Παρασκευή 22 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΤΩΣΗ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ
Υποβαθμίζει το πρόβλημα η κυβέρνηση

Συζητήθηκε στη Βουλή σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

F-16 σε παράταξη στη Σούδα

Eurokinissi

F-16 σε παράταξη στη Σούδα
Δε φαίνεται να ανησυχεί στα σοβαρά η κυβέρνηση για το μεγάλο αριθμό αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας που έχουν πέσει τα τελευταία χρόνια αφού, κατά τον αρμόδιο υφυπουργό, οι πτώσεις αυτές δεν ξεπερνούν το μέσο όρο των άλλων κρατών.

Το θέμα έφερε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος, με αφορμή την πρόσφατη πτώση των δύο F-16 στο Πήλιο και το θάνατο των πιλότων, ζητώντας από την κυβέρνηση συγκεκριμένες απαντήσεις για τη συντήρησή τους αλλά και την εκπαίδευση των πιλότων.

Ο υφυπουργός Αμυνας Ι. Λαμπρόπουλος είπε ότι τα αίτια του δυστυχήματος διερευνώνται από τα αρμόδια όργανα και ισχυρίστηκε ότι οι πτώσεις αεροσκαφών στην Ελλάδα είναι λιγότερες από όσες γίνονται διεθνώς. Μάλιστα, πρόσθεσε πως «είναι γενικώς παραδεκτό ότι ο ανθρώπινος παράγοντας είναι η κύρια αιτία των ατυχημάτων, αφού το 80% αυτών που συμβαίνουν διεθνώς αποδίδονται στον ανθρώπινο παράγοντα». Ο υφυπουργός είπε ότι τα αεροσκάφη είναι εφοδιασμένα με τα απαραίτητα συστήματα που παρέχουν ασφάλεια για την εκτέλεση της αποστολής τους και ότι το πρόγραμμα ανάπαυσης των πιλότων εφαρμόζεται πιστά.

Η κυβέρνηση φαίνεται πως δεν αντιμετωπίζει τις πτώσεις των αεροσκαφών ως σοβαρό πρόβλημα, τόνισε στην παρέμβασή του ο Αντ. Σκυλλάκος, και πρόσθεσε: «Οταν λέτε ότι είμαστε στο μέσο όρο των ατυχημάτων των άλλων χωρών, εγώ γνωρίζω ότι στην Ελλάδα ατύχημα με την "Ολυμπιακή" έχει να γίνει εδώ και 35 χρόνια και οι πτήσεις είναι πολλές». Ο βουλευτής έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα για το εάν τα αεροσκάφη διαθέτουν τα απαραίτητα όργανα πτήσης, αλλά ο υφυπουργός απέφυγε να δώσει συγκεκριμένη απάντηση. Κατήγγειλε δε ότι έχει μειωθεί το προσωπικό της συντήρησης αφού φεύγουν με σύνταξη στρατιωτικοί και δεν αντικαθίστανται, ενώ άρχισε η ιδιωτικοποίηση σε κάποιους τομείς των Ενόπλων Δυνάμεων. Οσον αφορά στην εκπαίδευση των πιλότων είπε ότι η χώρα μας έχει αποκτήσει τον απαραίτητο εξομοιωτή πτήσεων αλλά αυτός είναι εκτός λειτουργίας.

Καταλήγοντας τόνισε ότι η προσοχή των κυβερνήσεων τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ είναι στραμμένη στις ΝΑΤΟικές προσαρμογές στη «νέα τάξη πραγμάτων». «Αλλάζουμε τις δομές, καταργούμε κάποια στρατηγεία και γίνεται ένα μπάχαλο, ενώ θα πρέπει η προσοχή να στραφεί στην άμυνα της χώρας και στην ασφάλεια των Ενόπλων Δυνάμεων και όχι σε αυτά που εξυπηρετούν τους ξένους», τόνισε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ