Παρασκευή 22 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Η προεδρολογία γεννά γκρίνια

Ενα μήνα πριν το 4ο τακτικό του Συνέδριο βρίσκεται ο ΣΥΝ, αλλά το κλίμα στην Κουμουνδούρου, αν όχι σε όλη την κομματική κλίμακα, κάθε άλλο παρά προσυνεδριακό είναι. Η παρατεταμένη προεδρολογία προκαλεί αντιδράσεις ακόμα και σε στελέχη των τάσεων που τη συντηρούν και την αναπαράγουν, τα οποία τονίζουν πως τη μέρα που ο Ν. Κωνσταντόπουλος γνωστοποίησε την απόφασή του να αποχωρήσει από την προεδρία του ΣΥΝ, τορπιλίστηκε κάθε πιθανότητα διεξαγωγής ενός ουσιαστικού Συνεδρίου.

Προσφάτως στο «πεδίο βολής» τους εντάχτηκε και ο απερχόμενος πρόεδρος του κόμματος για τη στάση που τηρεί απέναντι στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Δεν είναι λίγοι αυτοί που διαφωνούν με την εκδήλωση ενδιαφέροντος από μέρους του, σημειώνοντας, αφ' ενός, ότι είναι εν ενεργεία πρόεδρος ενός κόμματος που πορεύεται σε ένα κρίσιμο συνέδριο και κατά συνέπεια άλλα πράγματα θα έπρεπε να τον απασχολούν και, αφ' ετέρου, ότι δεν μπορεί ο ΣΥΝ να ασκεί προγραμματική αντιπολίτευση στο δικομματισμό και ο πρόεδρός του να επιζητεί τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για την ανάδειξή του στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα. Εκτός αυτών θεωρείται ότι η εμπλοκή του ονόματος του Ν. Κωνσταντόπουλου στα σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας, υπονομεύει την προσπάθεια για ένα Συνέδριο ανοιχτό στην κοινωνία.

Στο μεταξύ χτες ο Πάνος Τριγάζης, μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, απέστειλε στον πρόεδρο και τα μέλη της ΠΓ επιστολή, στην οποία με αφορμή τη δήλωση του Φ. Κουβέλη ότι δε θα είναι υποψήφιος για τη θέση του προέδρου, αναφέρει πως είναι αναγκαίο η πρόταση για τον επόμενο πρόεδρο του ΣΥΝ να είναι προϊόν ευρύτερης συναίνεσης και όχι πρόταση μιας τάσης. «Μπορεί έτσι - συμπληρώνει - να τερματιστεί η προεδρολογία, που μέχρι τώρα έχει επισκιάσει τη συζήτηση για όλα τα άλλα θέματα που απασχολούν τον ΣΥΝ και δεν επέτρεψε να έχουμε ένα κοινό κείμενο - κορμό για τις θέσεις». Ο Π. Τριγάζης εμμέσως πλην σαφώς προειδοποιεί ότι σε διαφορετική περίπτωση ο ΣΥΝ οδεύει σε ένα συνέδριο διχασμού και εσωστρέφειας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ