Παρασκευή 22 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Με αφορμή τη σημαία...

Επαναλαμβάνεται μόνιμα τα τελευταία χρόνια, όταν πλησιάζει μια εθνική επέτειος, η εικόνα των αγανακτισμένων(!) που διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους γιατί αριστούχοι μαθητές, όχι ελληνικής καταγωγής, προτείνονται ως σημαιοφόροι. Το κακό μάλιστα είναι ότι το σαράκι του ρατσισμού έχει προσβάλει και νέους ανθρώπους, συμμαθητές άλλων νέων ανθρώπων που οι καταστάσεις έκαναν τους εργάτες γονείς τους να αφήσουν τις πατρίδες τους και να βρεθούν στη χώρα μας. Ετσι φτάσαμε ακόμα και σε καταλήψεις σχολείων από κάποιες ευτυχώς μειοψηφίες μαθητών - που υποβοηθιούνται φυσικά από τους γονείς τους - με απαράδεκτα ρατσιστικά και εθνικιστικά συνθήματα.

Το επιχείρημα που προβάλλεται από τους «υπερασπιστές της σημαίας» είναι πως αυτή «είναι σύμβολο και δεν μπορεί να την κρατάνε αλλοδαποί»! Αυτή είναι η πιο «λάιτ» εκδοχή γιατί υπάρχει και η πιο ...προχωρημένη: Οτι «οι αλλόθρησκοι και αλλοεθνείς προσβάλλουν τα εθνικά σύμβολα» και σε τελική ανάλυση «πρέπει να ξεκουμπιστούν ή να κάτσουν στα αυγά τους και να μην μπλέκονται στα πόδια μας». Πρόκειται για άκρως αντιδραστικές αντιλήψεις που προβάλλονται από εθνικιστικά κέντρα και δυστυχώς απειλούν και επηρεάζουν ανθρώπους από τα λαϊκά στρώματα. Στην ίδια αντιδραστική φαρέτρα είναι και οι αντιλήψεις ότι «οι ξένοι φταίνε για την ανεργία», «αυτοί μας παίρνουν τις δουλιές»...

Οι ίδιοι «Ελληναράδες» που τώρα διαμαρτύρονται, πρώτοι πανηγυρίζουν όταν σηκώνουν τη σημαία διάφοροι, με συνοπτικές διαδικασίες, ελληνοποιημένοι αθλητές. Τότε η «υπερηφάνεια της φυλής» είναι πάνω απ' όλα. Αλλά όταν ο μετανάστης, ο αλλοδαπός διεκδικεί δικαιώματα και έχει επιτυχίες σε τομείς της ζωής του, τότε οι ίδιοι αφιονίζονται.

Οι πολιτικοί εκπρόσωποι της άρχουσας τάξης, η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, χτες του ΠΑΣΟΚ, εμφανίζονται δήθεν ευαίσθητοι, με νομοθεσία που δίνει το δικαίωμα να είναι σημαιοφόρος και μη Ελληνας, αν είναι αριστούχος μαθητής. Μόνο που αυτό είναι σκέτη υποκρισία, γιατί αυτοί είναι οι πρώτοι που υλοποιούν την αντιμεταναστευτική πολιτική και σκάβουν το λάκκο στα λαϊκά δικαιώματα και ελευθερίες, ενώ από την άλλη η «προοδευτικότητά» τους μάλλον εξαντλείται στον κοσμοπολιτισμό της άρχουσας τάξης και στην «αφομοίωση» των αλλοδαπών, έτσι ώστε να μπορεί πιο εύκολα να περνάει τους εκμεταλλευτικούς της νόμους, να τους ξεζουμίζει.

Οι ρατσιστικές αντιλήψεις θέλουν κόψιμο από τη ρίζα. Για το ταξικό αγωνιστικό κίνημα, οι μετανάστες που κυνηγημένοι από την ανέχεια, τη φτώχεια, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους βρέθηκαν στη χώρα μας, ανήκουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία στην εργατική τάξη και αντιμετωπίζονται ισότιμα, επομένως και πρέπει να έχουν ίδια δικαιώματα με τους Ελληνες εργαζόμενους. Πολύ δε περισσότερο έχουν και αυτοί θέση στον αγώνα για την ανατροπή της σημερινής αντιλαϊκής πολιτικής.

Και όσοι από αφέλεια νομίζουν ότι η αντίθεση με τους οικονομικούς μετανάστες μπορεί να βελτιώσει τη δική τους κατάσταση, είναι ώρα να ξυπνήσουν. Η ταξική θέση Ελλήνων και μεταναστών, τους φέρνει αντιμέτωπους, όχι μεταξύ τους αλλά με την πλουτοκρατία του τόπου. Γι' αυτό από κοινού πρέπει να παλέψουν, μαζί να πορευτούν προβάλλοντας και διεκδικώντας όλα όσα τους ανήκουν.


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ