Κυριακή 24 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Χρονικό μνήμης για το Μπλόκο

Ο Δήμος Νίκαιας σαν ελάχιστο φόρο τιμής για τους εκτελεσμένους του Μπλόκου της Κοκκινιάς και τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης της πόλης εξέδωσε το «Χρονικό μνήμης - 60 χρόνια από το Μπλόκο της Κοκκινιάς». Η παρουσίαση της έκδοσης θα γίνει την Τετάρτη, 27 Οκτώβρη, στις 8μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου (Π. Τσαλδάρη 10).

Στην παρουσίαση θα συμμετέχουν ο Δημήτρης Σέρβος, αντιστασιακός δημοσιογράφος και συγγραφέας, ο Κώστας Αρβανίτης δημοσιογράφος του ΜΕΓΚΑ και ο Γιώργος Πετρόπουλος, ιστορικός και δημοσιογράφος του «Ριζοσπάστη».

Πρόκειται για μια έκδοση 160 σελίδων που περιλαμβάνει αναφορά στην πολιτική κατάσταση της εποχής, στοιχεία για την εθνική Αντίσταση στην Κοκκινιά, περιγραφή της μάχης της Κοκκινιάς, ιστορικό του Μπλόκου της Κοκκινιάς, πλήρες μαρτυρολόγιο με φωτογραφίες των πεσόντων, εικαστικά έργα και ποιήματα που έχουν αφιερωθεί ή έχουν εμπνεύσει μεγάλους καλλιτέχνες και ποιητές από τα γεγονότα του Μπλόκου της Κοκκινιάς, παρουσίαση του Μουσείου της Εθνικής Αντίστασης που υπάρχει στην πόλη της Νίκαιας.

Η έκδοση αυτή του Δήμου Νίκαιας είναι καρπός συλλογικής δουλιάς, χωρίς να διεκδικεί τον τίτλο αρτιότητας ιστορικής έρευνας και περιέχει πλούσιο ιστορικό υλικό που μέρος του βγαίνει για πρώτη φορά στη δημοσιότητα από το 1944. Το περιεχόμενό του μεστό και συνθετικό, παρουσιάζει το ηρωικό χρονικό του Μπλόκου της Κοκκινιάς.

«Φιλοδοξία είναι η έκδοση αυτή, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Νίκαιας, να βοηθήσει στη διαπαιδαγώγηση της νέας γενιάς, αυτή που παίρνει στα χέρια τη σκυτάλη και τις τύχες της μαρτυρικής πόλης μας. Αλλά και να αποτελέσει την αρχή για τη συγκέντρωση υλικού και τη μελέτη της ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης στην Κοκκινιά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ