Παρασκευή 5 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
Τηλεόραση
ΕΣΡ
Πρόστιμα 100 εκατ. για έμμεσες διαφημίσεις

Εξήντα εκατ. σε ΑΝΤΕΝΝΑ και σαράντα σε  MEGA για συγκεκαλυμμένες διαφημίσεις - ηθική κύρωση στον ALPHA για προσβολή ανθρώπινης αξιοπρέπειας

Χρηματικά πρόστιμα, συνολικού ύψους 100 εκατ., σε ΑΝΤΕΝΝΑ και MEGA για συγκεκαλυμμένες διαφημίσεις και ηθική κύρωση στον ALPHA για προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, επέβαλε χτες ομόφωνα το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Το θέμα των συγκεκαλυμμένων διαφημίσεων βρέθηκε χτες στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, το οποίο επέβαλε πρόστιμο ύψους 60 εκατ. στον ΑΝΤΕΝΝΑ και 40 εκατ. στο MEGA, για συγκεκαλυμμένες διαφημίσεις από τις εκπομπές «Καλημέρα Ελλάδα» και «Πρωινός καφές» του ΑΝΤΕΝΝΑ και «Σαν στο σπίτι σας» του MEGA. Οι συγκεκαλυμμένες διαφημίσεις στις εν λόγω εκπομπές κυρίως αφορούσαν ινστιτούτα αδυνατίσματος. Ηδη, το ΕΣΡ είχε καλέσει εκπροσώπους των δύο τηλεοπτικών σταθμών να δώσουν εξηγήσεις. Οι εξηγήσεις, όπως φαίνεται, δεν έπεισαν το ΕΣΡ, αφού χτες επέβαλε ποινές στους δύο τηλεοπτικούς σταθμούς. Η ακριβής έννοια της συγκεκαλυμμένης ή έμμεσης διαφήμισης ορίζεται το ΠΔ 236 του 1992. Σύμφωνα με το ΠΔ, συγκεκαλυμμένη διαφήμιση είναι η προφορική ή οπτική παρουσίαση σε προγράμματα «εμπορευμάτων, υπηρεσιών, της επωνυμίας, του σήματος ή των δραστηριοτήτων ενός παραγωγού, εμπορευμάτων ή ενός προσώπου που παρέχει υπηρεσίες, όταν η παρουσίαση αυτή γίνεται σκοπίμως από το ραδιοτηλεοπτικό φορέα με διαφημιστικό σκοπό και ενδέχεται να παραπλανήσει το κοινό, όσον αφορά το χαρακτήρα αυτής της παρουσίασης. Μία παρουσίαση θεωρείται ότι γίνεται σκοπίμως, όταν γίνεται έναντι αμοιβής ή ανάλογης πληρωμής». Να υπενθυμίσουμε ότι πρόστιμα συνολικού ύψους 145 εκατ. στους τηλεοπτικούς σταθμούς ΑΝΤΕΝΝΑ, ΜΕGΑ, STAR, SKY, για έμμεσες διαφημίσεις είχε επιβάλει το ΕΣΡ επί προεδρίας του Παύλου Σούρλα τον Φεβρουάριο του 1999. Την απόφαση, όμως του ΕΣΡ δεν είχε υπογράψει ο υπουργός Τύπου, Δημήτρης Ρέππας.

Με ομόφωνη, επίσης, απόφασή του, χτες, το ΕΣΡ επέβαλε ηθική κύρωση στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA, για την εκπομπή του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου «Ζούγκλα», που μεταδόθηκε στις 27 Ιανουαρίου 2000. Η εκπομπή αφορούσε την υπόθεση μιας καθηγήτριας. Το ΕΣΡ επέβαλε ηθική κύρωση για προσβολή της προσωπικότητας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Ο ALPHA θα πρέπει σε πέντε συνεχόμενες ημέρες πριν το κεντρικό δελτίο ειδήσεων να μεταδίδει σε κάρτα την περίληψη του σκεπτικού της επιβολής ηθικής κύρωσης από το ΕΣΡ. Τρία μέλη του ΕΣΡ, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος Βασίλης Λαμπρίδης, είχαν τη γνώμη ότι θα έπρεπε να επιβληθεί στον τηλεοπτικό σταθμό και χρηματικό πρόστιμο. Η πρόταση, όμως, δεν έγινε αποδεκτή από την πλειοψηφία του ΕΣΡ.

Δεκατρείς υπερβάσεις του διαφημιστικού χρόνου, διαπίστωσε το ΕΣΡ, πως έγιναν κατά τη διάρκεια της μετάδοσης του τελικού της ευρωλίγκα από την ΕΤ-1. Η ΕΤ-1, ως γνωστόν, κατά τη μετάδοση του αγώνα μπάσκετ μεταξύ του Παναθηναϊκού και της Μακαμπί στις 20 Απριλίου του 2000, διέκοπταν τον αγώνα για διαφημίσεις ακόμα κατά τη διάρκεια των φάουλ. Οι πολλές διαφημίσεις είχαν ως αποτέλεσμα να γίνουν καταγγελίες στο ΕΣΡ, το οποίο και ζήτησε την κασέτα του μαγνητοσκοπημένου αγώνα από την ΕΤ-1. Μετά τις διαπιστώσεις της παραβίασης του διαφημιστικού χρόνου, το ΕΣΡ χτες αποφάσισε να καλέσει τους υπεύθυνους της ΕΤ-1 να δώσουν εξηγήσεις, στη συνεδρίαση της επόμενης Πέμπτης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ