Παρασκευή 22 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ - ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Συζητούν το «ευρωσύνταγμα»

Σεμινάριο Κομμουνιστικών και Αριστερών Κομμάτων της Ευρώπης πραγματοποιήθηκε, με πρωτοβουλία του ΚΚ Βρετανίας, την Πέμπτη 14 Οκτώβρη στο Λονδίνο. Στο Σεμινάριο, που είχε τίτλο «Λαϊκή κυριαρχία, παγκοσμιοποίηση, και ευρωσύνταγμα», συμμετείχαν τα παρακάτω 18 ευρωπαϊκά κομμουνιστικά και αριστερά κόμματα και οργανώσεις: ΚΚ Βρετανίας, Κόμμα Εργατών Βελγίου, ΚΚ Βοημίας Μοραβίας, ΚΚ στη Δανία, ΚΚ Δανίας, ΚΚ Φινλανδίας, Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Φινλανδίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, Γερμανικό ΚΚ, ΚΚ Ιρλανδίας, Κόμμα των Ιταλών Κομμουνιστών, Κομμουνιστική Επανίδρυση, Σοσιαλιστικό Κόμμα Λιθουανίας, ΚΚ Νορβηγίας, Πορτογαλικό ΚΚ, Αριστερό Κόμμα Σουηδίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Σουηδίας, ΚΚ Τουρκίας.

Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε σε δύο μέρη: Στο πρώτο συζητήθηκαν τα θέματα της λαϊκής κυριαρχίας και της φύσης της «παγκοσμιοποίησης» από μαρξιστική σκοπιά, και στο δεύτερο έγινε μια αναλυτική κριτική του «ευρωσυντάγματος». Επισημάνθηκε από πολλούς ομιλητές πως στο κέντρο της ανάλυσης της τρέχουσας κατάστασης πρέπει να βρίσκεται η θεωρία του ιμπεριαλισμού, και υπογραμμίστηκε η σημασία της αντιιμπεριαλιστικής πάλης, ενώ ανταλλάχτηκαν πληροφορίες για τις καμπάνιες που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη ενάντια στο «ευρωσύνταγμα».

Στο σεμινάριο συζητήθηκαν μορφές συνεργασίας και κοινής δράσης για την αποτελεσματικότερη εναντίωση στο «ευρωσύνταγμα», και τονίστηκε από πολλά κόμματα η ανάγκη εντατικοποίησης των συναντήσεων, επαφών και ανταλλαγών μεταξύ των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τα ζητήματα που αφορούν στην ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ