Παρασκευή 5 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μουσικο-αγροτουριστικός... Ιούλιος

«Μάθημα» περί αγροτουρισμού ξανάδωσε, χτες, ο πρόεδρος του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής, Χρ. Λαμπράκης, ανακοινώνοντας τις εκδηλώσεις του (έκτου κατά σειρά) «Μουσικού Ιουλίου 2000» , που θα πραγματοποιηθούν και φέτος στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου. Το «λαλούν θέατρο» θα ξαναχρησιμοποιηθεί για τις εκδηλώσεις του Μεγάρου Μουσικής, παρότι τα αναστηλωτικά έργα δεν έχουν ολοκληρωθεί. Φέτος, μάλιστα, δόθηκε από το ΥΠΠΟ το θέατρο προς χρήση, χωρίς καν να ζητηθεί άδεια παραχώρησης από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Η έγκριση του ΚΑΣ είναι η τυπική διαδικασία, ακόμα κι αν ένα θέατρο βρίσκεται στον κατάλογο εκείνων που παραχωρούνται.

Θυμίζουμε πως όταν συζητήθηκε στο ΚΑΣ το θέμα των θεάτρων που παραχωρούνται, το Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου ήταν μεταξύ αυτών που η Διεύθυνση Αρχαιοτήτων είχε χαρακτηρίσει ως ακατάλληλα για χρήση. Το πώς, τελικά, συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο αυτών που αντέχουν τη χρήση, είναι αποτέλεσμα μυστικών διαβουλεύσεων στη διάρκεια της συνεδρίασης του ΚΑΣ.

Στη χτεσινή ανακοίνωση του προγράμματος του «Μουσικού Ιουλίου» δεν ειπώθηκε λέξη για όλα αυτά, ούτε δόθηκε δυνατότητα υποβολής ερωτήσεων. Το θέμα που κυριάρχησε ήταν ο αγροτουρισμός - πρωτοβουλία των «Φίλων της Μουσικής», που ξεκίνησε πριν δύο χρόνια με «στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Αργολίδας, της υπόλοιπης Πελοποννήσου, αλλά και της πρωτεύουσας», καθώς οι εκδηλώσεις θα συνοδεύονται από τη «Γιορτή των Καρπών της Γης», προβάλλοντας τοπικά προϊόντα. Το αγροτουριστικό πείραμα στηρίζεται από τα υπουργεία Πολιτισμού, Ανάπτυξης και Γεωργίας (έλαμψαν χτες διά της απουσίας τους) και, όπως ανέφερε ο Χρ. Λαμπράκης, «από του χρόνου ελπίζουμε πως με τη βοήθεια των υπουργείων θα διεθνοποιηθεί ο "Μουσικός Ιούλιος" σαν το πρώτο μοντέλο στην Ελλάδα πολιτιστικής και αγροτουριστικής πρωτοβουλίας». Σκοπός «να ριζώσει σε πολλές περιοχές της Ελλάδας». Κι αν τα ερωτηματικά που γεννώνται για τη λειτουργία του αγροτουριστικού μοντέλου ως διεξόδου ανάπτυξης της πολύπαθης επαρχίας είναι πολλά, πολύ περισσότερα είναι όσα αφορούν στο φορέα που αναλαμβάνει να επιτελέσει αυτό το «φιλόδοξο» έργο. Στην προκειμένη περίπτωση τα υπουργεία, που θα έπρεπε να αναλάβουν τέτοιου είδους δραστηριότητες, ενισχύουν το πείραμα του Μεγάρου.

Ο «Μουσικός Ιούλιος» θα ξεκινήσει το Σαββατοκύριακο 7, 8/7 με τραγούδια και χορούς από τον Πόντο, την Καππαδοκία και την Πελοπόννησο. Στις 14, 15/7 θα πραγματοποιηθεί διήμερο αφιέρωμα στο έτος Μπαχ, στις 21, 22/7 οι εκδηλώσεις «Γαλλική μουσική και ελληνική έμπνευση» και στις 28, 29/7 συναυλίες της Αλκηστης Πρωτοψάλτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ