Παρασκευή 22 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Δικομματικό παζάρι για τους μάρτυρες

Σε παζάρι για τη σειρά κλήσης των μαρτύρων ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, η οποία διερευνά εξοπλιστικές προμήθειες επί κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, επιδόθηκαν στη χτεσινή πολύωρη συνεδρίαση (που σημαδεύτηκε και από διακοπές) οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητούσαν να καταθέσει πρώτος ο γενικός γραμματέας Εξοπλισμών του υπουργείου Αμυνας, Γ. Ζορμπάς, ενώ οι της ΝΔ είχαν πει ότι πρέπει να είναι από τους τελευταίους. Τελικά μετά από πολύωρη συζήτηση βρέθηκε μια «μέση λύση» στην οποία συμφώνησαν τα δύο κόμματα. Ετσι, πρώτοι στην Επιτροπή θα κληθούν οι στρατιωτικοί που εισηγήθηκαν την απόκτηση των δύο όπλων (TOR/M1 και TPQ), θα ακολουθήσουν οι αρχηγοί των επιτελείων (ΓΕΣ, ΓΕΑ και ΓΕΝ) και στη συνέχεια οι πρώην γενικοί γραμματείς Εξοπλισμών του υπουργείου Αμυνας Σμπώκος και Τραυλός και ο νυν Γ. Ζορμπάς. Μετά σειρά θα έχουν οι νομικοί σύμβουλοι και οι πρώην υπουργοί Γ. Παπαντωνίου και Α. Τσοχατζόπουλος.

Το σύνολο των μαρτύρων αγγίζει τους 30 και είναι απίθανο να ολοκληρωθεί η εξέτασή τους μέχρι τις 14 του Δεκέμβρη, μέρα λήξης των εργασιών της Επιτροπής.

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ στην Επιτροπή, Γ. Πατσιλινάκος, ζήτησε να κληθούν πρώτα τα πολιτικά πρόσωπα προκειμένου να προσδιοριστούν το πολιτικό πλαίσιο και τα στοιχεία που υπάρχουν αφού είναι αυτοί που έζησαν και αυτοί που ζουν την προμήθεια των δύο οπλικών συστημάτων. Με βάση αυτό το σκεπτικό ζήτησε να κληθεί κατ' αρχήν ο υπουργός Αμυνας, που έχει πλήρη γνώση των φακέλων, μετά ο Γ. Ζορμπάς, που ασχολήθηκε με το θέμα, ο Α. Τσοχατζόπουλος, ο Γ. Παπαντωνίου και ο Γ. Σμπώκος, ο οποίος είχε εμπλοκή με το θέμα για αρκετό διάστημα. Επίσης, πρότεινε τον νομικό σύμβουλο του υπουργείου Αμυνας και στη συνέχεια να μπει η Επιτροπή στα τεχνοοικονομικά χαρακτηριστικά και στην κλήση των μαρτύρων που υπάρχουν ήδη στη δικογραφία.

Ο Γ. Πατσιλινάκος επανέλαβε την πρότασή του τα πολιτικά πρόσωπα να μην κληθούν μόνο μια φορά στην Επιτροπή αλλά να είναι στη διάθεσή της όποτε αυτή το κρίνει αναγκαίο και δήλωσε τελείως αντίθετος με την πρόταση να κληθούν τελευταία τα πολιτικά πρόσωπα.

Από τη συζήτηση έγινε φανερό ότι το ΠΑΣΟΚ «ποντάρει» στην εξέταση του γραμματέα Εξοπλισμών του υπουργείου, Γ. Ζορμπά, τον οποίο και θεωρεί όχι μόνο ως τον εγκέφαλο της όλης υπόθεσης αλλά και τον πιο αδύνατο κρίκο.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Γ. Γιαννέλης, ο οποίος προχτές ζήτησε να μη ληφθούν υπόψη οι δικογραφίες των εισαγγελέων, προσπάθησε να ανασκευάσει λέγοντας ότι διαστρεβλώθηκαν οι απόψεις του, που όμως είναι καταγραμμένες στα πρακτικά της Επιτροπής. Για το ίδιο θέμα και τις σχετικές δηλώσεις του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου, Ευ. Αντώναρου, ο Α. Λοβέρδος, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, έκανε λόγο για ανεπίτρεπτη παρέμβαση στο έργο της Επιτροπής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κατέθεσε ο Γιώργος Ζορμπάς (2009-01-15 00:00:00.0)
Δικομματικό σκηνικό συμψηφισμού (2004-12-10 00:00:00.0)
Χαρτοπόλεμος με τις διαρροές εγγράφων (2004-12-03 00:00:00.0)
Αναποτελεσματικό το σύστημα προμηθειών (2004-12-02 00:00:00.0)
Συνέχεια της ανούσιας αντιπαράθεσης (2004-12-01 00:00:00.0)
Νέος γύρος αντιπαράθεσης (2004-11-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ