Παρασκευή 22 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Οι εποικισμοί στο προσκήνιο

Πάνω στα ερείπια του σπιτιού του, ο μικρός βρίσκει το κουράγιο να σηκώσει τη σημαία της Παλαιστίνης

Associated Press

Πάνω στα ερείπια του σπιτιού του, ο μικρός βρίσκει το κουράγιο να σηκώσει τη σημαία της Παλαιστίνης
ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-

Ενας Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε, χθες το πρωί, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, από έκρηξη που σημειώθηκε την ώρα που πραγματοποιούσε έρευνα στη «νεκρή ζώνη» που έχει δημιουργήσει ο ισραηλινός στρατός ανάμεσα στη Ράφα και στην Αίγυπτο. Τα αίτια της έκρηξης δεν έγιναν γνωστά και δεν μπορούσε να διασταυρωθεί αν η έκρηξη συνδέεται με προηγούμενη ανακοίνωση της οργάνωσης «Χαμάς», που υποστήριξε ότι πραγματοποίησε «επίθεση κατά ισραηλινών αρμάτων μάχης» στην περιοχή.

Αργά το απόγευμα, αυτοσχέδια ρουκέτα τύπου «Κασάμ» προσγειώθηκε στην ύπαιθρο γύρω από την πόλη Σντερότ, λίγες μόλις μέρες μετά την άτυπη διακοπή των μεγάλων ισραηλινών επιχειρήσεων στη βόρεια Γάζα, που υποτίθεται ότι στόχευαν ακριβώς στην παρεμπόδιση αυτών των επιθέσεων. Επίσης, στη Δυτική Οχθη, έξω από τη Νάμπλους, 3 έφηβες Παλαιστίνιες αδελφές, 12, 13 και 14 χρόνων αντίστοιχα, τραυματίστηκαν όταν έποικος τις παρέσυρε επίτηδες με το αυτοκίνητό του και τις άφησε αβοήθητες στο δρόμο.

Στο μεταξύ, εντός Ισραήλ κλιμακώνεται η ένταση με αφορμή το σχέδιο «απεγκλωβισμού» του Αριέλ Σαρόν. Χθες, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Τζόζεφ Λαπίντ, του συγκυβερνώντος «Σινούι», προειδοποίησε όσους ακροδεξιούς ραβίνους καλούν τους Ισραηλινούς στρατιώτες σε ανυπακοή ότι θα διωχθούν ποινικά. Αρκετοί ραβίνοι έχουν ζητήσει από τους θρησκευόμενους στρατιώτες να παρακούσουν τις εντολές ανωτέρων τους και να μην προχωρήσουν σε υποχρεωτικές εκκενώσεις εποικισμών. Ο Λαπίντ υποστήριξε ότι «οι εκκλήσεις αυτές προκαλούν ακόμη και κίνδυνο εμφύλιας διαμάχης».

Οι εποικισμοί, όμως, ήταν χθες στο προσκήνιο και με μια άλλη αφορμή. Η εφημερίδα «Χααρέτζ» δημοσίευσε την έκθεση που συνέταξε μετά από εντολή του Αριέλ Σαρόν για το νομικό καθεστώς των εποικισμών (εγκεκριμένων και μη από την ισραηλινή ηγεσία) η Τάλια Σασόν, πρώην αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με την έκθεση, στη Δυτική Οχθη υπάρχουν περίπου 100 εποικισμοί που δε δημιουργήθηκαν με τη συγκατάνευση των ισραηλινών αρχών, εκ των οποίων μόλις οι 28 δεν έχουν, μέχρι σήμερα, λάβει τη σχετική έγκριση, έστω και εκ των υστέρων. Επίσης, η έκθεση επιβεβαιώνει τις καταγγελίες ισραηλινών ανθρωπιστικών οργανώσεων, υποστηρίζοντας ότι, ασχέτως νομιμότητας ή όχι, οι αρχές (στρατός, υπουργεία κλπ.) δίνουν τεράστια χρηματικά ποσά για υποδομές και βοήθεια και σ' αυτούς τους εποικισμούς, με αρκετούς από τους οποίους υπάρχει «σιωπηλή» συμφωνία ότι δεν πρόκειται ποτέ να εκκενωθούν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζονται ανακατατάξεις και ένταση (2005-12-13 00:00:00.0)
Σταθερή υποστήριξη Μπους σε Σαρόν (2005-04-12 00:00:00.0)
«Διαφωνίες» για εποικισμούς, συγκρούσεις στο τείχος (2005-04-07 00:00:00.0)
Εισβολή, πάλι, στη Ράφα (2004-06-03 00:00:00.0)
Αιματηρή εισβολή ενόψει του «οράματος» Σαρόν (2003-12-19 00:00:00.0)
Αριέλ Σαρόν (2003-06-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ