Παρασκευή 22 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ετοιμάζουν το κατοχικό αεροδρόμιο οι ΗΠΑ

Πιέζουν και οι Βρετανοί για ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων, ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και «λογικές» προτάσεις εκ μέρους των Ελληνοκυπρίων

Σε διαμαρτυρία στην αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία προχώρησε η κυπριακή κυβέρνηση, για την παρουσία στα Κατεχόμενα Αμερικανών εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, προβαίνουν σε έλεγχο των εγκαταστάσεων του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου, με στόχο την έναρξη απευθείας πτήσεων.

Η διαμαρτυρία έγινε σε λειτουργό της πρεσβείας, ο οποίος κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να δώσει πληροφορίες για το θέμα. Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Ιακώβου, δήλωσε ότι ανάλογα με τις εξελίξεις θα αποφασιστεί κατά πόσον θα γίνει επίσημη διαμαρτυρία και στην Ουάσιγκτον. Νωρίτερα ο Γ. Ιακώβου είχε δηλώσει ότι δεν είναι δουλιά των Αμερικανών να προβαίνουν σε έλεγχο παράνομων αεροδρομίων, προσθέτοντας ότι αν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν την ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων, μπορούν να το κάνουν μέσω των νομίμων εγκαταστάσεων.

Ο Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε για το θέμα ότι είναι γνωστή η προσπάθεια των Ηνωμένων Πολιτειών για τη διάνοιξη των παράνομων αεροδρομίων στα Κατεχόμενα, αλλά τόνισε πως η Κυπριακή Δημοκρατία δε θα επιτρέψει την παρανομία αυτή.

Εκτός από Αμερικανούς, στην Κύπρο βρίσκεται και ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών, Ντένις Μακσέιν. Ζήτησε την υποβολή ελληνοκυπριακών προτάσεων, προκειμένου «να προχωρήσει παραπέρα η πορεία» για διευθέτηση του Κυπριακού, ενώ υποστήριξε πως «τώρα, που οι Τουρκοκύπριοι έχουν γυρίσει σελίδα στο παρελθόν, πρέπει να βοηθηθούν να συνεχίσουν στο δρόμο προς την Ευρώπη και την επανένωση». Ο Μακσέιν, σύμφωνα με ανακοίνωση της βρετανικής Υπατης Αρμοστείας στην Κύπρο, είπε πως κάτι τέτοιο θα κάνει τη λύση πιο πιθανή, πιο εύκολο να συγκροτηθεί και λιγότερο δαπανηρή, προσθέτοντας: «Αυτό δε σημαίνει ότι αγνοούμε τις νόμιμες ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων σχετικά με θέματα αναγνώρισης και περιουσιακά δικαιώματα».

Σημείωσε ότι η Βρετανία προσβλέπει «σε ελληνοκυπριακές προτάσεις για να προχωρήσει παραπέρα η πορεία» και ότι «αν θεωρήσουμε τις προτάσεις λογικές και ότι έχουν ρεαλιστικές πιθανότητες επιτυχίας, θα ενθαρρύνουμε τον ΓΓ του ΟΗΕ να επανεμπλακεί και θα θέσουμε όλους τους πόρους και την επιρροή μας στην προσπάθεια ανεύρεσης μιας λύσης αποδεκτής από όλες τις πλευρές». Παράλληλα, προπαγάνδισε υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, λέγοντας ότι θα είναι προς το συμφέρον όλων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Χριστόφιας, εξέφρασε στον Βρετανό τις ανησυχίες του κυπριακού λαού για τη στάση που τήρησε η Βρετανία πριν και μετά το δημοψήφισμα και τη στάση που τηρεί για τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Μακσέιν, ο Δ. Χριστόφιας είπε ότι στάθηκε ιδιαίτερα στις υποχρεώσεις που έχει η Βρετανία απέναντι στην Κύπρο σε κάποια θέματα και στην προοπτική της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ο Βρετανός υφυπουργός έδειξε κατανόηση σε ορισμένες θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Στο μεταξύ, στα Κατεχόμενα, μετά την παραίτηση της ψευδοκυβέρνησης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο αρχηγός του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, Ντερβίς Ερογλου, ο οποίος παίρνει εντολή σχηματισμού «κυβέρνησης» από τον Ραούφ Ντενκτάς, προτίθεται να καλέσει τον Σερντάρ Ντενκτάς να συνεργαστούν. Ο υιός Ντενκτάς δεν αποκλείει τη συνεργασία με τον Ερογλου.

Πάντως, ο παραιτηθείς «πρωθυπουργός» Ταλάτ πιστεύει ότι με τη σημερινή δύναμη των κομμάτων δεν είναι δυνατόν να σχηματιστεί σταθερή ηγεσία και ότι η πιο σωστή λύση είναι η προσφυγή στις κάλπες. Πιθανά να γίνει σε δύο μήνες.

Τέλος, διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κ. Καραμανλής, στις 12 και 13 του Νοέμβρη. Οπως ανέφερε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευ. Αντώναρος, η επίσκεψη γίνεται μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τον Ελληνα πρωθυπουργό θα συνοδεύει ο υπουργός Εξωτερικών, Π. Μολυβιάτης. Σκοπός της επίσκεψης του Κ. Καραμανλή είναι ο συντονισμός των ενεργειών Αθήνας και Λευκωσίας, ενόψει της Συνόδου Κορυφής των είκοσι πέντε, στις 17 του Δεκέμβρη, κατά την οποία θα αποφασιστεί κατά πόσον θα παραχωρηθεί στην Τουρκία ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ