Παρασκευή 22 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Προσκύνημα στην Πύλα

Σ' ένα γυμνό ξεροβούνι φυτεμένο από αγριοβελανιδιές, πουρνάρια και φρύγανα, λίγο πριν την Αυλώνα Αττικής, ολόμονο να δέρνεται από τους ανέμους στέκεται ανασκαλεύοντας τις μνήμες ένα μαρμάρινο μνημείο, μιας αντάρτικης κεφαλής στεφανωμένη από αλυγιρια. Ενας σεμνός βωμός θυσίας, για να θυμίζει στους περαστικούς που τυχόν θα το προσέξουν τον ηρωισμό και τη θυσία των ανταρτών του ΕΛΑΣ που στήθηκαν εκεί για να χτυπήσουν τους γερμανικά στρατεύματα κατοχής, καθώς αυτά έφευγαν από την Αττική - μια μέρα μετά την απελευθέρωση της Αθήνας, στις 13/10/1944.

Το σημείο αυτό ονομάζεται Πύλα και προχτές λιγοστοί φίλοι και συναγωνιστές τιμήσαμε την 60ή επέτειο της ιστορικής αυτής μάχης.

Από τις σημειώσεις του προέδρου της ΠΕΑΕΑ Ν. Ερυθραίας και Βορ. Προαστίων Σπύρου Σταματάτου παίρνουμε τα παρακάτω

«

Στη μάχη πήρανε μέρος το 2ο Τάγμα του 34ου Συντάγματος της ΙΙ Μεραρχίας του ΕΛΑΣ που χτύπησε ένα ισχυρό τμήμα 220 πεζοπόρων Γερμανών και μηχανοκίνητων, τα τελευταία που αποχωρούσαν από την Αττική.

Το 2/34 τάγμα του ΕΛΑΣ με στρατιωτικό διοικητή τον έμπειρο ταγματάρχη Βασ. Κορνιλάκη και καπετάνιο τον αείμνηστο Κρόνο, αποτελούνταν από μπαρουτοκαπνισμένους αντάρτες του ΕΛΑΣ που είχανε δώσει μακρά σειρά από νικηφόρες μάχες με τους Ναζί κατακτητές στη Ρούμελη - Αμφισσα - Λιδορίκι και στο 51 χλμ. της Εθνικής Οδού και αλλού. Επίσης στη μάχη έλαβε μέρος μια διμοιρία του εφεδρικού ΕΛΑΣ Κακοσάλεσι (σημερινή Αυλώνα) με επικεφαλής τον Γιάννη Σιδέρη, που χρησιμοποιήθηκαν ως οδηγοί και σύνδεσμοι στην περιοχή.

Το 2/34 έλαβε θέση στους γύρω λόφους τα ξημερώματα της 13ης Οκτώβρη '44. Η μάχη κράτησε από τις 10.30 το πρωί έως τις 2.30 το μεσημέρι, με πλήρη καταστροφή του εχθρικού τμήματος και επιβλητική επικράτηση του ΕΛΑΣ.

Οι απώλειες των Γερμανών ήταν 180 νεκροί, 40 αιχμάλωτοι και λάφυρα, άφθονα όπλα, πυρομαχικά, υγειονομικό υλικό, διάφορα εφόδια που οι Γερμανοί είχανε ληστέψει κατά την αποχώρησή τους. Οι απώλειες του ΕΛΑΣ ήταν ένας νεκρός (το ηρωικό παλικάρι της Καισαριανής, Μανώλης Καραμπέτσος) και 17 τραυματίες».

Η σημασία της μάχης στο Κακοσάλεσι δεν πρέπει να ιδωθεί σαν ένα απλό στρατιωτικό περιστατικό ή μια συμπλοκή ενός τμήματος του ΕΛΑΣ εναντίον των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής. Αποτελεί μια ακόμη απόδειξη της ασίγαστης και ηρωικής πάλης του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, για την απελευθέρωση της χώρας, αλλά και της γενικότερης συμβολής της ελληνικής Εθνικής Αντίστασης στην τελική έκβαση του Β' Παγκόσμιου Πολέμου και την ήττα του φασιστικού άξονα.

- Αξια κάθε μνείας του ηρωισμού και της θυσίας των αγωνιστών. Εποικοδομητική η φτωχική επίσκεψή μας κι ένα δάφνινο στεφάνι στη μνήμη τους.


Βασίλης ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ