«Στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, Ελευσίνας, Σύρου - τονίζει - και στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος στην Ελλάδα, έχουμε δραστική μείωση της ναυπηγικής παραγωγής, συρρίκνωση κατά 50% των θέσεων εργασίας και αύξηση της ανεργίας, επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, μείωση των αποδοχών, εντατικοποίηση της δουλιάς και έλλειψη κανόνων απασχόλησης. Γι' αυτούς τους λόγους, οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα όπως και οι συνάδελφοί τους στην Ισπανία και σε άλλες χώρες αναπτύσσουν αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Οι κανονισμοί και οδηγίες της ΕΕ επιφέρουν την ιδιωτικοποίηση και δραστική συρρίκνωση της ναυπηγικής βιομηχανίας στην Ελλάδα, καθώς και σε άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ. Η προσφυγή της ΕΕ στον ΠΟΕ κατά της Ν. Κορέας και η παράταση του Κανονισμού 1177/2002 για επιδοτήσεις σε ορισμένες ναυπηγικές μονοπωλιακές μονάδες δεν επιλύουν το πρόβλημα. Οι εφοπλιστές προβαίνουν σε πρωτοφανείς - μαζικές παραγγελίες για την κατασκευή εκατοντάδων νέων πλοίων σε ναυπηγεία τρίτων χωρών εκμεταλλευόμενοι την οδηγία της ΕΕ και τις - πολλές φορές - απαράδεκτες συνθήκες και όρους εργασίας».

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ ρωτά: «Τι μέτρα, λοιπόν, θα ληφθούν για να σταματήσει η μείωση της παραγωγής και το κλείσιμο των ναυπηγείων, για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των εργαζόμενων για το δικαίωμα στη δουλιά και την προστασία της ασφάλειας στους χώρους δουλιάς».

Σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση, με χτεσινή παρέμβασή της, η αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή διατάσσει να μειωθούν ακόμα περισσότερο οι κρατικές ενισχύσεις ειδικά προς τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ